У Бриселу је данас поподне почео самит лидера Европске уније посвећен избегличкој кризи, а изјаве уочи састанка откривају да поделе у вези са управљањем кризом још нису превазиђене.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини позвала је пред састанак европске лидере на јединство, након што су јуче министри полиција већином гласова усвојили план Европске комисије о увођењу квота за солидарно расељавање око 120.000 избеглица широм ЕУ.

„Европљани врло добро разумеју да је Европа јака кад је јединствена, а надам се да то разумеју и њени лидери“, рекла је Могерини улазећи у седиште Европског савета.

Неке од земаља које су јуче гласале против квота у међувремену су ублажиле реторику, па је Чешка најавила да ће у име европског јединства одустати од намере да оспори план пред Европским судом у Луксембургу.

Са друге стране, Словачка остаје при ставу да неће прихватити никакве квоте за мигранте, упркос казнама кој јој прете због неспровођења заједничких одлука.

Француски председник Франсоа Оланд, који уз немачку канцеларку Ангелу Меркел снажно подржава план о расељавању, казао је да „они који доводе у питање европске вредности треба да преиспитају своје чланство у ЕУ“.

Мађарски премијер Виктор Орбан, који спада у најжешће противнике плана, казао је пред самит да ће сарадјивати са Немачком и осталим чланицама, али да је решен да настави са изградњом жичане ограде према Хрватској, након што је то већ учињено на граници са Србијом. Орбан је запретио да ће, уколико прилив избеглица не посустане, отворити „безбедносне коридоре“ за слободан приступ тих људи Аустрији и Немачкој и снажно се заложио да се Грчка принуди да спречи пролаз миграната преко своје територије.

Хрватски премијер Зоран Милановић је уочи самита оштро критиковао Србију што дозвољава мигрантима да масовно улазе у Хрватску, али није поштедео ни Орбана, рекавши да постављање ограде није начин на који једна европска земља треба да се понаша и да му се мађарска ограда „гади“. Очекује се да ће самит лидера ЕУ у Бриселу потрајати до касно у ноћ.

Поред распоређивања избеглица, лидери ће вечерас расправљати и о предлогу Европске комисије да се избеглицама из Сирије, које се налазе у камповима у суседним земљама, упути замашна финансијска помоћ, као и да се пооштри контрола спољних европских граница јачањем састава и мандата европске граничне службе Фронтекс. С обзиром да је реч о ванредном самиту, одлуке које лидери донесу тек треба да буду формално потврђене на следећем редовном окупљању шефова држав и влада 15. октобра у Бриселу.

Нацрт текста: Лидери ЕУ ће се обавезати на јаче контроле спољних граница Уније

Лидери Европске уније обавезаће се данас у Бриселу да ће ојачати контролу европских граница према спољном свету у настојању да савладају избегличку кризу, произилази из нацрта документа у који је данас имала увид агенција АП.

АП наводи да лидери хоће да се агенције ЕУ „ухвате у коштац са драматичном ситуацијом на спољним границама и ојачају контролу на њима“. Нацрт текста, који би ипак могао да претрпи измене у току данашњег самита у Бриселу, позива чланице ЕУ да издвоје више људи и опреме на границама европског блока и за полицијске агенције и канцеларије за азил. Они такође траже више новца да би се помогло решавање суштинских разлога због којих људи напуштају своје домове у Африци и крећу у Европу и већа средства за земље као што су Турска, Либан и Јордан да им се помогне око збрињавања избеглица из Сирије, Ирака и Авганистана.

Министри унутрашњих послова ЕУ постигли су јуче споразум о плану размештања 120.000 азиланата, коме су се, међутим, супротставиле четири од 28 земаља чланица блока – Мађарска, Чешка, Словачка и Румунија.

Конференција о мигрантској кризи на Западном Балкану 8. октобра

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини најавила је да ће почетком октобра бити одржана конференција на високом политичком нивоу посвећена проблему избеглица на Западном Балкану.

Федерика Могерини је, након данашњег колегијума Европске комисије у Бриселу, рекла да ће конференција бити одржана 8. октобра у Луксембургу, преноси Танјуг.

„Када је реч о земљама Западног Балкана и тој рути, имаћемо конференцију 8. октобра у Луксембургу, на којој ће учествовати министри спољних и унутрашњих послова земаља чланица и земаља региона и Турске“, рекла је Могерини.

Висока представница је рекла да ће теме бити управљање кризом и прихват миграната.

„То је заједничка криза и морамо је заједно решити“, поручила је Могерини.

Упозорење због кршења правила азила

У међувремену је Европска комисија упозорила да се 19 држава чланица Европске уније, укључујући Француску и Немачку, суочава са могућим санкцијама због пропуста у примени правила по питању тражилаца азила који долазе у Европу.

„Време је да државе чланице преузму одговорност и ураде оно што треба да ураде“, рекао је потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс, пренео је АФП.

„Наш заједнички европски систем азила може да функционише само ако сви играју по правилима“, истакао је Тимерманс.

Упозорења на кршење правила послата су Аустрији, Белгији, Бугарској, Кипру, Чешкој, Немачкој, Естонији, Грчкој, Шпанији, Француској, Мађарској, Литванији, Луксембургу, Летонији, Малти, Пољској, Румунији, Шведској и Словенији, навео је АП.

Лидери ЕУ присуствују данас на ванредном самиту у Бриселу посвећеном избегличкој кризи.

Министри унутрашњих послова земаља ЕУ у уторак су великом већином усвојили план о прерасподели око 120.000 избеглица.

Туск – Приоритет је контрола спљних граница ЕУ

Лидери ЕУ морају помоћи да Европа „поврати контролу“ над својим спољним границама, изјавио је председник Европског савета Доналд Туск.

Како каже, за то време милиони потенцијалних избеглица покушавају да стигну на континент.

„Најхитније питање које можемо поставити себи ноћас је како да повратимо контролу наших спољних граница“, рекао је Туск новинарима, додајући да „милиони потенцијалних избеглица покушавају стићи до Европе“.

Туск је такође позвао на окончање „циклуса међусобних оптужби и неспоразума“ који поткопавају напоре ЕУ да створе заједнички одговор на најгору избегличку кризу од Другог светског рата.

Европа је под све већим притиском због управљања огромним бројем пристиглих, који се процењује на пола милиона избеглица ове године, од којих многи беже од рата и репресије у Сирији, Авганистану и Еритреји.

Туск је упозорио да број избеглица наставља да расте.

„Сукоби на Блиском истоку, посебно у Сирији и Ираку, неће се брзо окончати“, уверен је он.

Навео је да је осам милиона људи расељено у Сирији, док је четири милиона побегло у суседне земље, као што су Турска, Јордан и Либан.

„То значи да ми данас разговарамо о милионима, а не хиљадама, потенцијалних избеглица, који покушавају да стигну до Европе“, истакао је Туск.

Према његовим речима: „Још више избеглица ће кренути према Европи, а не мање, поготово што се сви они осећају позвани“.

Министри унутрашњих послова ЕУ одобрили су у уторак планове за пресељење 120.000 азилата из две петрпане земље Грчке и Италије.

Туск је алудирао на аргументе који су довели до гласања, коме су се огорчено противиле Мађарска, Румунија, Чешка и Словачка, земље у којима постоји јако антимигрантско расположење.

„Ми смо сад достигли критичну тачку, у којој морамо да окончамо циклус међусобних оптужби и неспоразума. Наша данашња расправа мора бити заснована на чињеницама, а не на илузијама и емоцијама“, рекао је он.

Ванредни самит ЕУ, посвећен решавању избегличке кризе, одржава се данас у Бриселу, дан пошто су министри унутрашњих послова и правде, без консензуса, усвојили резолуцију о прерасподели избеглица међу државама чланицама.

Лидери се договарају о наредним корацима, који се односе на јачање спољих граница ЕУ и прижање додатних средстава за Турску, Јордан, Либан и агенције УН.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Ванредни самит ЕУ о избегличкој кризи

* Обавезна поља