Владика Јоаникије је на самом почетку свог обраћања народ три пута поздравио са ”Христос Васкрсе” а потом им се захвалио на љубави коју изражавају према својој Цркви и својим светињама.

Црногорска власт је заратила са Његошем, а сад и са Светим Василијем, поручио је епископ будимљанско-никшићки после пуштања из притвора окупљеним хиљадама грађана испред Основног суда у Никшићу.

Владика Јоаникије напустио је зграду Центра безбедности Никшић, где је заједно са свештеницима био 72 сата у притвору и упутио се ка згради суда где се обратио грађанима.

Он се захвалио окупљенима који су узвратили повицима „Не дамо те, владико“, и „Живио владика“.

„Прво да вам се захвалим за подршку и љубав. Ова ваша подршка је израз љубави према цркви и логични и природни наставак борбе за наше светиње“, рекао је владика Јоаникије, пренео је Спутњик.

Он је додао да је дошло до „неспоразума“ с властима које нису разумеле значај светог Василија.

„Ми смо хтели да прославимо празник светог Василија онако како се може, али смо били спремни да може бити изненађења, знајући колико народ воли светог Василија и колико му је одан. Па смо видели сабрани народ који жели да продужи континуитет литија. Када смо прошли молитвеним ходом, народ се у миру и слози разишао. Тек су настали проблеми када се власт умешала после“, рекао је владика.

Додао је да „и поред тога што се не разумемо с властима су у станици полиције били више него коректни и људски су се понашали“

„Они су део нашег честитог народа“, рекао је Јоаникије.

Владика је додао да се чуди властима што предузимају овакве потезе као да је једини проблем вера и црква.

„Ем ратују са Његошем, сад су почели да ратују и са светим Василијем, није то добро“, додао је Јоаникије.

Подсетио је да су и у Титово време покушали да спрече да народ долази да се поклони светом Василију, али то није успело.

Брозови наследници, ови неокомунисти, иду још даље и то изазива отпор нашег народа. Пробудила се вера. Свети Василије и даље надгледа свој народ са небеса и окупља га. То треба да знају и да науче, а ништа још нису научили“, рекао је Јоаникије.

„Нећемо све вечерас ни рећи ни решити, ова борба ће још да траје, треба се спремити на дугу борбу. Хоћемо слободу вере“, поручио је епископ.

„Борићемо се и за слободу вере, и за људско достојанство, за част и образ сваког појединца без обзира како се изјашњава, треба нам слобода свима и поредак у нашој држави“, навео је Јоаникије.

Он је на крају позвао окупљене да се разиђу, рекавши да ће „бити још дана“.

„Нека се ова борба настави али истином и правдом и љубави и према нашој отаџбини и нека влада мир и слога међу нама“, рекао је владика и обраћање завршио речима „Не дамо светиње“.

Епископ Јоаникије и свештеници СПЦ пуштени на слободу

Очекује се да владика и свештеници након пуштања из притвора дођу испред зграде тужилаштва и обрате се грађанима који од јуче у девет часова ујутро чекају одлуку

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и осам свештеника Митрополије црногорско-приморске (МЦП) пуштени су на слободу.

Њима је раније био одређен притвор од 72 сата.

Када су грађани који су били окупљени испред зграде тужилаштва сазнали за одлуку почело је скандирање „Владика, побједа“ и „Никшићани бране светиње“.

Руководилац Основног државног тужилаштва (ОДТ) у Никшићу, Стево Шекарић рекао је вечерас новинарима да Јоаникију и осморици свештеника неће бити продужено задржавање, а о детаљима ће бити ријечи сјутра на конференцији за новинаре која је заказана за 10 часова.

Очекује се да владика и свештеници након пуштања из притвора дођу испред зграде тужилаштва и обрате се грађанима који од јуче у девет часова ујутро чекају одлуку.

Испред тужилаштва у Никшићу вечерас се налази више хиљада грађана који су се ту окупили још јутрос у девет часова у знак протеста због хапшења Јоаникија и свештеника.

У Улици Николе Тесле, али само у дијелу где се налази зграда суда и тужилаштва и где су грађани, нема уличне расвете.

Грађани покушавају да мобилним телефонима колико-толико осветле део улице где се налазе.

Тужилаштво у Никшићу поднело оптужни предлог

Основно државно тужилаштво (ОДТ) у Никшићу предало је Основном суду оптужни предлог против девет свештеника будимљанско-никшићке епархије зато што су 12. маја у том граду поступали супротно наредбама Министарства здравља – окупили се на Тргу Шака Петровића и учествовали у литији заједно са грађанима. То је данас на конференцији за медије саопштио руководилац ОДТ-а у Никшићу Стево Шекарић.

Шекарић је саопштио да се њима на терет ставља кривично дело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести.

„Тужилаштво је у току извиђаја прикупило доказе неопходне за подизање оптужног акта и то у року од 72 сата док су се окривљени налазили лишени слободе и задржани“, казао је руководилац ОДТ Никшић.

Како је навео, Тужилаштво није ставило предлог за одређивање притвора за свештенике јер за то „нема законског основа с обзиром на то да је подигнут оптужни предлог“.

Шекарић је наве да је прописана казна за ово кривично дело до једне године затвора или новчана казна.

Исткао је и да је ОДТ одустало од саслушања два сведока.

„Није неопходно њихово саслушање да би подигли оптужни предлог“, казао је Шекарић.

Епископу будимљанско -никшићком Јоаникију и осморици свештеника синоћ је укинуто задржавање, након 72 сата у притвору.

Вучић најавио подршку српском народу у Црној Гори

Председник Србије Александар Вучић данас је путем конференцијске видео-везе разговарао са представницима српског народа из Црне Горе, истакавши да је Србија и даље спремна да у легалним оквирима помогне својим сунадориницима, водећи притом рачуна да се ни на који начин не мијеша у унутрашња питања друге државе.

Говорећи о привођењу и задржавању епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осам свештеника у Никшићу, Вучић је истакао да је Србија због тог чина била веома забринута, једнако као што је забринута и због прогона српског народа и цјелокупне Српске православне цркве у Црној Гори.

„Задржавање од 72 сата које је одређено владици Јоаникију и свештенству, нико од нас није могао да разуме, али Србија и даље остаје уз свој народ“, казао је предсједник Србије.

Вучић је нагласио да ће Србија већ наредних дана упутити помоћ српским националним, културним и научним институцијама Срба у Црној Гори, која се баве заштитом идентитета.

Он је такође рекао да не жели бити преоштар у изношењу ставова, али да, ипак, није сигуран да, како је казао, неки не желе да српски народ у Црној Гори или прихвати асимилацију, или оде у Србију, као своју матицу.

„Изузетно смо обрадовани јединством српског народа, и ми вас доживљавамо као дио укупног националног корпуса, којем је у овом тренутку потребна већа брига. Због тога је Србији у интересу да Срби остану на својим огњиштима у Црној Гори и да се свим легалним средствима боре за свој национални, духовни, културни и језички идентитет, како би, као аутохтон народ, сачували све оно што су вековима баштинили на просторима данашње Црне Горе“, нагласио је Вучић.


Извор: ИН4С

Оставите коментар

Оставите коментар на Владика Јоаникије на слободи, Србија забринута

* Обавезна поља