zivot-po-mmf1Борд директора Међународног монетарног фонда (ММФ) одобрио је Србији аранжман из предострожности, незванично сазнаје Политика.

Реч је о трогодишњем аранжану, а Србији ће на располагању бити милијарду евра.

Тај новац наша земља неће повлачити, а прва ревизија програма најављена је већ за мај.

Овим се Србија обавезала да ће у наредне три године минус у каси смањити на три одсто бруто домаћег производа, а процес фискалне консолидације пратиће и реформа јавних предузећа, као и смањење броја запослених у јавном сектору за по пет одсто годишње.

Вујовић: Аранжман признање да жртва грађана није узалудна

Борд директора ММФ-а данас је донео позитивну одлуку о програму структурног прилагођавања и фискалне консолидације Србије, што је за Србију велико признање, изјавио је вечерас министар финансија Душан Вујовић.

Он је, гостујући у Дневнику ТВ Пинк, рекао да је овај аранжман признање свим грађанима који су жртву већ поднели смањењем пензија и плата.

Ово је, како је навео, подстрек свима да би требало подржати програм реформи и здрав економски пут.

„Аранжман је признање и за стручни рад Владе Србије, за посвећеност земље, премијера Александра Вучића и подстицај да истрајемо на реформама”, рекао је Вујовић.

Према његовим речима, Србија већ остварује „импресивне” резултате.

„Смањили смо дефицит, имамо суфицит у првих 40 дана ове године, и ако се тако настави очекујемо да ћемо извести Србију на пут економског опоравка”, поручио је он.

Србија је у последњих 15 година имала три споразума са ММФ-ом, од 2001. до 2004. стенд-бај аранжман и 2009. аранжман из предострожности.

Последњи аранжман Србије и ММФ-а склопљен је крајем септембра 2011. године, а замрзнут фебруара наредне године, јер је буџет за 2012. одступио од договореног фискалног програма.

prokopijevicСрбија обећала неке економски и политички болне ствари

Економски аналитичар Мирослав Прокопијевић оценио је у понедељак да је тешко рећи колико је за Србију боље што има аранжман с Међународним монетарним фондом (ММФ) него да га нема, и подсетио да је Србија сличан аранжман из 2012. године напустила после само три месеца.

„Србији је свакако боље да има аранжман са ММФ-ом него да га нема, а колико је боље – то је тешко рећи, јер милијарда евра на три године тешко може да покрије лоше цифре које постоје у српској привреди и јавним финансијама”, казао је Прокопијевић за агенцију Бета.

Према његовим речима, основни проблем тог аранжмана биће то да ли ће успети да се одржи дуже време, јер је за његово добијање Србија обећала неке ствари које су и економски и политички болне.

Уз све то, како је Прокопијевић додао, већ сад може да се сумња да ће неке од тих ствари бити испуњене, јер се догађаји са Смедеревом и другим елементима не одвијају баш како је тербало.


Извор: Танјуг, Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на ММФ и Србија

* Обавезна поља