Војнообавештајни вод у оквиру Еуфора прикључио се под фирмом спречавања руског утицаја у региону, акцији рушења председника РС Милорада Додика, пишу Новости.

Како наводи тај лист, позивајући се на обавештајне кругове, припадници овог вода распоређени су широм БиХ – у Мостару, Бихаћу, Тузли, Добоју, са циљем праћења и надгледања избора у БиХ, који се одржавају у недељу. Према сазнањима Новости, опремљени су техником за прислушкивање и другом савременом опремом.

Водећу улогу у обавештајном рату против Додика и актуелног руководства РС, према информацијама листа, има британска служба МИ6 која се инфилтрирала у представништва међународних организација.

Лист наводи да је још у јуну у БИХ из Британије на захтев оперативног команданта Еуфора Џејмса Еверарда дошло 40 војника и официра наводно са циљем да се унапреде капацитети снага ЕУ.

Реч је међутим у великој мери о официрима обавештајцима, а главни циљ им је утицај на исход избора у БиХ, наводе Новости и додају да је слабљење утицаја Додика пред гласање део широке акције Запада на сузбијању утицаја Русије.

Британски обавештајци се надају да би његовим поразом отворили пут мекшем ставу новог руководства РС према приближавању западној војној алијанси, али и удаљавању од Москве, пишу Новости.

Како наводи лист, према једном од сценарија, за слабљење утицаја Додика могли би да се злоупотребе протести Покрета „Правда за Давида“, а помиње се и могућност инсценираних нереда, како би се изазвала реакција полиције.

„То би, према плану, како пише, требало да доведе до међународне и медијске осуде, па чак и до војног ангажовања Еуфора.

Према речима Додика, база Бутмир код Сарајева, где је стационирано 2 000 припадника европских безбедносних снага, представља прихватилиште за „црне операције“. Додик тврди да је намера Запада да од БиХ створи централизовану земљу и да му у томе смета јака РС.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Британци преко Еуфора руше Додика

* Обавезна поља