Sasa-Radulovic-foto-Milena-Djordjevic-21БЕОГРАД — Министарство привреде Србије жали што представници синдиката избегавају дијалог и позива их да се врате за преговарачки сто поводом измена Закона о раду.

Министарство каже да је актуелно законско решење довело до гашења 300.000 радних места.

„Жао нам је што синдикати избегавају дијалог, треба да се врате за сто и да разговарамо. Закон о раду заједно са Законом о планирању и изградњи главни су разлози за пад Србије на листи конкурентности. Под актуелним законом о раду изгубили смо 300.000 радних места, што је довољан знак да морамо нешто да мењамо“, речено је вечерас Танјугу у Министарству привреде.

Садашњи Закон о раду, који је требало да штити запослене, посебно оне старије, како наводе, довео је до тога да нико не запошљава људе старије од 50 година живота и управо је то проблем који мора да се отклони да би се олакшало запошљавање.

„Предлог Министарства привреде је да се реши питање отпремнина и то тако да се оне убудуће исплаћују само за године радног стажа код последњег послодавца и његових повезаних лица, а не за цео радни век“, кажу у министарству и подсећају да су многи запослени, посебно они који раде за државу, на основу постојећих законских решења, примили и по неколико отпремнина.vlada, rad

„Намера Министарства привреде је да закон о раду у Србији усклади са европском регулативом. У свим земљама у којима је радно законодавство релаксирано, резултат је веће запошљавање.“

Важан део тог процеса је, сматра министарство, увођење флексибилнијих облика рада. С једне стране ради се о уређивању односа који у пракси већ постоје, али на нерегулисан начин, чиме се, како објашњавају, угрожава правна сигурност и запослених и послодаваца.

„Избегавање суочавања са реалношћу је неодговорно. Министарство привреде ће наставити са реформама и инсистирању на одговорности“, поручују из министарства и констатују да није задатак државе да запошљава и да инвестира, већ да створи услове за инвестиције, раст и запошљавање.

Флексибилизација, пре свега, подразумева мање мешање државе у одребе о заснивању и раскидању радног односа.

„Једини начин да идемо напред је утврђивање вредности имовине и обавеза, чишћење предузећа од дугова и постављање на здраве ноге“.

Држава је буџетом предвидела средства за велики транзициони фонд, који ће се користити за отпремнине за социјални програм радника који остају без посла, као и за исплату заосталих минималних зарада у 153 предузећа у реструктурирању, подсећају у Министарству привреде и додају да комбинација те две ствари представља одговорну социјалну политику Владе.

„Нови Закон о раду донеће запосленима оно што им је најпотребније: тржиште рада које им омогућава да једноставније нађу и промене радно место, уместо да буду таоци садашње високе стопе незапослености“, кажу за Танјуг у Министарству привреде и истичу да права радника на дневни, недељни и годишњи одмор, зараде, синдикално организовање и слично неће бити дотакнута, а у неким елементима ће чак бити благо проширена.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Министарство привреде о Закону о раду

* Обавезна поља