saric sud 4БЕОГРАД – Суђење Дарку Шарићу и још седамнаесторици оптужених за прање новца од дроге у Србији у вредности од 22 милиона евра, улагањем у легалне финансијске токове, настављено је данас око 14.30 сати у Специјалном суду у Београду.

Оптужени Дарко Шарић изјавио је данас на суђењу за прање новца да није крив, али да није стигао да се упозна са свим доказима оптужнице за коју је рекао да је „катастрофална“ као и да је сагласан са својим адвокатом Радославом Бачевићем да се одложи главни претрес.

Шарићев адвокат је рекао да његов брањеник није стигао да се упозна са свим списима поготово што је целе прошле седмице трајало суђење под оптужбом за шверц дроге.

Шарић је, у кратком обраћању суду, рекао да није разумео оптужницу јер је „катастрофална“.

Он је рекао да га тужилац терети за 22 милиона евра, његовог брата, Тужилаштво Црне Горе такође терети за 22 милиона евра, што онда износи 44 милиона евра.

Ово је моја омиљена оптужница, рекао је Шарић, алудирајући на своје прво појављивање пред специјалним судом пре неколико дана, када је рекао да о овој теми има пуно да говори.

Председник судског већа Синиша Петровић рекао је да је суђење веома сложено и да се ради о финансијским стварима, након чега је дао кратку паузу како би Веће одлучило о предлогу одбране.

Заменик тужиоца Саша Иванић успротивио се одлагању главног претреса наводећи да би требало наставити са извођењем доказа на месту где је застало, пре предаје Шарића.

Шарић је пре нешто више од 10 дана ухапшен у једној од држава Латинске Америке и 24. марта је у првом појављивању пред Специјалним судом, где му се суди и за кријумчарење кокаина, рекао да „нема тога кога неће звати за сведока за прање новца“.

Оптужница за прање новца подигнута је 9. августа 2010. године, а поред Шарића, за прање новца од 2008. до 2010. године оптужени су Радован Штрбац, његова супруга Дубравка Штрбац, Стевица Костић, Зоран Ћопић, Андрија Криловић, Маринко Вучетић, Предраг Милосављевић и Небојша Јестровић.

Према оптужници, прљав новац је преко оф шор компанија пребациван у Србију и уплаћиван на рачуне домаћих предузећа, а део новца је у готовини положен у новосадску Металс банку.

Новац од дроге коришћен је и за издавање банкарских гаранција које су употребљене у приватизацији друштвених предузећа.

Новац је улаган у „Млади борац“ из Сенте, новосадски „Путник“, „Митросрем“ из Сремске Митровице и „Палић“ из Суботице.

Бранилац: Шарић није помињао политичаре

Бранилац Дарка Шарића оптуженог за кријумчарење дроге и прање новца Радослав Баћовић изјавио је данас да му је његов клијент помињао „многа имена“, али да „о политичарима још није причао“, и додао да ће он на наредном претресу, у мају, говорити о својим приходима.

Баћовић је новинарима, након одлагања претреса Шарићу, изјавио да му је његов клијент помињао многа имена, као и да ће их изнети пред судом, а јавност ће их чути када Шарић буде износио одбрану.

„Помињао је многа имена, помињаће их сигурно, али нећу ја о томе да говорим. Оставићу то њему, нека он то каже, јер му је то изгледа омиљено. Помињао је разна имена, али о политичарима још није причао, већ само о бизнису“, рекао је Баћовић.

На питање новинара да прокоментарише Шарићеву изјаву да се издржава тако што је продао фирму вредну 29 милиона евра, Баћовић је рекао да то данас не жели да коментарише, јер ће то бити тема следећег претреса 14. маја.

Баћовић је такође прокоментарисао Шарићеву данашњу изјаву пред судом, када је рекао да му је оптужница за прање новца омиљена, објаснивши да се тако изјаснио јер сматра да ће „лагано успети да се одбрани“.

Баћовић је поновио да је тражио одлагање данашњег претреса јер његов брањеник није успео да припреми одбрану.

Суђење одложено за средину маја

Суђење Дарку Шарићу и још 17 оптужених за прање 22 милиона евра „кокаинског“ новца у Србији, данас је одложено за средину маја.

Према речима председника судског већа Синише Петровића, у овом тренутку неопходно је, и једино исправно, застати са поступком и одложити главни претрес.

Суђење је одложено за 14, 15. и 16. мај.

Према његовим речима, претрес у поступку против Шарића за прање новца је одложен јер је тај поступак сложенији и има много више документације од поступка који се против Шарића води за трговину дрогом.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Шарић оптужницу назвао катастрофалном

* Обавезна поља