lasta-hrvatska granicaОд јутрос је забрањен улаз у Хрватску свим путничким возилима са српским регистарским ознакама. Хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић изјавио је да забрана уласка у Хрватску за путничке аутомобиле и аутобусе српских регистрација представља „одговор Србији“.

Министар полиције Хрватске Ранко Остојић каже да док Србија не отвори Хоргош за избеглице нема уласка за возила са српским ознакама, док људи могу да уђу.

Остојић је појаснио ситуацију и рекао да ће прелаз Бајаково бити затворен за возила са српском регистарском таблицом све док „избеглице не крену и преко Хоргоша“.

Како је рекао, „док не отворе Хоргош, нема уласка за возила са српским ознакама, људи могу ући, то није спорно“.

МУП је објавио ноћас да се „због потешкоћа с информационим системом“ на граничном прелазу Бајаково на улазу у Хрватску не пропуштају возила српских регистрацијских ознака као ни држављани Републике Србије.

Остојић: Избеглице на Хоргош, па отварање граница

ОПАТОВАЦ – Хрватска неће отворити границу са Србијом док прелаз Хоргош не буде отворен за мигранте, изјавио је јутрос хрватски министар унутарњих послова Ранко Остојић.

„Треба рећи, то је одговор на дискриминацију коју је Србија спровела према камионима из Хрватске, док не отворе Хоргош нема уласка за возила са српским регистрацијским ознакама, људи могу ући, то није спорно. Очекујемо да отворе Хоргош”, рекао је Остојић за регионалну ТВ1.

Србија је од поноћи Хрватској одговорила контрамерама на једнострано затварање граница за теретни саобраћај из Србије тако што је забранила промет возила регистрованих у Хрватској и роба хрватских произвођача на свим граничним прелазима.

Та мера се односи и на бродски и железнички саобраћај.

Остојић српске мере тумачи ултиматумом Србије Хрватској и каже да се не може дгодити да у Хрватску улазе хиљаде миграната, а да нема ниједног јединог српског полицајца.

„Нека то направе према Хоргошу”, поновио је Остојић и додао да избеглице не падају с неба, већ да долазе из Србије и Мађарске

„Ово није тихи рат између Хрватске и Србије, ово је само одговор на њихове мере”, рекао је Остојић.

ranko-ostojic-foto-

Ер Србија: Редован саобраћај са Хрватском

БЕОГРАД – Авио саобраћај између Србије и Хрватске одвија се без прекида, а путници из Београда који имају пасоше Србије јутрос су без проблема допутовали у Загреб, потврђено је у компанији Ер Србија.

Српска авио компанија лети редовно за Загреб, а поводом рестрикција које је Хрватска увела према грађанима Србије, у Ер Србија рекли су агенцији Бета да никаквих непријатности до сада није било и да се авио саобраћај одвија по плану.

Хрватски министар унутрашњих послова Ранко Остојић рекао је јутрос да је Хрватска забранила улазак аутомобилима и аутобусима са српским регистарским ознакама на територију Хрватске.

Отказани аутобуси из Београда ка Хрватској

БЕОГРАД – Редовне аутобуске линије из Београда које су јутрос требале да саобраћају ка Хрватској, отказане су, речено је на Београдској аутобуској станици.

Како је речено агенцији Бета, током дана ће бити донета одлука да ли ће бити отказани и остали поласци из Београда ка Хрватској.

Хрватски МУП потврдио је јутрос да се на граничном прелазу Бајаково на улазу у Хрватску не пропуштају возила српских регистрација, осим теретних возила с кварљивом робом, наводећи да је држављанима Србије пролаз дозвољен.

Немоћни Вучић – „Нећемо одговорити, на лудило не можете реаговати“

Премијер Србије Александар Вучић је рекао да се на економске мере може одговорити економским мерама, али да се „на лудило не можете реаговати никако“.

Вучић је гостујући на ТВ Б92 поводом кризе на граници Србије и Хрватске рекао да Србија не жели да одговара на одлуку Хрватске да онемогући улаз српским возилима.

„Србија на сумануте мере неће да одговара. Мислили смо да је давно прошло време када се улазило у аутобус и говорили ‘ти, ти и ти, не можеш даље'“, рекао је Вучић.

Како је навео, Србија је морала да после четири дана одговори економским мерама на хрватску блокаду и да то „сви у свету разумеју“.

Премијер је рекао и да неће да дозволи да се Србија и Хрватска смештају у исти кош и истакао да то не раде ни високи европски званичници као што су Федерика Могерини или Јоханес Хан.

„Званичници ЕУ су недвосмислено рекли, и то пред представницима Хрватске, да Србија у овоме нема кривице, да је кривица на хрватској страни“, рекао је Вучић, који је раније данас разговарао са европским парламентарцима.

Вучић је рекао да није добар начин да се разговара „о орловима и мувама и шарању“ и да Србија неће у томе учествовати. Како је додао, на ирационалне и сумануте мере се не може одговарати на рационалан начин.

Рекао је и да није било контакта са премијером Хрватске Зораном Милановићем, као и да је „био шокиран када је чуо за оно са аутобусом“.

„Није ми било тешко да га позовем када су кренули са мерама, али сада морам да видим да ли постоји смисао“, рекао је Вучић.

Српски премијер је поручио да су грађани Хрватске увек добродошли у Србију и да неће бити заустављања путничког саобраћаја.

„Грађани Србије такође могу бити мирни и треба да знају да ми ни на који начин нисмо ништа изазвали“, рекао је Вучић.

Вучић очекује да ће уследити нове одлучне и јасне реакције ЕУ и да ће проблем бити решен.

„Штета је озбиљна и велика. Ми проблема у продавницама нећемо имати, а надам се да ће све кратко трајати. Ако потраје, биће замена за хрватске производе, биће производа и из Србије и из других земаља“, рекао је он.

Такође, рекао је да се нада да ће „ускоро крај кампање у Хрватској“ и поновио да „Србији ништа није смешно у овој ситуацији“.

Вулин: Ово је расизам

aleksandar-vulin-1370815169-323223БЕОГРАД – Министар за рад Александар Вулин оценио је данас меру хрватске власти за потпуно затварање граница као расизам.

„Нема ниједне друге речи за ово”, поручио је Вулин који је у београдском парку Ташмајдана присуствовао откривању споменика девојчици Милици Ракић страдалој у НАТО бомбардовању.

Вулин је напоменуо да не постоји ниједна веза између кретања роба и избеглица, као нити једна веза између граница на којима прелази роба и мигранти.

Хрватска страна је, према његовим речима, „скоро нацртала име, веру и нацију на граници”.

Вулин је поручио и да током ратних сукоба 90-тих година није на такав начин прекинута комуникација.

Европски парламентарци – Хрватске мере неприхватљиве

Представници Европског парламента данас су на састанку са премијером Србије Александром Вучићем похвалили напредак Србије у процесу приступања ЕУ и изразили очекивање да ће прва преговарачка поглавља бити отворена до краја године.

Председник Владе Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом Одбора за спољне послове (АФЕТ) и представницима Пододбора за људска и мањинска права (ДРОИ) Европског парламента, коју је предводио председавајући Одбора за спољне послове Елмар Брок, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима.

Истакнут је значај политике регионалне стабилности коју воде премијер Александар Вучић и српска влада.

Европски парламентарци похвалили су начин на који надлежни органи и грађани Србије поступају према избеглицама и констатовали да су чак и поједине државе чланице ЕУ затајиле у прихвату и односу према њима.

Представници ЕП изјавили су да су мере, које је Хрватска једнострано увела на граници са Србијом, неприхватљиве и да појединачне одлуке не воде ка решењу мигрантске кризе.

Вучић је истакао да одлука Хрватске да забрани пролаз теретног саобраћаја из Србије, као и улазак држављана Србије на њену територију, нема никакве везе са решавањем мигрантске кризе, већ са кршењем Споразума о стабилизацији и придруживању, те да Србија очекује да Европска унија реагује тим поводом.

Он је додао да је Влада Србије спремна да још више допринесе решавању мигрантске кризе и да би Србија, иако није чланица Уније, прихватила сугестије званичника ЕУ.

На састанку је констатован напредак Србије у спровођењу политике унапређења права националних мањина и положаја мањинских група, као важној тековини владавине права.

Оцењено је и да је у питању врло захтевна област, чак и за земље чланице ЕУ, наведено је у саопштењу.

Састанку је, како се додај, присуствовала и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ројтерс – Најнижи односи још од времена Милошевића

Трговински рат између Србије и Хрватске настао приливом избеглица, довео је односе те две бивше југословенске републике на најнижи ниво од свргавања Слободана Милошевића са власти 2000. године, пренео је данас Ројтерс.

Агенција подсећа да су преко ноћи две земље једна другој завеле санкције тако што је хрватској роби и теретним камионима забрањен улазак у Србију, а возилима са српским регистарским таблицама забрањен улазак у Хрватску, чланицу Европске уније од 2013. године.

Поред тога, држављани Србије враћају се са хрватске границе, а министар унутрашњих послова Хрватске за то криви пад компјутерског система.

Исто је пренела и агенција Франс прес наводећи да је сукоб везан за гранична питања измедју две земље, узрокован избегличком кризом, ескалирао у четвртак.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Заоштрени односи Србије и Хрватске, Вучић већ ретерира

* Обавезна поља