Хрватски председник Зоран Милановић поновио је данас у Комижи на Вису да сваки геноцид није исти, да сматра да ако се у Сребреници догодио геноцид, онда за теже злочине мора бити измишљено неко ново име.

„Ово што ради господа из Сарајева – то није службено Сарајево већ Башчаршија – покушавају од свог народа да направе жртву већу него што јесу и управо они лицитирају жртвама”, рекао је Милановић, који је раније говорећи о Сребреници рекао да постоје „геноциди и геноциди”.

Коментаришући реакције на његове изјаве о Сребреници, Милановић је рекао да на то није реаговала бошњачка заједница у Хрватској, већ, како је рекао, неки човек за којег он никада није чуо.

„То је прилика да етнобизнисмени дођу до изражаја и да их обасја Сунце са мало витамина Д. Није се довољно звати Хоџић да би говорио у име бошњачке мањине у Хрватској. Колико су успешни такви људи говори чињеница да већ трећи пут заредом у ту квоту улази Бандићева Албанка, дакле купљена Бандићевим новцем, а да ти Бошњаци или они који се представљају као представници Бошњака од господина другог Хоџића из Каства нису уопште у стању да имају посланика у Сабору”, рекао је Милановић.

Приметио је да службено Сарајево не постоји и са жаљем констатовао да би он волео да то није тако.

„Постоји једна од три стране која говори оно што друге две стране не подржавају. Ништа од оног што сам рекао није било злонамерно нити погрешно. Хрвати имају осетљив став према оптужбама за геноцид. Ми смо се тога наслушали. Сад видимо и да једна друга страна покушава себе направити жртвом, што јесу, али не претерујмо. Оптужбе за геноцид у Јасеновцу имају своју меру, а многи је прелазе, говорећи о милион убијених”, рекако је Милановић и додао:

„Оно што се догодило, догодило се. Многи су са српске стране направили каријеру на томе”.

Зоран Милановић – Снимак екрана/YouTube/Pixell

 

Поновио је да постоје геноциди и геноциди и да постоје жртве и жртве, те додао да није све исто.

„Увек сам говорио за Сребреницу да је геноцид, али видим да имам посла с људима који су ужасно агресивни и који желе да одређују сваку реч како ћеш је изговорити. Човек је рекао како имам предрасуде према Бошњацима. Не, ја мислим да он има предрасуде према Србима и према Хрватима. То су људи који говоре исто као (Милорад) Пуповац у име Срба”, навео је Милановић, пренео је ХРТ.

Милановић је поновио и да Пуповац није представник Срба, већ етнобизнисмен и то, како је казао, врло успјешан који се уклопио у постојећи законски оквир.

„Не тражим промену тог оквира, али те чињенице се морају констатовати јер ћемо у противном живети у талогу политичке коректности који је друга реч за лаж, пренемагање и за финте. Сребреница је геноцид. У реду. Јасеновац је геноцид. Је ли то исто? Није исто”, рекао је Милановић додајући како су у Јасеновцу системски две године убијани људи, а не два дана.

„Је ли Вуковар геноцид? Ми никад не говоримо о томе у Хрватској да је то геноцид, вероватно зато што имамо неку меру. Али Вуковар се одвијао два месеца, град се системски уништавао. Је ли то деловање с циљем да се цела група или део ње елиминише и побије? И на крају још Овчара. Има ли ту елемената за разговор о геноциду”, упитао је Милановић, преноси Танјуг.

Ако све буде геноцид, Милановић каже да се онда мора наћи друго име за оно што су нацисти и немачка машинерија направили Јеврејима у Другом светском рату.

„Није свака жртва иста, то је релативизовање. Није сваки борац исти, постоји окупатор, паликућа и убица и постоји друга страна. Постоји онај који је први почео”, казао је Милановић те додао да када се говори о жртвама битна је правда.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Милановић поновио да Сребреница није геноцид

* Обавезна поља