vucic-djuric-vladaВлада Србије донела је данас одлуку о поништавању свих правних последица аката и радњи привремених институција самоурпаве у Приштини који се односе на правни и фактички положај Трепче АД, саопштио је премијер Александар Вучић.

„Овакву одлуку смо били принуђени да донесемо јер желимо да Трепча настави да ради”, рекао је премијер на прес конференцији.

Трепча је од виталног значаја за опстанак севера КиМ, истакао је Вучић.

Он је додао да је Влада Србије прихватила предлог Канцеларије за Косово и Метохију у највећем делу.

„У Трепчи тренутно ради 600 до 1.200 људи, а 3.000 је на буџету. У Трепчи имамо два рудника, два на северу која су отворена, Бело Брдо и Црнац, оба се већим делом налазе на територији централне Србије”, рекао је премијер.

Нећемо на арбитражу, компромис би донео успех Трепчи

Нећемо ићи на арбитражу, не може Србија да иде на арбитражу с Косовом, јер би тиме признала Косово, рекао је данас премијер Александар Вучић и додао да је Трепча „наша, у нашем, поседу и „државини”, те да нећемо дозволити да нам је отму.

Премијер је на конференцији за новинаре, а упитан о конкретним корацима које ће држава предузети да заштити Трепчу, раднике, и имовину, рекао да то неће бити арбитража, али да постоје „неке друге врсте арбитраже”.

А на питање шта тачно може да значи одлука о поништавању правних последица аката Приштине о Трепчи и како ће влада да спроведе кораке које је припремила, одговорио је:

„Овако, како смо наумили, ми смо у поседу, у државини ствари, ми то имамо, само је неко хтео да нам одузуме”.

„А ми кажемо – не дамо”, рекао је премијер и додао да ће то „бранити у свим разговорима са страним саговорницима и партнерима.

„Буду ли покушали силом, нећемо им дозволити. Ми никоме не претимо, ако мислите да показујете силом нешто српском народу, плашим, се да ћете своје зубе поломити. Ми ћемо мир и стабилност сачувати”, поручио је премијер.

Упитан зашто нико из ЕУ није реаговао на случај Трепче, Вучић је одговорио да претпоставља да и неће реаговати, те да то није ни очекивао.

„Реаговали би да сам ја рекао да нећу да одговарам неком новинару јер је из неке куће коју неко финансира. То јесу двоструки стандарди, али шта да радим, нећу бна уништим будућност Србије. Нисам идиот да мислим да су Албанци то сами смислили, онај ко мисли да сам много глуп греши”, рекао је Вучић оценивши да је интерес Србије изнад свега.

„Пустите државу да ради свој посао, а не знам одакле вам то да је наш одговор маркетиншки”, рекао је новинару чије питање је схватио као инсинуацију да је данашња одлука владе маркетиншки потез.

„Није маркетиншки. Њихова је одлука можда маркетиншка, а у сваком случају неразумна”, додао је.

Упитан шта се сада дешава, након одлуке косовских власти, Вучић је рекао: „Ништа”.

„Ништа се не дешава, осим што нам праве проблеме при увозу одређених сировина. А ако хоће да промене морају нешто да ураде‚ а како ће да уђу у Лепосавић, у нашу зграду Трепче, како мисле да протерају Србе”, упитао је Вучић.

Упитан шта очекује од Брисела и да ли се питање Трепче може користити као проблем којим ће Србија бити притиснута да одустане од Телекома, Вучић је одговорио да Србија хоће да спроводи споразум о телекомуникацијама, али да не може да пристане на то да све унапред прогласи као имовину косовске државе.

„Када вас доведу у ситуацију да је немогуће било шта да урадите, браните се с четири ноге. Доведени смо у позицију која је за нас немогућа. Нема излаза и тунела направљеног да се провучемо”, рекао је Вучић.

Он је додао да је позиција немогућа, али да ће се Влада Србије борити за свој народ и земљу.

„Немогућа је позиција и борићемо се за свој народ и земљу, али не да показујемо мишиће, већ знањем, одговорношћу и памећу”, рекао је Вучић.

Премијер је додао да је одлука Приштине политички и правно ништавна и да неће производити последице, осим што може да нанесе штету Трепчи.

„Шта ћемо ако кажу да више не дозволе увоз експлозива за Трепчу, без којег не можемо да радимо у Трепчи? И на то можемо да пружимо одговор, да спасавамо Трепчу на другачији начин, али тиме би само показали да желе да нам направе штету”, рекао је премијер.

На питање како би изгледао компромис у вези с Трепчом, Вучих је рекао да би то предузеће имало огроман успех ако би се фузионисало.

„Ако бисмо успели суштински да функционишемо заједно не би било краај успеху Трепче. Могли бисмо да остваримо велики извоз. То је једино економски оправдано решење”, рекао је премијер.

Вучић:Нећемо пред СБ УН, још није угрожен мир

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је он одлучио да се о питању Трепче не тражи ванредна седница Савета безбедности УН, јер још није угрожен мир.

Он је, на конференцији за штампу, рекао да је то једина тачка предлога Канцеларије за Косово и Метохију коју није прихватио.

„На Савет безбедности УН се иде ако је угрожен мир. Ја мислим да то још није случај. Одлука Приштине јесте опасан потез, али још није угрожен мир”, подвукао је он.

Вучић је нагласио да ће Влада покушати да искористи све могућности разговора и дијалога за решавање проблема.

„Пустите да пробамо да разговарамо и вратимо ствари у нормалу, да пробамо да неки људи размеју да је 21. век и да морамо да развијамо добре односе и мислимо на наше економије, будућност, бебе”, рекао је он додајући да прихвата сву одговорност за своју одлуку.

„Нисам прихватио тај предлог, јер нисам циркуски премијер, и зато што мени не треба да урличем на телевизији носећи српску заставу и објашњавајући свима како сам велики Србин, а да резултат на семафору буде 0:1”, казао је Вучић.

Он је упитао шта бисмо добили седницом Савета безбендости УН, додајући да ионако постоји расправа о Косову и Метохији у новембру, за коју је шефу дипломатије дат налог да говори о Трепчи.

Вучић је истакао да би ванредна седница Савета безбедности УН само изискивала трошење пара за одлазак у Њујорк, где би били суочени са прегласавањем.

„Нећу да идем тамо само да би Србима показао ко су пријатељи и ко непријатељи”, казао је премијер.

Вучић: Ми смо за компромис

У изборној кампањи никога нисам лагао, говорио сам истину народу и рекао сам да ћу држати земљу на европском путу и да нећу уводити санкције Русији, изјавио је данас председник Владе Србије Александар Вучић и истакао да другачију владу неће да води.

Србија мора да настави свој европски пут и да разговара са Европом, рекао је Вучић и истакао да очекује инвестиције и запошљавање људи у Крушевцу, Јагодини и Кикинди, а не да се Србија „бије са целим светом”.

То није политика коју ћемо да водимо. Нећу да идем у сукобе нити да користим тешке речи. Биће компромиса уколико буде могуће. Ми смо на компромисе спремни, а треба и неко други да каже да ли је спреман, рекао је Вучић. (ФоНет)

Никада нећемо оставити на цедилу свој народ на КиМ

„Срби на Косову и Метохији могу да се осећају безбедно и сигурно”, рекао је премијер одговарајући на питања новинара у вези с Трепчом,

„Срби треба да се осећају сигурно и безбедно, за то имам гаранције НАТО, а ускоро треба да се састанем и са Столтенбергом”, рекао је Вучић новинарима у Влади Србије додајући да држава Србија сигурно неће оставити свој народ на цедилу.

Поштујем патријарха, а моје је да обезбедим мир

Поштујем патријарха и сваку његову реч саслушам, сигуран сам да он жели најбоље свом народу, али мој је посао да обзебедим мир и стабилност, поручио је данас премијер Александар Вучић.

Он је на конференцији за новинаре у Влади Србије, упитан да прокоментарише изјаву патријарха Иринеја који је рекао – што се силом отме силом се враћа – поручио да о сили Србије не воли да говори, али да она није данас мања него што је била јуче.

„Волео бих, међутим, сваку силу и туђу и нашу да избегнемо, и ако можемо да разговарамо, то би било најбоље”, рекао је премијер.

Патријарха поштујем, нисам неки верник, али сваку његову реч саслушам, и знам да жели народу добро и да нас увек добро разуме”, додао је.

„Сигуран сам да патријарх жели најбоље земљи, али мој је посао да обезбедим мир и стабилност”, закључио је Вучић.

Вучић: Разговараћемо са српским политичарима на Косову

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је добра одлука српских политичара у косовској влади и парламенту да замрзну своје функције и истакао да ће с њима тек разговарати.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да, су српски политичари у косовској влади и парламенту, без обзира што су често критиковани у медијима, највећи део својих одлука увек желели да усаглашавају са одлукама Владе Србије.

„С њима ћемо тек да разговарамо. Они ће бити ти који ће да нас обавесте о својим будућим потезима. Не кажем да ћемо директно да утичемо, али они увек желе да чују наше мишљење”, рекао је Вучић.

Вучић:Никоме нећемо „преписати” нешто што је српско

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да Влада Србије никоме неће „преписати” нешто што је српско, јер на то просто нема права.

Вучић је изразио уверење да у Влади Србије постоји мудрост и снага да се разговори са Приштином наставе, без обзира на то шта о томе мисли косовска министарка за дијалог Едита Тахири.

То није питање за ову владу само, рекао је премијер Вучић, то је питање и за све министре у влади.

„Наш посао је да разговарамо и ми ћемо да разговарамо, али не можемо да прихватимо да без разговора и без било чега за Србију некоме препишемо оно што је наше. То није питање онога ко води владу данас, питање за мене или за било којег министра. Не постоји тај који то може да уради”, рекао је Вучић на ванредној конференцији за новинаре.

Указао је и да се у најтежим сукобима и ратовима ствари решавају разговорима.

„Ми се не хвалимо мшићима, ми се хвалимо миротворном политиком, да са вама имамо најбоље могуће односе, да имамо присуство у Србији и бизнисмена из Албаније и КиМ”, рекао је Вучић.

Каже да је инсистирао код Марка Ђурића да се нађе решење да кроз Србију пролази што више аутомобила са КиМ, да се поштује проток људи, роба, капитала. Јер то је, каже, живот.

„Прихватам да је Тахири ‘најјача’. Само се молим да ту силу не показује на делу, јер то нећемо дозволити”, поручио је премијер Вучић.

И Дрецун о Трепчи

drecun_odborKiM_2009Председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун каже да ће Влада Србије на дипломатски начин одговорити на једностране кораке привремених институција у Приштини у њиховом покушају да конфискују Трепчу.

Влада је у том смислу, како је рекао новинарима у Скупштини Србије, обавестила међународне организације о кршењу Повеље међународног права, а министар спољних послова послаће писма чланицама Савета безбедности УН у којима ће детаљно објаснити шта се догодило у случају Трепче.

Такође, како је навео, Ивица Дачић ће у новембру на редовној седници СБ говорити о Трепчи, а биће предузете и одговарајуће мере да се заштити имовина комбината.

Надлежна министарства добила су у међувремену налоге да обезбеде услове како би Трепча наставила да ради, а то значи и да 3000 људи може да прима плату, напоменуо је Дрецун.

Све те активности, уз поништавање правних последица аката Приштине о Трепчи, према његовим речима,како преноси Танјуг, јасан су сигнал и упозорење свима који би кренули у пословне или финансијске послове и односе с Трепчом да ће ти послови бити неважећи, додајући да Приштина нема ниједан доказ да је власник имовине коју хоће да отме од Србије, те да стога није искључена арбитража.

„Што се Србије тиче, ти акти су поништени”, поручио је Дрецун

У том је смислу, додао је још, влада решила да од КФОР-а захтева да спречи било какве једностране покушаје Приштине да насиљем ставе под контролу део фирме на северу.

Све те мере Дрецун је оценио као промишљене и одрживе, којима су заустављене евентуалне штетне последице.

У случају Телекома, како је рекао, влада је такође реаговала хладне главе, додајући да ће се процес нормализације наставити и да се до решења мора доћи компромисом.

„Видите да се ништа није десило после те фамозне недеље, сигурно ће се наставити процес нормализације односа и о томе (имовини) мора да се разговара”, рекао је Дрецун новинарима у скупштини, оценивши да су у том случају и представници ЕУ направили непромишљен и погрешан потез у смислу услова и рокова.

Наводећи да Приштина жели да ограничи број локација базних станица и да питањем имовине направи преседан, Дрецун је поновио да се то не може решавати једностраним наметањем.

Николић – Србија не сме да прави уступке о Трепчи

Председник Србије Томислав Николић оценио је да Србија не сме да прави уступке косовским Албанцима када је реч о комбинату „Трепча“ или имовини „Телекома“.
Николић је за издање „Блица“ од уторка казао да поступци Приштине у вези са та два предузећа представљају „отимачину, узурпацију“ на које Србија не може да пристане.

„Већ смо доста тога уступили Албанцима на Косову. Негде мора да се постави граница. Зато не смемо да правимо уступке ни када је реч о предаји ‘Трепче’ нити када је реч о имовини Телекома“, навео је председник.

Николић је додао да Србија не треба да пристаје на условљавања „ако Брисел то заиста поставља као услов за наставак преговора“.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Млака и јалова реакција Владе Србије на узурпацију Трепче

* Обавезна поља