miroslav-miskovic3-2301-201_620x0БЕОГРАД – Власник Делта холдинга Мирослав Мишковић, оптужен за малверзације у путарским предузећима, рекао је данас пред Специјалним судом да отпужница против њега нема никаквог смисла и да тужилац треба озбиљно да је преиспита.

„Ја не разумем овај процес уопште, овакви процеси не воде никуда и молим тужиоца да озбиљно преиспита оптужницу“, казао је Мишковић у наставку суђења пред Специјалним судом.

Он је навео да је у путарска предузећа заједно са власником Нибенс групе Милом Ђурашковићем уложио више милиона евра и да је потпуни апсурд што је оптужен за „извлачење“ 16 милиона евра из тих предузећа.

„Ми смо у две године имали добит 41 милион и у оптужници се наводи да су предузећа пропала за три милиона евра која су дата Нибенсу. Нису она пропала због тога, већ због свега што смо данас чули овде“, рекао је Мишковић.

Он је казао да води једну од најбољих фирми у Србији и да не види разлог зашто би целе недеље седео у судници Специјалног суда када има много важније обавезе.

Мишковићева одбрана најавила је да ће уложити жалбу због судске одлуке којом му је одузет пасош и изречена забрана напуштања боравишта.

Његов адвокатски тим најавио је да ће следеће недеље поднети жалбу Европском суду за људска права у Стразбуру због „прекомерног оптерећења“ њиховог клијента.

Данашњи главни претрес настављен је изношењем одбране директора Предузећа за путеве Ниш Зорана Михаиловића који је одбацио наводе оптужнице.

Михаиловић је навео да не познаје Мирослава Мишковића и његовог сина Марка Мишковића и да је према његовим сазнањима једини власник Предузећа за путеве Ниш био Мило Ђурашковић.

Он је објаснио да је Мирослава Мишковића срео на ручку који није био пословне природе.

Када га је Мирослав Мишковић питао да ли је икада чуо да је он ургирао да се неко запосли у том предузећу или да добије кредит, Михаиловић је негативно одговорио.

„Никада нисам видео ни Мирослава ни Марка Мишковића у Предузећу за путеве Ниш нити су они икада обишли радове“, рекао је Михаиловић.

Мишковића је интересовало и да чује објашњење Михаиловића да ли су путарска предузећа пропала због три милиона евра која су позајмила Нибенс групи како се то наводи у оптужници, ако се зна да су дуговања државе према предузећу била вишемилионска.

„Не, немам објашњење за то. То не може да буде извор губитка“, рекао је Михаиловић.

На питање судије Владимира Вучинића да ли зна ко је власник Хемслејд групе (са Кипра) која је дала кредит од 23 милиона евра Нибенс групи, Михаиловић је одговорио да је касније од Ђурашковића сазнао да је власник Мирослав Мишковић и додао да га то уопште није интересовало.

„Мени је било драго да знам да иза нас стоји једна компанија каква је Делта холдинг. То не може да буде лоше“, казао је Михаиловић.

Суђење ће бити настављено сутра у 9.30.

Мишковићева одбрана подноси жалбу Европском суду

Одбрана Мишковића поднеће следеће седмице Европском суду за људска права представку због прекомерног оптерећења Мирослава Мишковића у кривичном поступку који се против њега води у Специјалном суду због оптужби за злоупотребе са путарским предузећима.

Томановић је рекао новинарима у паузи суђења да је жалба у припреми и да ће бити поднета идуће седмице.

Он је подсетио да је Мишковић био у притвору седам месеци, да је за одбрану са слободе положио 12 милиона евра, да му је блокирано 40 милиона евра имовине и да му се не дозвољава да путује у иностранство.

Томановић је рекао да је мера по којој се Мишковићу не дозвољава путовање у иностранство прекомерна, чак и за праксу домаћих судова, јер то, како је навео, није уобичајено чак ни кад су у питању окривљени за много тежа кривична дела.

Адвокат је изразио очекивање да ће Европски суд разматрати њихову жалбу и да ће је позитивно решити, с обзиром на његову праксу и праксу других судова у Европи.

Апелациони суд у Београду је јуче потврдио решење којим је предвиђено да без пасоша још три месеца буде и Мишковићев син Марко, уз меру забране напуштања боравишта.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Мишковић ће се жалити Стразбуру

* Обавезна поља