imf-2БЕОГРАД –Мисија ММФ саопштила је данас да у разговорима са представницима власти у Србији није предложила конкретне мере потребне за фискалне уштеде и подсетила да је став те институције да мере које буду усвојене треба буду друштвено прихватљиве.

Стални представник ММФ-а у Србији Даехаенг Ким у саопштењу за јавност, које је одговор на писање Новости, наводи да је мисија ММФ започела преговоре са српским властима у периоду од 26. фебруара до 13. марта, те да је имала конструктивне разговоре са представницима Министарства финансија о средњорочним пројекцијама дуга и могућим размерама фискалног прилагођавања које је потребно спровести ради стабилизације брзог раста јавног дуга.

„Мисија није предлозила конкретне мере потребне за фискалне уштеде. Власти су указале да ће размотрити мере политике у наредним недељама. Став мисије ММФ-а је да све мере које буду усвојене треба да имају широку друштвену прихватљивост, како би се обезбедила њихова одрживост, и у том контексту је саветовано да пакет треба да заштити социјално угрожене”, навео је Ким.

Према његовим речима „преговори о потенцијалном програму са ММФ-ом ће се наставити по формирању нове владе”.

Како наводе Новости, економски програм лидера СНС Александра Вучића, који ће чинити и окосницу његовог премијерског експозеа, предвиђа три основне тачке а то су – велике структурне реформе у земљи, финансијска консолидација државног буџета и подстицајне мере.

Према писању листа, током припреме пограма за нову Владу Вучић је био под сталним притиском ММФ и Светске банке.

Глобалне финансијске организације, наиме, од будућег премијера траже да Влада у наредном периоду смањи пензије за 25 одсто, а плате у јавном сектору за 20 одсто, као ии да се, према њиховим „рачуницама”, у јавном сектору отпусти 15 одсто запослених.

Како наводе Новости, током разговора Вучић је пренео да разуме њихове захтеве, али да неће пристати да се у Србији закочи живот, нагласивши саговорницима да је наследио катастрофално стање и уз подсећање да су 2008. и 2009. пензије повећане за 22 одсто, а да је претходна власт за пет година створила рупу у буџету од седам милијарди евра.

ceopom istina za FB (2)Коментар ЦЕОПОМ-а (Центра за откривање политичких манипулација)

ЦЕОПОМ скреће пажњу да је позивање на конкретне притиске ММФ-а за смањење плата у јавном сектору и пензија, као и њихов наводни отпор томе, већ годинама, омиљена манипулација српских властодржаца. Овде треба указати на две битне ствари.

Прва, да је интензивирање замрлих односа са ММФ-ом након обарања Милошевића био искључиво избор (или задатак) пучиста који су тада преузели власт, пре свега Мирољуба Лабуса и Млађана Динкића, јер су у том тренутку постојале многе квалитетније и јефтиније варијанте за долажење до неопходног свежег новца. Уосталом, услови добијања подршке ММФ-а познати су већ годинама, као и циљеви ове глобалистичке организације.

Друго, ММФ никада (бар не званично) не тражи од националних економија конкретне мере, већ смањење прекомерних буџетских трошкова на ниивоу државе. Дакле, саме власти одлучују да ли ће то бити смањење плата и пензија, отпуштање десетине хиљада непотребно наприманих политичких активиста у државној управи и локалним самоуправама, ограничавање средстава дипломатским представништвима, затварање агенција попут СИЕПЕ, укидање донација страним фирмама или нешто друго. Они увек говоре само о цифрама на годишњем нивоу.

Упркос томе, српске власти, већ годинама, константно обмањују јавност како су управо оне заслужне што пензије наводно нису смањене. Отуда ово саопштење ММФ-а.

А, уз то, пензије јесу смањене на реалном нивоу будући да не прате стваран раст цена и услуга.


Извор: Танјуг, ЦЕОПОМ-Истина

Оставите коментар

Оставите коментар на ММФ не предлаже конкретне мере

* Обавезна поља