dorin 1.Под засад неразјашњеним околностима пре три дана је у Швајцарској ухапшен Александар Дорин аутор књиге „Сребреница – како се заиста збило“.

Дорин је одведен на непознату локацију и не дозвољава му се контакт са спољним светом.

Дорин је – да подсетимо – 13. јануара 2014. изјавио да је коаутор његове последње књиге о Сребреници, објављење 2012. године у Лајпцигу, Зоран Јовановић умро 13. јула 2013-те, само десетак часова пошто му је јавио да је успео да откупи два снимка који у знатној мери руше мит о Сребреници.

Дорин је крајем 2013-те у „Вестима“ објавио сензационалну тврдњу да је између 3.000 и 4.000 муслимана током јула 1995. године пребегло у Србију. После тог текста, овај Швајцарац тврди да су се удвостручиле претње смрћу преко интернета.

– Обично ми се прети преко такозваних гоуст мејлова преко којих особе које прете остају анонимне. Обећавају ми да ће ме киднаповати, мучити, убити, а преко једног познаника ми је пре само пар дана поручено да ми неки муслимани из Базела припремају „сачекушу“ – рекао је тада Дорин.

– Јовановић је за време рата био начелник Информативне службе Дринског корпуса Војске РС, али и одлично упућен у све догађаје из рата. Чули смо се телефоном пре него што је из Власенице отишао да се нађе на тајној локацији са човеком који је био спреман да прода те снимке, а онда ме је, 12. јула прошле године звао на швајцарски број мобилног телефона да ми каже како их је преузео и да се спрема да се врати у Власеницу. Дан касније ми је јављено да је умро у Србији, и то од последица срчаног удара, али нити је извршена аутопсија, нити су ти снимци пронађени код њега. Од тог тренутка сам добио више упозорења да поведем рачуна о својој безбедности уз објашњење да „прича није нимало наивна“ – рекао је Дорин „Вестима“.

dorin

Јовановић је прошле године сведочио и на суђењу Радовану Караџићу као сведок одбране, а у својој ратној архиви је имао више докумената који су побијали тезе о бруталним убиствима Војске РС у зони одговорности Дринског корпуса. Александар Дорин каже да, чим су сазнали о постојању још необелодањених видео-снимака из Сребренице, он и Јовановић су одлучили да покушају да их откупе.

– Преговори су трајали неколико година, а на крају смо се договорили да за почетак платимо 1.000 евра за два краћа видео-фајла, после чега је требало да разговарамо и о другим материјалима. Јовановић ми је јавио телефоном да се срео са тим човеком, да је пажљиво прегледао снимке и да ће преспавати код рођака како ноћу не би путовао за Власеницу. Ујутро га је тај рођак пронашао мртвог, а и његова супруга и кћерка су ми касније рекле да у његовим личним стварима нису пронашле те видео-снимке, али ни најмањи траг у ком је то месту у Србији откупио видео-записе. Не могу да тврдим ништа, али је јако чудно да смо се претходно чули телефоном, да је Зоран био потпуно здрав, а преминуо од срца и да тих снимака нема, као и да ми је неколико пута рекао да ће га ангажман о истини о Сребреници највероватније „једног дана коштати главом“ – рекао је Дорин.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Мистериозно хапшење аутора књиге о Сребреници

* Обавезна поља