misskovichБЕОГРАД – Мирослав Мишковић, првооптужени у афери са путарским предузећима, изјавио је јуче да оптужница против њега није добра за Србију и да је реч о нечијем покушају рушења и криминализовања његове компаније „Делта холдинг”. Представљајући се као успешни привредник и власник компаније која је понос Србије, Мишковић је у одбрани пред Специјалним судом изјавио да је суђење њему суђење привреди и приватном капиталу.

„Је л’ ви схватате да је то бесмислица? Ово што се дешава није нормално. То није доживео ниједан човек осим мене. Ниједан нормалан човек не може ово да издржи. Тужилац ме вређа, ова оптужница је највећа увреда коју сам издржао. Шта мислите како се ја осећам? Не питајте”, говорио је видно узбуђен Мишковић, гестикулирајући и молећи судско веће да заштити „Делту” и њених 8.000 радника.

„Ви судите данас водећем привреднику Србије. Из оптужнице сам закључио да се овде суди тржишној привреди и приватном предузетништву. Овде су окривљени тржиште, капитал, профит, понуда, потражња, камата, кредит. Ово суђење прате мали и велики привредници. Оно што је урадио Мишковић они раде сваки дан. И ја сам све ово што се овде наводи урадио већ 100 пута. Провео сам седам и по месеци у притвору због оптужби да је криминал дати инвестициони кредит. Појединци из полиције и тужилаштва не разумеју шта је еурибор, већ ме оптужују да је то противправна корист. Еурибор је стопа коју одређује Светска банка, а то је третирано као противправна корист ’Хемслејда’”, говорио је Мишковић повишеним тоном.

Он је парафразирао оптужницу, указујући да се њему и другооптуженом Милу Ђурашковићу на терет ставља да су се 2005. године договорили да 2008. извуку корист из путарских предузећа и да су те фирме 2011. године имале финансијске тешкоће. Затим је изјавио да је Ђурашковић у путарска предузећа уложио 60 милиона евра а извукао 25, питајући због чега се њему суди.

„Ухапшен сам због злоупотребе службеног положаја. Када су видели да је то танко додали су утају пореза јер је то питко за јавност. Те тврдње нису тачне и одбрани није омогућено да изведе доказе. За порез кажу да је отац, а то сам ја, са умишљајем утицао на сина, син на директора, директор на директора књиговодствене агенције а он на књиговођу. Ту врсту пореза никада нико у Србији није платио”, наставио је Мишковић.

Он се пожалио судском већу да због овог процеса има озбиљне проблеме са страним партнерима, који мисле да је он већ осуђен.

„Ја, Мирослав Мишковић, рођени Моравац, данас се представљам суду и јавности Србије. Ћутао сам 23 године и трпео разне увреде. Нисам никада дао интервју. Јавност ме је упознала кроз таблоиде и види ме као човека који хапси, пере паре и малтретира људе. О ’Максију’ се, док није продат, три до пет пута недељно писало да је монополиста а када је продат ’Делезу’ више није било ниједног написа.

Продаја ’Максија’ ’Делезу’ за 932 милиона евра била је највећа трансакција 2011. године у Европи. Милијарду и по евра смо унели у Србију. Ми не можемо да наплатимо оно што нам припада. Желео сам да купим и ’Меркатор’ и имао сам 23 састанка у Словенији, Хрватској, Италији и Аустрији. Када је то дошло до краја, неко одавде је рекао да Мишковић и ’Делта’ нису финансијски способни. Никад нисам ишао у корист ’Делте’ а против државе”, рекао је Мишковић, додајући да ће врло брзо саопштити имена људи због којих је тај посао пропао.

У наставку исказа, он је казао да је добио од страних банака кредит од милијарду евра и да је то некоме у Србији сметало. Затим је изјавио да он заправо није власник „Делте”.

„Власници су банке и запослени, а мени, ако остане нешто… У последњих десет година платио сам држави порез од милијарду и 800 милиона евра. Док сам био у затвору, ’Делта’ је платила држави 73 милиона евра пореза а до краја године биће 100”, казао је Мишковић за говорницом Специјалног суда.

У касним поподневним сатима, он је тек после неколико опомена судије прешао на наводе оптужнице. Рекао је да уколико му пође за руком да објасни разлику између стратешког и финансијског инвестирања, суђење може да се заврши. Навео је да су после продаје Делта банке стратешки купљене фирме „Флорида”, „Јухор”, „Данубијус”, „Пекабета”, „Це-маркет”.

Финансијско инвестирање подразумевало је куповину и продају акција у чему је „Делта” добро пролазила.

„Кад продам компанију не дајем гаранцију. Није то као кад продам аутомобил. Тако би могли и за ’Макси’ да ме туже, нема никакве разлике”, рекао је Мишковић.

Форестер: Као утакмица без правила

На почетку другог дана суђења, адвокат Ијан Форестер, заступник компаније „Хемслејд” обратио се суду са захтевом да тужилац у посебном сажетку прецизира за шта су оптужени криви, објашњавајући да му није јасна оптужница.

„Да ли би било могуће да тужилац у неколико минута објасни за шта су оптужени криви и које су моралне преступе починили. То би помогло ’Хемслејду’ и окривљенима”, рекао је адвокат Форестер који у судници носи плаву перику и црну тогу. Он је своје схватање оптужнице упоредио са гледањем утакмице у спорту у којем се не знају правила игре.

„Оптужница је потврђена и битно је да је разумеју окривљени и да могу о њој да се изјасне”, одговорио је председавајући судија Владимир Вучинић.

Подржавајући Форестера, једног од седморице страних посматрача који на захтев Мишковића прате суђење, његов бранилац Зденко Томановић још једном је затражио да се тужилац поново изјасни о оптужбама.

„Тужилац треба да објасни шта су противправно урадили ови људи и због чега постоји могућност одузимања користи од Хемслејда”, навео је Томановић.

Тамара Ристић, заменица специјалног тужиоца одговорила је да закон не предвиђа да је тужилац дужан да додатно појашњава оптужницу.

Јуче су као посматрачи у судници били и Лиселот Мартиненко Агерлид и Пјер Јохан Кал, представници шведске амбасаде у Београду.

Србија под јабукама

„Одрастао сам у Поморављу у патријархалној породици. Прве успехе постигао сам у компанији ’Жупа’ производећи средство за одвајање руде од јаловине. То смо извозили широм света и остваривали 43 одсто светске производње . Није било запосленог који за две године није добио стан. ’Делта холдинг’ сам основао у две хотелске собе са четворо правника који нису знали шта је вирмански налог”, рекао је Мишковић.

„Деведесетих година ’Делта’ осваја руско тржиште . Били смо заступници компаније ’Најк’ и имали промет од 250 милиона долара годишње. После 2000. године опредељујемо се за малопродају, аграр и развој некретнина. У 2011. години, ’Делта’ је имала три милијарде евра промета. Политичари морају да нађу начин да народ боље живи. Цела јужна Србија може да буде под воћем за руско тржиште. Жао ми је што нисте видели највећи воћњак на свету. Ми имамо јабуке од Београда до Берлина”, казао је Мишковић, али га је судија опоменуо да јабуке нису предмет оптужбе.

Вучић: Српско правосуђе независно ради

Замољен да прокоментарише велики број страних адвоката, које је Мирослав Мишковић ангажовао да посматрају његово суђење и колико то кошта Вучић је рекао:„Не знам колико коштају Мишковићеви адвокати, коштају много, пошто сам видео да су то нека од најмоћнијих имена, али ми смо поносни на чињеницу да не кријемо ништа. Добродошли људи, изволите, присуствујте свему, погледајте све, оптужницу, чујте одбрану, а суд ће независно донети одлуку. Мислим да би људи у Србији више волели да је он те паре потрошио на обданишта, школе, или неке друге ствари, али ако он мисли да је то начин на који може да се изврши притисак на правосуђе, или на неког другог, ја морам да кажем да не верујем. Уверен саму независност нашег правосуђа.”


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Мишковић – суђење приватном капиталу

* Обавезна поља