Црногорски председник Мило Ђукановић упозорио је у Стразбуру да исход референдума у Македонији мора бити „аларм за узбуну и последње упозорење“ Бриселу и свима који одлучују у ЕУ, да се „далеко озбиљније мора односити према проширењу на Западни Балкан и повлачити одлучније стратешке потезе“.

Ђукановић је у излагању у Европском парламенту оценио да стабилност европског континента учвршћује стратегија интеграције, а не посустајања или обустављања процеса уласка Западног Балкана у ЕУ. Додао је да „остаје да се верује“ да се неуспех референдума у Македонији „неће неповољно одразити на дијалог Србије и Косова, који је и без тога веома компликован, па је потребно у то уложити додатне напоре, утолико пре што постоји ентузијам за то и у Приштини и у Београду“.

„Најважније је да је дијалог успостављен и да траје без обзира на повремене инцидентe и политичку температуру која се подиже с обе стране“, рекао је црногорски председник.

Изразио је наду да ће сви који су укључени у тај процес узети у обзир „традиционално ровиту стабилност“ на Западном Балкану, и тежити превазилажењу „историјски оптерећујућег јаза између Београда и Приштине“.

Ђукановић је указао да „посустаје евроентузијазам“ који је постојао и на Западном Балкану. Крупни узроци, приметио је, који подривају донедавни проевропски замах и одушељење на Западном Балкану, јесу опречни тонови „с разних европских адреса“ о уједињавању ЕУ.

То су отворена питања на Западном Балкану која потичу још од југословенске кризе, рекао је црногорски председник, нагласивши да су то „недовршена решења у односима Србије и Косова, у Македонији, и Босни и Херцеговини“.

„Збрка и неизвесност на европским адресама храни илузије још увек полетних носилаца назадне политике у региону, а који и даље сањају о прекомпозицији региона у великодржавне творевине и неуморно траже подршку тим идејама на некој важној међународној адреси“, рекао је Ђукановић.

Он је рекао да резултати референдума у Македонији најбоље сведоче о том стању, додавши да се „деценијска запуштеност овог проблема није могла надокнадити интензивнијом подршком са западних адреса у неколико последњих месеци“.

„Такође, рано и неприпремљено се ушло у припрему за референдум, домаћој јавности је требало оставити још времена да схвати значај тако важне одлуке за будућност њихове земље“, рекао је он.

Ђукановић је оценио да постоји нада да се „пропуштено може надокнадити двотрећинском већином у парламенту“ у Скопљу или преко нових избора.

ЗА БиХ НУЖНА ШИРА МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА

Председник Црне Горе је данас у Стразбуру изјавио да је „шира међународна акција“ нужна да би се превазишла „нефункционалност Босне и Херцеговине, с израженим осећањем незадовољства резултатима свих носилаца домаће и међународне политике у примени Дејтонског споразума“.

Ђукановић је у излагању у Европском парламенту рекао да ни после предстојећих избора у БиХ не очекује лакши консензус и већу посвећеност водећих политичара и личности који би покренули БиХ ка усвајању европског система вредности и интеграција.

Оценио је да ће за остварење тих циљева „бити потребна нова, шира међународна акција са нагласком на конструктивни консензус кључних земаља-суседа и најважнијих чинилаца међународне заједнице који имају посебну улогу у том делу Европе“.

Крупни узроци, приметио је, који подривају донедавни проевропски замах и одушевљење на Западном Балкану, а то су опречни тонови који стижу „с разних европских адреса“ о уједињавању ЕУ.

Црногорски председник је упозорио на отворена питања на Западном Балкану који потичу још од југословенске кризе, наглашавајући да мисли на „недовршена решења у односима Србије и Косова, у Македонији и Босни и Херцеговини“.

„Збрка и неизвесност на европским адресама храни илузије још увек полетних носилаца назадне политике у региону, а који и даље сањају о прекомпозицији региона у великодржавне творевине и неуморно траже подршку тим идејама на некој важној медјународној адреси“, закључио је Ђукановић.

Ђукановић је рекао да се веома добро разумеју потребе и напори Европске уније да се отклоне узроци унутрашње кризе и стагнације, али је подвукао да то не сме значити „заустављање или озбиљније успоравање мисионарског пројекта уједињења Европе“.

„Ако Европска унија пропусти још једну прилику да интегрише Западни Балкан у своје редове, то носи велику опасност политичког уплива трећих земаља које немају исте стратегијске циљеве као Европска унија“.

„То би оставило наш регион у зони конфликата, а европски континент учинило недовољно стабилним и нејединственим“, оценио је он.

Ђукановић је с тим у вези рекао и да је Црна Гора била предмет „бруталне агресије“ ц циљем да је одврати од евро-атлантског пута.

Ђукановић је нагласио и да „сви у ЕУ треба да прихвате да су земље Западног Балкана партнери у преговарачком процесу с Европском унијом, а не експериментална лабораторија њене администрације“.


Извор: Бета/Н-1

Оставите коментар

Оставите коментар на Мило Ђукановић о Македонији и БиХ

* Обавезна поља