Zoran-Milanović2БРИСЕЛ– Премијер Хрватске Зоран Милановић оценио је данас у Бриселу да је недопустиво да Србија поставља ултиматуме чланицама Европске уније, из изнео тврдњу да Будимпешта, Београд и хрватска десница заједнички раде против његове владе.

Он се уочи данашњег ванредног самита лидера ЕУ у Бриселу осврнуо на рок који је премијер Србије Александар Вучић задао пре него што Србија контрамерама узврати на одлуку Загреба да затвори граничне прелазе.

„Они да дају ултиматуме? Ево једва чекам поноћ, баш ме занима шта садржи тај Вучићев ултиматум”, рекао је Милановић.

Хрватски премијер се пожалио да му Вучић није ни одговорио на понуду да пошаље аутобусе који ће мигранте, уместо ка хрватској, упутити ка мађарској граници.

„Они њима наплаћују ко зна колико пара за превоз аутобусима, то је тамо привредна грана”, тврди Милановић и каже да се „Хрватска понаша одговорно, а у Србији влада потпуни хаос”.

Он је, такође, рекао да ће о отварању границе за теретна возила одлучивати на основу броја миграната који покушавају да уђу у Хрватску. „Можда ускоро отворим границу, а после ћу је опет затворити ако број људи пређе 8-10.000”, казао је Милановић.

Хрватски премије каже и да Београд и Будимпешта раде против владе у Загребу и хрватских националних интереса, а у садејству са опозиционом Хрватском демократском заједницом (ХДЗ).

„Будимпешта, Београд, ХДЗ, то је свето тројство”, казао је он, додајући да су „десничари свуда исти, то вам је као прст и нокат”.

migranti-azilanti-hrvatska_660x330Упитан да поближе објасни ово наводно тројно савезништво, Милановић је рекао да се то види „из њихових речи и дела”.

Премијер Хрватске каже да све потезе предузима уз консултације са лидерима Аустрије и Немачке.

„То су најмоћније земље у Европи, а ми радимо и у њиховим националним интересима”, рекао је он.

Милановић, међутим, није директно одговорио на питање да ли се о затварању границе консултовао са немачком канцеларком Ангелом Меркел, рекавши поново да је „разговарао са најважнијим људима у ЕУ”.

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан позвао је раније данас лидере Србије и Хрватске да смање реторику у вези са ситуацијом на граници и мирно приступе решавању проблема.

Федерика Могерини: Надам се да ће хрватска граница бити отворена

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је да затварање хрватске границе није решење.

Осим тога, она је позвала Београд и Загреб да заједнички приступе решавању мигрантске кризе.

„Данас сам разговарала са оба премијера, са српским телефоном, а са хрватским лично и позвала их, нарочито хрватског премијера, да конструктивно приђу решавању проблема“, рекла је Могерини новинарима уочи данашњег ванредног самита ЕУ у Бриселу.

Она је изјавила да затварање границе за теретни саобраћај није решење и истакла да то доводи до негативних осећања у региону.

„Затварање граница никада није решење а у том делу континента овакав поступак може поново изазвати мучна осећања која нам у овом тренутку нису потребна. Заједно као Европљани, у државама чланицама и ван њих, а нарочито на Западном Балкану, морамо да се изборимо с великим приливом избеглица и миграната. Зато се надам да ће граница бити отворена, између осталог због несметаног протока робе али и због управљања приливом избеглица“, рекла је Федерика Могерини новинарима.

Висока представница је истакла да је проблем миграната заједнички изазов и за ЕУ и за земље које нису чланице и да се тај проблем мора заједнички решавати.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини изјавила је данас да је разговарала са председницима влада Србије и Хрватске Александром Вучићем и Зораном Милановићем и да очекује отварање границе између те две државе.

Дачић – Могеринијева потврдила став Србије

federika-mogerini-ivica-dacic-1БЕОГРАД – Република Србија захвална је високој представници ЕУ за спољну и безбедносну политику Федерики Могерини на веома коректној изјави, којом она потврђује став Србије да затварање границе Хрватске за теретни саобраћај није решење и да има негативне последице у региону, изјавио је потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић.

Србија очекује да ће Хрватска, после оваквог става шефа дипломатије ЕУ, одмах приступити повлачењу своје противправне једностране одлуке о затварању границе за теретни саобраћај, навео је Дачић, подсетивши „да су слобода кретања робе, људи и капитала један од темељних принципа ЕУ, које је Хрватска нарушила и то управо као чланица ЕУ”, саопштило је Министарство спољних послова.

Дачић је подсетио да су премијер Србије Александар Вучић и Влада Србије од почетка, истицали спремност да Србије конструктивно приђе решавању проблема.

Могерини је раније данас изјавила да затварање границе Хрватске није решење и позвала Београд и Загреб да заједнички приступе решавању мигрантске кризе.

Она је у Бриселу изјавила да затварање границе за теретни саобраћај није решење и истакла да то доводи до негативних осећања у региону.

„Надам се да ће граница ускоро бити отворена”, рекла је Могерини, указујући на значај несметаног протока робе.

Све већи хаос на прелазима Србије и Хрватске

БАТРОВЦИ– На прелазу Бајаково и даље је у блокади теретни саобраћај из Србије, а Хрватска не пропушта из Србије ни камионе са кварљивом робом, јавио је репортер Танјуга са лица места.

То је Танјугу потврдио и шеф царинске испоставе Батровци Ненад Вукчевић, који је навео да, од како су незадовољне камионџије одблокирале тај прелаз, односно простор између Батроваца и Бајакова нешто пре 16 сати, ниједан камион није прешао из Србије у Хрватску.

„Ниједан камион још није прошао, тако да је прелаз у потпуној блокади за теретни саобраћај на улазу у Хрватску”, рекао је Вукчевић.

Шеф смене царинске испоставе Батровци Ненад Челић је рекао Танјугу да је јуче од 16 сати, када је Хрватска страна почела на Батровцима да пропушта камионе са лако кварљивом робом, па све до 21:45, када су незадовољне камионџије блокирале тај прелаз из Србије у Хрватску је прошло свега 14 камиона.

Челић каже да је то укупан број камиона који је прешао у Хрватску и да је половина њих била са кварљивом робом.

Он је додао да је управо због те одлуке хрватских органа и због таквог начина пропуштања камиона и дошло до блокаде на прелазу Батровци.

Челић је додао и да нема информацију када ће хрватска страна почети да пропушта камионе из Србије.

На прелазу Батровци српска царина и полиција поделили су возачима у колони дугој око 13 километара 700 ланч пакета са храном и водом који су донирале локалне власти Сремске Митровице.

Како је јавио репортер Танјуга са лица места, док саобраћај из Хрватске ка Србији функционише у потпуности, из Србије ка Хрватској се одвија само путнички.

Камионџије ће, како су најавиле, до вечерас у 23:30 чекати да хрватска влада промени одлуку о селективном пуштању теретног саобраћаја, а уколико одлука не буде промењена, блокираће све граничне прелазе за сав саобраћај ка Хрватској, рекао је Танјугу возач Кан Грбовић који из Новог Пазара вози робу за Загреб.

Према речима шефа царинске испоставе Ненада Вукчевића путнички саобраћај на граничном прелазу Батровци се од нешто пре 16 сати обавља нормално, али је саобраћај слабијег интензитета јер, како је рекао, многи нису обавештени да је граница деблокирана.

Иначе, Влада Србије усвојила је јуче пакет мера које ће применити уколико Хрватска до поноћи не отвори границу за сав теретни саобраћај из Србије. Влада је овластила премијера Александра Вучића да о том проблему и проблему избегличке кризе, која је довела до затварања граница ка Хрватској, разговара са хрватским колегом Зораном Милановићем.

Прелаз у Батровцима у поноћ ће обићи министар полиције Небојша Стефановић.

Камионџије са хратске стране одустале од солидарности

БАТРОВЦИ– Сат времена након деблокаде саобраћаја на граничном прелазу Батровци из оба правца, са хрватске стране ка Србији покренули су се камиони који су се најпре солидарисали са колегама са српске стране који се, према одлуци хрватске владе, пропуштају селективно, само ако транспортују кварљиву робу и опасне материје.

Како је јавио репортер Танјуга са лица места, док саобраћај из Хрватске ка Србији функционише у потпуности, из Србије ка Хрватској се одвија само путнички.

Стефановић у поноћ на Батровцима

БЕОГРАД – Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић обићиће у поноћ гранични прелаз Батровци са Хрватском на коме је обустављен теретни саобраћај, саопшто је МУП.

У поноћ би, уколико Хрватска не отвори прелазе са Србијом, требало да ступе на снагу контрамере Владе Србије.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је јуче да је Влада Србије припремила пакет мера за сопствену одбрану и одбрану својих економских интереса ако се до вечерас у поноћ не постигне договор са Хрватском.

Вучић је рекао да су мере предвиђене у три нивоа и да су политичке, правне и економске природе, а данас је упитан о садржају мера рекао да не жели да о томе говори и да се нада да неће ни доћи до њихове примене.

Данас, нешто пре 16 сати камионџије су одлучиле да деблокирају путнички саобраћај, јавио је репортер Танјуга са лица места.

Уколико, међутим, Хрватска не промени одлуку о пропуштању свих камиона до 23,30 вечерас, камионџије су најавиле да ће потпуно блокирати све граничне прелазе из Србије ка Хрватској.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Милановић зачикава Вучића – све већи хаос на прелазима

* Обавезна поља