agencija-za-borbu-protiv-korupcijeБЕОГРАД – Агенција за борбу против корупције не одступа од става да су председник Владе Србије Ивица Дачић и министри Игор Мировић, Никола Селаковић, Зорана Михајловић, Велимир Илић, Милан Бачевић и Драган Гламочић изричито одбили на одговоре на њен захтев да јој доставе податке о активностима у кампањи, иако је већина њих у међувремену изјавила да се не осећа кривим. Њима је, иначе, дат нови рок од 15 дана да пошаљу извештаје Агенцији, пошто им је дато шире образложење законских норми. Ти подаци тражени су од свих чланова Владе, да би се на основу њих утврдило да ли су и у коликој мери користили функцију и јавне ресурсе у страначкој кампањи.

Велимир Илић, министар грађевине, како су јуче рекли у његовом кабинету за „Политику”, још 18. марта доставио је Агенцији за борбу против корупције извештај о учешћу у кампањи. А тек јуче добио је допис од Агенције у коме му се тражи да допуни неке појединости. То ће и учинити, у законском року од 15 дана, наводе у Илићевом кабинету.

И Милан Бачевић, министар просторног планирања, рударства и природних ресурса, Агенцији је истог дана, 18. марта, послао извештај о кампањи, али од њега више нико ништа није тражио, кажу у овом министарству.

Премијер и министар полиције Ивица Дачић изјавио је за јучерашњи „Информер” да захтев агенције не важи за штићене личности, односно да неки функционери који имају обезбеђење морају да користе државне ресурсе, а Игор Мировић, министар регионалног развоја и локалне самоуправе, за исти лист је навео да није доставио извештај јер сматра да то није његова обавеза. Како је рекао, не крије ништа, у кампањи није користио ништа од јавних ресурса и његов извештај би „у том смислу био нула”.

„Људи из Агенције за борбу против корупције нису у праву. Не желимо да се инатимо, али је реч о различитом тумачењу закона”, истакао је Мировић.

Министарство енергетике реаговало је прво и одмах прекјуче, када је на конференцији за новинаре у Агенцији саопштено који су чланови Владе изричито одбили да је послушају, демантовало наводе да је министарка Зорана Михајловић одбила да достави податке о планираним активностима у време изборне кампање. Како се наводи у саопштењу, Министарство је 17. марта одговорило на захтев Агенције „на идентичан начин као и друга министарства којима је захтев упућен, с обзиром на то да је нејасан законски основ по коме је тражена достава података”. Како је наведено, захтев Агенције није био довољно јасан ни у погледу обима и природе података који су тражени.

„Након што добијемо правно тумачење у вези са овим питањима и појашњење Агенције о обиму и природи података које траже, Министарство ће поступити у складу са законом”, саопштило је Министарство енергетике.

У саопштењу се наводи и да Агенција не би требало да информише јавност о току поступака који се спроводе пред том институцијом, јер је „чланом 50. став 6. Закона о Агенцији за борбу против корупције изричито прописано да је у поступку пред Агенцијом искључена јавност”.

Из Министарства су саопштили да ово није први пут да министарка Михајловић из медија сазнаје о томе да је Агенција против ње покренула поступак, због чега се доводи у питање да ли је деловање одређених појединаца из ове институције мотивисано, између осталог, и жељом да се наруши углед појединих министара и институција којима руководе.

У Агенцији за борбу против корупције јуче нису коментарисали појединачне наводе „прозваних” чланова Владе, али су још једном истакли за „Политику” да су премијер и шесторо поменутих министара „доставили дописе у којима су изричито навели да нису у обавези да доставе тражене податке, објашњавајући своје одбијање да поступе по захтеву Агенције погрешним тумачењем одредбе члана 32. ставова 4. и 5. Закона о финансирању политичких активности”.

Агенција је у поновљеном захтеву за достављање података дала правилно тумачење наведене законске одредбе и подсетила их да обавезу имају и по одредбама члана 25. става 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције, кажу у агенцији.

Поред ових седам чланова Владе који су изричито одбили, још троје њихових колега није одговорило Агенцији. На питање зашто и њихова имена нису саопштена, у Агенцији кажу да ће доставити и ту информацију по истеку рока од 15 дана, остављеног у поновљеном захтеву послатом функционерима.

—————————————————————–

Овлашћење Агенције

У Закону о финансирању политичких активности, у члану 32. (о овлашћењу агенције) ставови 4. и 5, наводи се да су „органи Републике Србије, аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе, банке, као и правна и физичка лица која финансирају политичке субјекте, односно која су у њихово име и за њихов рачун обавила одређену услугу, дужни да, на захтев Агенције, доставе све податке који су Агенцији потребни за обављање послова прописаних овим законом”. У погледу обавезе доставе података утврђених у овом ставу „не примењују се забране и ограничења утврђени другим прописима”.

У члану 25. Закона о Агенцији за борбу против корупције, став 2, наводи се да су „државни органи и организације, органи територијалне аутономије и локалне самоуправе, јавне службе и друга правна лица која врше јавна овлашћења дужни да на захтев Агенције, у року од 15 дана, доставе сва документа и информације који су Агенцији потребни за обављање послова из њене надлежности”.БЕОГРАД –


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Министри не маре за захтев Агенције

* Обавезна поља