viktor-janukovic_fКИЈЕВ – Председник Украјине Виктор Јанукович изјавио је да би његовој земљи за примену стандарда ЕУ било потребно годишње најмање 20 милијарди долара, а да је Унија током протеклих преговора дала Кијеву „понижавајућу понуду”.

Јанукович је рекао, у интервјуу за локалне тв мреже, да би, ако се имају у виду сви неопходни трошкови примене стандарда ЕУ, Кијеву до краја 2017. било потребно за те намене око 160 милијарди долара

„То (потписивање споразума о асоцијацији са ЕУ) није и улазак Украјине у састав Уније”, објаснио је он, уз напомену да његова земља, уколико уђе у тај аранжман неће моћи да користи и европске фондове. „Нас тамо неће бити”, нагласио је.

Према речима Јануковича, Украјина је дуго водила преговоре са различитим структурама ЕУ о трговинско-економској и сарадњи у енергетици, а суштина је у томе да Кијев стекне „довољну економску снагу за примену наведеног аранжмана са Унијом”.

Раније је Јанукович изјавио да ће Кијев потписати асоцијативни уговор са ЕУ кад Украјина буде „потпуно економски спремна за такав корак”.

Влада Украјине је, иначе, 21. новембра саопштила да обуставља припреме за потписивање асоцијативног уговора са ЕУ, иако је у Кијеву и Бриселу претходно било најављено да ће тај споразум бити прихваћен на скупу ЕУ у Виљнусу крајем ове седмице.

Премијер Украјине Николај Азаров рекао је поводом наведене одлуку његове владе, да је у претходним преговорима ЕУ понудила Кијеву финансијску помоћ од милијарду евра у току наредних седам година.

Азаров је додао да је ЕУ истовремено предлагала да се Кијеву ове године одобри, на име техничке помоћи, 610 милиона евра, али под условом да Украјина претходно постигне договор о аранжману са ММФ.

Украјина је тражила од ММФ да одмрзне раније договорени споразум о стабилизационом зајму од десет милијарди долара, а Фонд је инсистирао да Кијев претходно драстично повиси цену гаса за грађане и обави неке друге реформске кораке, али то влада премијера Азарова није прихватила.

Одлука Украјине да одложи потписивање асоцијативног уговора са ЕУ изазвала је и нове тензије у односима Брисела и Москве, након што су обе стране оптужиле једна другу да врше притисак на Кијев.

Руски председник Владимир Путин предложио је јуче да се све несугласице око односа на релацији Москва – Кијев – Брисел реше у мирној атмосфери и у директним преговорима све три зинтересоване стране, а на основу предлога који је већ дао његов украјински колега Јанукович.

Питање Јулије Тимошенко да не омета пут Украјине ка ЕУ

Председник Украјине Виктор Јанукович изјавио је да „питање Јулије Тимошенко не треба представљати препреку Украјини за њен процес евроинтеграција“.

„Шта је Европска унија – суд?“, упитао је Јанукович, додајући да питање заточене бивше премијерке Тимошенкове не сме ометати интеграцију Кијева у Европску унију.

Јанукович је ово изјавио уочи самита „Источног партнерства“ у Вилњусу у петак 29. новембра, на ком је првобитно било предвиђено потписивање Споразума са ЕУ.

Украјинска влада 21. новембра обуставила је припреме за потписивање Споразума, мотивишући ту одлуку неопходношћу развоја економских односа са Русијом и Заједницом Независних Држава и налажући ресорним министарствима да обнове дијалог са земљама Царинске уније и ЗНД о активирању трговинско-економских веза, као и предлагање Русији и ЕУ формирања трилатералне комисије.

Европска комисија изразила је јуче забринутост због одлуке бивше украјинске премијерке Јулије Тимошенко да ступи у штрајк глађу, поновивши да ЕУ остаје при ставу да решење питања Тимошенкове остаје услов за потписивање споразума о придруживању између Кијева и Брисела.

Портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, Маја Коцијанчич, рекла је да, узевши у обзир одлуку Тимошенкове да ступи у штрајк глађу, ЕУ може да саопшти само да је забринута због тога и да позива Украјину да донесе одлуку када је о том случају реч.

Коцијанчић је поновила став ЕУ о потписивању споразума о придруживању с Украјином, рекавши да понуда још важи, пренела је агенција Укринформ.

Тимошенко, која служи седмогодишњу затворску казну због злоупотребе службеног положаја, саопштила је да је ступила у штрајк глађу како би извршила притисак на украјинског председника Виктора Јануковича да потпише споразум о придруживању са Европском унијом.

Прошле седмице, влада Украјине обуставила је припреме за споразум са ЕУ, за који је првобитно било планирано да буде потписан на самиту „Источног партнерства“ у Вилњусу, од 28. до 29. новембра.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Питање евроинтеграција не решава се на улици

* Обавезна поља