milanovic-migrantiЗАГРЕБ– Хрватски премијер Зоран Милановић каже да је спреман за договор и сарадњу са Србијом, те да би спор на граници могао бити решен већ данас под условом да Србија одмах део избеглица преусмери на границу са Мађарском.

То није ултиматум, рекао је Милановић на конференцији за новинаре и додао да супротно томе Србија последњих дана скупља избеглице и усмерава их искључиво ка Хрватској, која их сервисира и упућује преко Мађарске у земље ЕУ.

Хрватски премијер је оптужио Владу Србије да има дил са званичном Будимпештом, али на питање новинара да објасни шта би била суштина тог договора, он је рекао:

„Чудни су путеви господњи”.

Хрватски премијер је рекао да је „српска пасивност” у погледу пропуштања избеглица са Блиског истока почела да угрожава хрватски национални интерес и да су отуда дошле и нове мере забране уласка у Хрватску возила са српским таблицама.

Милановић је негирао да је забрањен улаз гађанима са српским пасошима у Хрватску и додао да се саобраћај одвија без проблема на граничним прелазима у другим земљама, те да нико ту, како је рекао, неће бити на губитку.

„Ја сам отворен за дијалог и сарадњу. То није улатиматум Аустро-угарске из 1914, зашто неко стално подгрева психозу. Хрватска је старија, зрелија, паметнија, није агресивна и жели да штити своје интересе”, рекао је Милановић.

Упитан да ли постоји „план Ц” о враћању избеглица у Хрватску, Милановић је рекао да то није реално.

Тврди да је Вучићу понудио помоћ од 50 до 100 аутобуса за превоз миграната, који би били превожени и до северне границе са Мађарском.

„Србија мора почети да функционише као држава. Ствар је врло једноставна и не кошта ништа. То јавност у Србији мора да зна”, навео је хрватски премијер истакавши да би власт у Србији требало да организује избеглице на начин како то ради Хрватска, те да им, како је рекао, не дозвољава да „тумарају по друмовима и да спавају по гробљима”.

Тврди да је Србија покренула контрамере иако је он јуче најавио да ће данас границе Хрватске бити отворене, али да ће их влада поново затворити уколико Србија не почне да се понаша другачије, односно да преусмерава избеглице и на северну границу.

За организовано упућивање избеглица у Хрватску, Милановић је оптужио владину Канцеларију за избеглице, а на питање с којим циљем, рекао је: „Ради изазивања нереда”.

У само једном дану на хрватску је страну упућено 9.000 људи што је превише да би их Хрватска могла организовано примити као досад. „То тако не може”, нагласио је Милановић и додао „или нека у Србији оснују кампове за избеглице, као што смо их основали ми, или нека део шаљу на Хоргош”.

Напоменуо је да блокада границе коју је Хрватска увела као одговор на такво понашање није била дискриминаторна. „Није била против српских камиона, била је против свих камиона, и хрватских. Али је Србија одговорила пакетом мера искључиво према хрватским камионима и хрватској роби, а то је на штету Србије, то је сечење гране на којој седе”, рекао је Милановић и додао да су фирме хрватских привредника у Србији заправо српске јер у њима ради веома мало хрватских грађана.

Зато, поновио је, мере Србије иду на штету више Србији него Хрватској.

brisel-EU1

ЕУ испитује да ли Хрватска крши ССП са Србијом

БРИСЕЛ – Европска комисија испитује да ли затварање хрватске границе за робу и приватна возила из Србије представља кршење Споразума о стабилизацији и придруживању Европска унија-Србија и високи званичници ЕК Федерика Могерини и Јоханес Хас у контактима са хрватским и српским властима настоје да се нађе решење за брзи повратак слободног промета.

То је данас у Бриселу саопштила портпаролка ЕК Мина Андреева, која је рекла да „ограничења и посебно ова уведена од хрватске стране не смеју бити дискриминаторна и временски морају бити ограничена” и тако одговорила на питање да ли хрватска блокада српске границе представља кршење ШП ЕУ-Србија.

Мина Андреева је додала да је председник ЕК Жан-Клод Јункер наложио високој представници ЕУ Федерики Могерини и комесару Јоханесу Хану да се тим проблемом позабаве и ступе у везу с хрватским и српским властима.

Европска комисија, додала је портпаролка Андреева, сада проверава да ли се Хрватска понаша у складу са тим, а висока представница Могерини и ; комесар Хан су „већ о томе разговарали с хрватских и српским властима с циљем да им се помогне да нађу заједно решење да се што пре поново успостави проток робе”.

Мина Андреева је указала на то да је висока представница Федерика Могерини јуче предочила да „затварање граница никад није решење и да садашњи изазови с избеглицама не смеју имати непримерен утицај на трговину”.

Она је додала да комесар Хан вечерас путује у Београд и о томе ће разговарати са српским властима.

Луначек: Не уништавати суседску политку на западном Балкану

БЕЧ – Потпредседница Европског парламента Улрике Луначек позвала је данас да се суседска политика на западном Балкану не уништавати новим граничним ратовима.

„Спирала затварања граница, коју је приказала најпре чланица ЕУ Мађарска, сада је стигла и до Хрватске и Србије, на штету обе земље и суседске политике у региону”, навела је она у саопштењу.

Луначек је истакла да Хрватска, у спору око савладавања избегличке кризе, затварањем граница користи своју недавно добијену снагу као чланица ЕУ.

Она је подсетила да је Хрватска прва затворила своје границе за теретни саобраћај из Србије, и да је Београд увео, током ноћи, контрамере.

„Ова полика реванш-фаулова не сме у Европи постати принцип”, упозорила је аустријска политичарка истичући да, док су се шефови држава и влада ЕУ синоћ коначно договорили око првих корака ка више солидарности у вези са избегличком кризом, долази до пораста националних егоизама и ирационалних акција, вођеним предизборном кампањом.

ЕУ, према њеним речима, не сме то само гледати скрштених руку и чекати док се актуелна пребацивања кривице, потпирена осећањима из ратних доба, израстају у ситуацију већег сукоба између Хрватске и Србије, и других земаља региона.

„Земљама западно-балканске руте потребна је већа подршка, а истовремено неопходан је политички притисак из ЕУ, како не би суседска политика била уништена граничним ратом”, затражила је Луначек.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Милановић – Договор кад Србија усмери избеглице ка Мађарској

* Обавезна поља