Nikolic-zeman-rukovanjeБЕОГРАД – Председник Чешке Милош Земан данас је састанком са председником Србије Томиславом Николићем почео дводневну посету Србији током које ће разговарати и са другим српским званичницима и учествовати на привредном форуму две земље.

Земану је испред Палате Србија приређен свечани дочек. Поред Николића у делегацији Србије били су одлазећи министри спољних послова Иван Мркић и енергетике Зорана Михајловић.

Председници Србије и Чешке, Томислав Николић и Милош Земан, сложили су се данас да две земље повезује историјско пријатељство и заложили се за јачање привредне сарадње, а Николић је нагласио да Србији посебно значи подршка Прага дијалогу Београда и Приштине и противљење даљем условљавању Србије на путу ка ЕУ.

„Билатерални односи су на високом нивоу, а политичке, привредне и културне везе чврсте. Србија је спремна да продуби сарадњу и да интензивира дијалог између две земље. Ми се не слажемо са одређеним потезима Чешке, као што је признавање једнострано проглашене независности Косова, али нас то не спречава да градимо пријатељске односе”, поручио је Николић на конференцији за новинаре после састанка са Земаном.

Николић је подсетио да је у Чешкој много високих државних функционера било против признавања независности КиМ, као и да је чешка јавност исказивала подршку српском народу чак када су поједини чешки лидери подржавали агресију на Србију 1999.

Председник Србије је изјавио и да је од свог чешког колеге тражио активну подршку у вези с планираном ревизијом присуства Еулекса, посебно због одлуке привремених институција у Приштини да Косовске безбедносне снаге постану косовске оружане снаге, што је, како је истакао, за Србију потпуно неприхватљиво.

Он је захвалио Чешкој на снажној подршци европским интеграцијама и додао да је Србија одлучна да што пре испуни услове за чланство у ЕУ, оценивши да је Србија већ сада „спремнија за чланство од неких чланица Уније”.

„Ми смо учинили много, стигли до преговора, отварамо поглавља, и ако ЕУ искрено жели да Србија буде у њеном саставу, ако и остале чланице то желе тако искрено као Чешка, онда Србија неће имати проблема на свом европском путу”, рекао је Николић.

Након формирања нове владе, Србија интензивно креће у реформе, усвајање нових закона, наставак борбе против корупције и наставак дијалога с Приштином, као и стварање повољнијег амбијента за инвестиције, додао је он.

„Политичка стабилност је након политичких промена у Србији 2012. године константна и турбулента времена су дефинитивно иза нас. Србија је поуздан партнер у свету и региону”, рекао је председник Николић.

Према његовим речима, криза проширења ЕУ не сме да се односи на Србију, која, како је рекао, вуче за собом и остале државе региона које нису чланице ЕУ И пошто, као главни фактор стабилности на Балкану, може много да помогне функционисању ЕУ у овом делу Европе.

Истичући да је Србија Чешкој најважнији партнер на Балкану, Николић је рекао да је велика пажња била посвећена будућим инвестицијама, на пример гринфилд или у области приватизације предузећа у ресктруктурирању, и подсетио да је та земља од 2005. уложила 30 милиона евра у Србију.

Председник Николић је казао и да су у току преговори са чешком компанијом „Инекон-Ениксус” око њеног ангажовања на реконструкцији железничке пруге на Коридору 10, на деоници Ниш-Димитровград, чија вредност радова износи око 120 милиона евра.

Две земље имају потенцијала за развој сарадње у области енергетике, рударства, производње транспортних средстава и пољопривредних машина, прехрамбене и текстилне индустрије и туризма, рекао је он.

Земан је истакао да између две земље постоји дугогодишње пријатељство и потврдио је безусловну подршку Србији на путу ка ЕУ, нагласивши као најважнији аспект будуће сарадње смањење незапослености, односно отварање нових радних места у Србији.

„Незапосленост пре свега представља губљење људског достојанства и свака земља требало би да се залаже за мере које би омогућиле отварање нових радних места”, рекао је Земан.

Он је истакао да је дошао на челу бројне делегације чешких привредника који желе да инвестирају у Србији и допринесу отварању радних места, и у том контексту навео је железнички коридор Ниш-Димитровград, термоелектрану Штаваљ, проширивање истоименог рудника, као и то да компанија „’Кофола’ купује производњу безалкохолних пића у Србији”.

На питање Танјуга шта чешки привредници виде као предности, а шта као препреке за улагање у Србију, Земан је одговорио да потенцијал представља развој инфраструктуре јер, како је истакао, инфраструктурне инвестиције имају највећи ефекат мултипликације и резултирају додатном потражњом у другим областима.

„Што се тиче недостатака, упозорио сам председника на две области где нису плаћена потраживања”, рекао је Земан, додајући да су у питању потраживања малог обима и да је Србија већ признала та потраживања.

Он је напоменуо и да су се две стране на састанку сложиле да ће чешка улагања у Србији покривати кредити Чешке извозне банке, док ће их осигурати компанија „Егар”.

Земан: НАТО није испунио да бомбардује само војне објекте

Чешки председник Милош Земан рекао је данас, поводом 15-годишњице од интервенције НАТО у Србији, да је његова земља била последња чланица Алијансе која се сложила са бомбардовањем и то под условом да се акција тиче искључиво војних објеката, али да тај услов није испуњен.

На питање новинара да се осврне на годишњицу бомбардовања НАТО-а и на чињеницу да је и тада био у власти, Земан је, после састанка са председником Србије Томиславом Николићем, одговорио:

„Више пута сам на то одговарао и сада ћу то радо учинити. Чешка влада је била последња која се са тим сложила, услов за сагласност било је то да ће се бомбардовање тицати искључиво војних објеката. Обећали су да ће то испунити, али тај услов није био испуњен”.

Земан је подсетио да када је тадашњи председник Чешке предложио да се заповеднику НАТО-а, америчком генералу Веслију Кларку додели највиши орден Чешке – Орден белог лава, он је то као премијер одбио.

Дачић: Стабилизовање економских прилика најважнији задатак

БЕОГРАД – Председник Владе Србије Ивица Дачић истакао је данас на састанку са председником Чешке Милошем Земаном да је један од најважнијих задатака стабилизовање економских прилика у земљи и за то је неопходно да привреда Србије унапреди сарадњу са компанијама из Чешке.

Дачић и Земан оценили су да су односи две земље на високом нивоу и да их карактерише интензиван политички дијалог, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Чешка снажно подржава европски пут Србије, а две земље треба да искористе могућности унапређивања привредне сарадње, оцењено је на састанку.

Председник Владе Србије је истакао да Србија настоји да у Бриселу постигне договоре са Приштином који ће омогућити опстанак српске заједнице у јужној покрајини и створити услове за трајни стабилан мир у региону.

——————————————

Супруге председника Србије и Чешке разговарале у Београду

БЕОГРАД– Супруге председника Србије и Чешке, Драгица Николић и Ивана Земанова, имале су данас званичан сусрет у Палати Србија, а касније су посетиле Школу за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић” у Земуну.

Њих две су разговарале док је трајао састанак председника двеју држава, Томислава Николића и Милоша Земана.

Драгица Николић је Земанову упознала са активностима Фондације коју је основала пре више од годину дана, са радом на обнови породилишта у Србији и залагањем за повећање наталитета, као и другим активностима којима се Фондација бави.

Она је рекла да јој је изузетно драго што има прилику поново да се сретне са Земановом и пожелела јој угодан боравак у Србији, додајући да нема сумњу да ће из Србије понети само лепе утиске, с обзиром на то да су наша два народа пријатељска и веома слична.

Супруга председника Чешке је рекла да јој је ово други пут у Србији, и да се радо враћа после 12 година када је боравила са супругом који је у то време био премијер Чешке. Изразила је задовољство што ће имати прилику да боље упозна Београд и дивне људе у њему.

Након састанка, оне су посетиле школу „Вељко Рамадановић” у Земуну и том приликом школи је уручена донација од 10.000 евра.

Реч је о донацији Владе Чешке која је намењена за опремења фискултурне сале за слепу и слабовиду децу.

Осим уговора о донацији супруга председника Чешке поклонила је ученицима школе гитару и неколико уџбеника на Брајевом писму.

„Ову донацију смо добили кроз пројекат са чешком амбасадом за опремање новоизграђене фискултурне сале и то набавку кошева, греда, лопти. Ово је друга доначија чешке амбасаде, прва је била у брајевим редовима – брајевим тастатурама које се користе у нашем рачунарском центру”, рекла је новинарима директорка школе Радмила Лабан.

Супруге председника Србије и Чешке обишле су библиотеку, рачунарски центар, штампарију школе и упознале се у каквим условима уче и раде слепа и слабовида деца.

У уме 148 ученика школе директорка школе је гошћама уручила поклоне и то монографију школе, као и радове ученика.

Школа „Вељко Рамадановић” је једина школа у Србији у којој се школују слепа и слабовида деца буквално од прешколског узраста до завршетка средње школе.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Милош Земан у Београду

* Обавезна поља