Председник Србије Александар Вучић поручио је у понедељак, приликом састанка са председником Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације Вјачеславом Володином, да је званични Београд поносан на односе Србије и Русије, који су, како је оценио, најбољи у савременој историји. „Ми гајимо искрене односе према Руској Федерацији и поносимо се нашим пријатељством. Србија је мала земља, али је умела да сачува своју независност. Хвала Руској Федерацији што није на нас вршила притиске и што није подржала пријем такозваног Косова у Унеско”, истакао је Вучић.

Володин је председнику Србије захвалио на свему што ради на јачању односа две државе и нагласио да два парламента остварују успешну сарадњу на билатералном плану. О томе, како је додао, сведочи и друго заседање Комисије за сарадњу између Народне скупштине Републике Србије и Државне думе Руске Федерације, одржано у понедељак. Двојица званичника разговарали су о сарадњи на економском плану и наступу на трећем тржишту у наменској индустрији, као и о изградњи инфраструктуре. „Република Србија ће радити на јачању привредне сарадње са Русијом, како бисмо искористили погодности које пружа Споразум о слободној трговини”, истакао је Вучић, саопштила је служба за информисање председника републике.

Вучић је Володина информисао о току економских реформи и стварању пословне климе у Србији и нагласио да су руске инвестиције добродошле. Захваливши и на добром аранжману у виду набавке војне опреме која је Србији омогућила дуго очекивану модернизацију, председник је оценио да је „у области одбране обезбеђен континуитет и нови квалитет сарадње”. Обраћајући се госту на руском на почетку сусрета, Вучић је, како преноси Спутњик, рекао: „Осећајте се као код куће. Апсолутно сам убеђен да можемо да продубимо сарадњу.” Володин је иначе први страни званичник ког је Вучић примио после преузимања дужности председника Србије.

Претходно је иза затворених врата одржано заседање Комисије за сарадњу Скупштине Србије и Државне думе Русије. Володин је председавао овим скупом, који је наставак заједничког рада и дијалога два парламента, започетог формирањем комисије у Москви децембра 2015. године. Заседање у понедељак гост из Русије отворио је са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић. На дневном реду били су парламентарна сарадње две земље, учешће парламентараца у решавању питања регионалне стабилности и безбедности у билатералним и мултилатералним форумима, питање Косова и Метохије и улоге међународне заједнице у подржавању дијалога, парламентарна подршка економској, трговинској и културној сарадњи две земље.

На заједничкој конференцији за новинаре двоје председника парламената, Володин је напоменуо да је потребан јединствен став према тероризму када је у питању Сирија. „Остали у Европи имају кукавичку позицију. Морамо да будемо јединствени у борби против тероризма, да се укључе сви. Док многи играју игре, људи гину”, рекао је Володин, додавши у борбу против тероризма треба да се укључе и све европске организације, а и Србија. „Србија је део Европе”, поручио је Володин, преноси Спутњик.

Председник Државне думе још једном је потврдио став Руске Федерације да се ослања на међународно право и Резолуцију СБ УН 1244. Володин је рекао да је важно да постигнути договори, као што је формирање Заједнице српских општина буду поштовани и навео да Европска унија, у складу са мандатом УН, има обавезу да учини све да се обавезе преузете од стране косовских Албанаца испоштују. Гост из Русије позвао је председницу Скупштине Србије, у своје име и у име председника Парламента Јужне Кореје Чанг Ши Кјанга да учествује на другом састанку председника парламента Евроазијских земаља у Сеулу, од 26 до 28. јуна, што је први позив и представља прво учешће Србије на овом значајном облику мултилатералне парламентарне сарадње.

Маја Гојковић подсетила је да је у ПС СЕ српска делегација била и остаје против одузимања гласа руској делегацији. Председница скупштине захвалила је на принципијелном ставу Русије према питању Космета, наводећи да Србија може поново да рачуна на подршку Русије у Унеску у случају новог покушаја такозваног независног Косова да постане чланица те организације.

За разлику од других, ви бринете за гробове ослободилаца

Своју посету Београду Вјачеслав Володин започео је обиласком Гробља ослободилаца Београда уписао у књигу жалости. „Пре више од седам деценија наши народи су се заједно борили против нацизма. Обележја и споменици посвећени Другом светском рату служе као подсетник свима који данас живе да се налазимо у бесповратном дугу пред првоборцима, партизанима и војницима из позадине. Они нису жалили своје животе да би поразили фашизам, како се ова трагедија никада не би поновила. Вечнаја памјат јунацима који су пали у борби за слободу и независност отаџбине, Европе и целог света!”, написао је Володин, који је са Мајом Гојковић положио венце код Споменика ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу. Володин је подсетио на традиционално пријатељство два народа и земље. „Заједно смо се борили у Другом светском рату. За разлику од других, ви се бринете за гробове совјетских војника који су дали животе за ослобођење Београда и Југославије”, рекао је Володин.

Дачић: Никад санкције Русији

Вјачеслав Володин састао се и са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем. „Никада нећемо уводити санкције Русији, она нам је пријатељ заувек”, рекао је Дачић. „Никада нисмо један другог изневерили ни преварили”, рекао је Володин.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Володин први Вучићев председнички пријем

* Обавезна поља