БЕОГРАД – Мила Опалић, блиска Социјалистичкој партији Србије, после само неколико дана рада у Министарству спољних послова добила је премештај у Амбасаду Србије у Стокхолму, сазнаје незванично „Блиц“.

Нашем листу претходних дана јавило се више запослених у МСП који негодују због именовања Опалићеве јер је реч о месту које би многи запослени у Министарству који раде годинама радо прихватили. Како „Блиц“ сазнаје, Опалићева је својевремено била на једној од високих позиција у Јавном предузећу „Србијашуме“, одакле је прешла у МСП, а сада се спрема да се отисне у дипломатију.

„Опалићева у Министарству ради нула година, нула месеци и пет дана. Успело јој је што мало коме пође за руком. Сели се у Стокхолм на место конзула – првог саветника“, каже извор „Блица“ који је имао увид у њено решење о новом радном месту.

Опалићева, према речима нашег саговорника из МСП, није завршила Дипломатску академију, а недавно је укинула профиле на друштвеним мрежама. На њеном „Линкедин“ профилу, који је такође закључан, стоји да је радила као „депутy дирецтор“, односно заменик директора у „Србијашумама“.

Иначе, конзул – први саветник убраја се у групу високих звања, две позиције испод амбасадора.

Други извор из МСП каже да је „ненормално да ту позицију добије неко ко је јуче дошао у Министарство, као и да запослени на том месту имају високе плате“.

„Сигурно неће примати испод 2.500 евра и не више од 4.000 евра. У МСП ће вероватно покушати да представе да ради за 1.100 евра, да је отишла као испомоћ и да ће се вратити после шест месеци када заврши посао због којег је послата тамо, али то су само изговори које унапред спреме за све који преко високе политичке или неке друге везе оду на службу у иностранство. Чак и да постоји потреба да се шаље испомоћ, толико је дипломата у МСП који су заслужили пре ње да оду тамо“, каже саговорник нашег листа.

Извори „Блица“ из МСП тврде и да су решења која добијају они који иду у премештај измењена у односу на раније.

„У решењима више нигде не пише колико имате радног стажа, шта сте завршили и које језике говорите, што је у прошлости било правило. Зашто је то урађено, није тешко закључити“, наводе наши саговорници.

Именовање Опалићеве поново покреће питање кадрирања у МСП и у српској дипломатији, као и имиџа људи који нас у свету представљају. Након серије старлета, а онда и непотизма најразличитије врсте, нови гафови овог типа сасвим сигурно нам нису потребни.

Блиска са Иваном Петровић

Опалићева је иначе веома блиска пријатељица Иване Петровић, бивше високе функционерке СПС, познате као „Дачићева миљеница“. Петровићева је позната по скандалима. Прошлог лета се потукла са тадашњом партијском колегиницом Дијаном Вукомановић која је касније напустила странку, а крајем 2016. године запретила је смрћу полицајцу који је у Зајечару привео њеног брата Ивицу Петровића због фалсификовања.

Дачић: Упућена из другог органа

Ивица Дачић каже за „Блиц“ да није детаљно упознат са случајем, али да мисли да је Опалићева упућена из „Југоимпорта СДПР ПМЦ“ за рад у ДКП-у (дипломатско-конзуларно представништво).

„То значи да је упућена из другог органа ради службе у ДКП-у и после тога се враћа тамо. То може по закону до пет одсто људи у ДКП-има“.

Извор „Блица“, међутим, каже да је Опалићева недавно примљена у радни однос у МСП, као и да не поседује никаква специјална знања због којих би баш она морала да оде на службу у Стокхолм, а не неко од дипломата.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Мила која зна тајне СПС напретка

* Обавезна поља