Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да би Српска православна црква (СПЦ) да управља Црном Гором и да одређује њен правац и карактер, те да ће он створити цркву националних Црногораца, и још једном запретио да ће одузети имовину СПЦ.

“Није ту реч о закону, нити о имовини, јер и тај закон и укупна правна и демократска пракса данас свакоме, дакле и верским заедницама, обезбеђује поуздану имовинску заштиту пред националним и европским правосудним институцијама. Реч је о другом. Да ли је Црна Гора у стању да успостави владавину права која није само императив европске интеграције него превасходно нормалног и цивилизованог живота у нашој држави? Или постоје субјекти друштва који имају ексклузивна права, као што је случај са СПЦ, која би да управља Црном Гором, да јој одређује карактер и будући развој? Прецизније, да ли је Црна Гора демократско мултиетничко друштво или средњовековно теократско, српско, како нас подучавају црквени великодостојници“, казао је Ђукановић на прес конференцији.

„Је ли Црној Гори место у Европи или на другој страни“, рекао је Ђукановић на конференцији за медије поводом две године мандата, која се одржава испред резиденције на Цетињу. Црна Гора није непромишљено изабрала, наш избор је независност, сувереност, мултиетичност, НАТО и европски систем вредности. Наш избор је заувек антифашизам“, казао је он, додајући да свака верска заједница може бити само равноправан дeо друштва а не пандан држави.

„Суочили смо се с отпором СПЦ да врати отето и украдено од Црне Горе“, казао је он. „Закон о слободи вероисповести треба Црној Гори. Да ли би нам свима било боље без ових острашћених конфликата, да, али шта је цена тога – да одустанемо од модернизације и европеизације, то је скупа цена. Закон је отворио многа питања. Суочили смо се са отпором СПЦ да врати Црној Гори оно што је имовина Црне Горе, оно што је отето, оно што је украдено из црногорске историје и око тога се не колебамо какви год били отпори“, истакао је Ђукановић.

„Све што је законито стечено срећно служило, све оно што је отето од државе Црне Горе биће поново њено колико се год ко противио и каквим год методама“, казао је Ђукановић. „Не нудите нам изанђале и окрвављене формуле за будућност Црне Горе и Балкана, нећемо их прихватити“, поручује он. Верује да је реч о томе „да се одбрани успостављени монопол“.

Мило Ђукановић – Снимак екрана YouTube

„Вјерујем да ћемо се лако сагласити да ниједној верској заједници, па ни СПЦ, не припада право да присваја туђу имовину, да се одупире судској провери катастарских евиденција, да избегава контролу финансијског пословања сваке верске заједнице, да не плаћа порез и илегално у ЦГ гомила на стотине свештеника.

Понудили смо СПЦ да буде дио решења – обнове самосталне Црногорске цркве…Обновили смо државу, време је да обновимо и цркву. Они за сада ту понуду одбијају и неће им први пут ако пропусте изгледну шансу. У том случају преостаје им да наставе да буду црква националних Срба у Црној Гори, али тада ћемо морати да створимо и цркву националних Црногораца.

Не мислим да је то најбоље решење, боље сам понудио – да имамо Православну цркву која ће окупити све вернике. Црногорци имају иста права и потрудићемо се да се развије инфраструктура и да се државном дипломатијом допринесе канонском признању те цркве и њеној аутокефалности. Свако другачије поступање државе било би неодговорно“, каже Ђукановић.

Ђукановић је казао да је највећи изазов како сачувати атрактивност Црне Горе као туристичке дестинације, наводећи да је туризам шанса државе, а потом енергетика и производња хране. Истакао је да се држава успешно изборила са првом и најважнијом фазом борбе против коронавируса. „Показан је висок ниво организације и компетентности здравственог система“, казао је Ђукановић.

Он је рекао да ниједан дан до краја године не сме бити изгубљен како би губици у сфери економије били сведени на минимум. „Свака криза паметнима доноси наук“, поручио је Ђукановић. Он је рекао и да је Црној Гори место у Европској унији и да се око тога не премишља.


Извор: ИН4С

Оставите коментар

Оставите коментар на Мило прети и открива праве намере према СПЦ

* Обавезна поља