mile-novakovicБЕОГРАД – – Оптужени нарко-шеф Дарко Шарић прозвао у суду Родољуба Миловића, начелника УКП, за „везе“ са оснивачем Земунског клана.

Удар на срце криминалистичке полиције – овако Миле Новаковић, некадашњи начелник Управе криминалистичке полиције (у време акције Сабља), коментарише за Данас тврдњу Дарка Шарића да је Родољуб Миловић „генерал Папаја“ који је монтирао процес против њега јер жели да га представи као вођу неког новог Земунског клана. Истовремено, Шарић је јуче у Специјалном суду на претресу за шверц кокаина рекао и да је Миловићев „пријатељ“ сведок-сарадник, који је направио земунски клан и кога је у неповезаном исказу назвао „Манго“.

– Догодило се слично као и са сведочењем Милорада Улемека Легије на суђењу за убиство Зорана Ђинђића. Данима се најављивало сведочење и шта ће рећи Легија, да би се те његове изјаве претвориле у катастрофу. Слично томе, сада се и Шарић брани не баш паметно. Наравно да му је најкривљи онај ко је организовао његово и хапшење његове групе, оцењује Новаковић, који је и аутор више књига о Земунском клану.

Према његовом мишљењу, Шарићевом сведочење одсликава „комплексну ситуацију“ када је реч о „заоставштини“ Земунског клана. Саговорник нашег листа, међутим, изричит је у оцени да је Шарићево сведочење уперено против „најпоштенијих“ људи у полицији, те да је сасвим могуће да је реч о „противудару“ који долази из круга око кабинета бившег министра полиције. Прецизније, према његовим речима, реч је о некадашњем шефу кабинета Бранку Лазаревићу и одбеглом бизнисмену Родољубу Радуловићу, оптуженом да је кокаин шверцован његовим бродовима.

– Папајин најбољи друг је човек који је направио Земунски клан! Генерал Папаја је Роћко Миловић. Нисам се надао да ће се та кукавица брзо сама појавити. То су људи који владају десет година преко службених бележака…. Направили су од мене терористу. Уопште није важно више кривично дело за које сам оптужен, већ кога сам хтео да убијем и с ким сам се виђао. Папајин најбољи друг је човек који је створио Земунски клан и парама од отмица купио машине, а они су од мене хтели да направе неког новог вођу Земунског клана“, испричао је Шарић јуче за судском говорницом. Тај најбољи друг је сведок-сарадник, кога је Шарић назвао „карактер Манго“ .

-То је нови лик у овом стрипу. Не желим да ја и моји пријатељи одговарамо за 7.420.000 евра које је он узео, ако је дао мени те паре. нека дође и каже, причао је Шарић неповезано опет не откривајући идентитет особе коју је назвао „Манго“.

– Три месеца сам овде, а он (Миловић) још није дошао да ме испита, да види како сам ја то хтео да убијем бившег председника Бориса Тадића, како сам угрозио државну безбедност и све оно што се о мени писало… Тражим независну комисију да све то испита, рекао је Шарић, додајући да је генерал Папаја претио и његовим адвокатима, али да се они нису уплашили.

Шарићев адвокат Радослав Баћевић предложио је суду да од Безбедносно- информативне агенције затражи извештај о састанку на Јеловој гори на Златибору 18. априла 2010, када су се Драганом Дудићем Фрицом, који је 30. маја убијен, састали људи из врха полиције и тужилаштва.

– Веома нам је важно да то прибавимо у току поступка и да се утврди због чега се састанак води на Јеловој гори, зашто је тајан, зашто се не води у службеним просторијама тужилаштва, суда или полиције, рекао је Баћевић. На питање ко је „Манго“, Баћевић је најавио да ће то Шарић објаснити у наставку суђења.

Када је реч о састанку на Златибору, подгорички медији објавили су да је тада Шарић понудио предају и да је цео састанак сниман. Исте године, тадашњи државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен објавио је да је Шарићева група издвојила 30 милиона евра за атентат на највише државне званичнике. Према полицијским информацијама, постојале су индиције да се можда спрема убиство Миловића.

Према изворима Данаса, ситуација у МУП је врло затегнута, нарочито од политичке промене у овом ресору, и одласка Ивице Дачића, који је шест година био министар унутрашњих послова. На питање ко ће бити смењен у врху полиције, саговорници Данаса кажу – „сви, пре или касније“.

Медијска манипулација

Дарко Шарић је у процесу за шверц укупно око шест тона кокаина из Латинске Америке у Европу искористио право да не одговара на питања суда, тужиоца и адвоката, али да сам може да изађе за говорницу и износи примедбе. Поступајући тужилац Саша Иванић након јучерашњег открића о „Папаји“ је закључио да је реч о „медијској манипулацији“.

Нови Земунски клан

Пре три дана кључни заштићени сведок у процесу за Ђинђићево убиство Љубиша Буха Чуме изјавио је да се активирао „нови Земунски клан“ који чине седам особа. Тврдњу о новим „Земунцима“ подржао је лидер СПО Вук Драшковић рекавши да се „нешто догодило“ крајем децембра и почетком јануара када је Милорад Улемек Легија сведочио о убиству новинара Славка Ћурувије, захваљујући чему је покренута истрага и подигнута оптужница.

Недоступни

Од како је у скраћеној верзији своје одбране Дарко Шарић пре месец дана поменуо „полицијског генерала“ кога је назвао „Папајом“, таблоиди су у више наврата објавили да је реч о Родољубу Миловићу, начелнику УКП. Миловић се јуче није јављао на позиве Данаса, а у Управи криминалистичке полиције током дана се није знало да ли ће бити обраћања јавности. Такође, нико није имао одговор да ли је Миловић можда понудио оставку. У изјави за таблоид Курир Миловић је пре десетак дана изјавио да је поносан ако је он „Папаја“. „То је копија суђења такозваном земунском клану за убиство председника владе“, нагласио је Миловић.


Извор: Данас

Оставите коментар

Оставите коментар на Миле Новаковић о Шарићевом сведочењу

* Обавезна поља