kremlj 1МОСКВА — Русија је саопштило да је наводни телефонски разговор руских амбасадора у којем набрајају које би још делове света волели да виде у саставу Русије измишљотина.

Тај снимак је данас постављен на „Ју тубу“ и на њему наводно разговарају руски амбасадори у Еритреји Игор Чубаров и у Зимбабвеу Сергеј Бакарев. На снимку иде њихов разговор на руском, превод на енглеском и стоје фотографије двојице људи који су у 50-тим годинама.

Они разговарају о ситуацији на Криму и шале се на рачун других територија у свету, спомињу Шкотску и Аљаску меу другим географским појмовима, пренео је Итар-Тасс.

Министарство наводи да је реч о неспретно и на брзину урађеној монтажи урађеној да се пажња јавности одвуче од недавних скандала западаних дипломата поводом Украјине.

Министарство наводи да је на фотографијама совјетски амбасадор Јуриј Дубинин који је преминуо 2013. године, и испод његове слике пише да је реч о Сергеју Бакареву.

Јуриј Дубнин је иначе роен 1930. године а преминуо је 2013. године. Он је био совјетски амбасадор у УН 1986. године, амбасадор у САС од 1986. до 1990., и амбасадор у Француској од 1990. до 1991. године. Од 1994. до 1996. године он је био заменик министра спољних послова Русије.

Могуће је да је „цурење“ овог снимка била освета због недавно објављивања снимака разговора западних дипломата у вези са Украјином, оцењује лондонски дневник „Гардијан“.

Лист подсећа да је недавно објављен снимак телефонског разговора помоћника америчког државног секретара Викторије Нуланд и америчког амбасадора у Кијеву, у којем Нулад, у вези са разилажењима у ставовима око Украјине, каже „ј…ш ЕУ“.

Нешто касније је „процурео“ и снимак разговора измеу високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и естонског министра спољних послова Урмаса Паета, који дискутују о томе да су жртве насиља у Кијеву можда убили снајперисти које је унајмила опозиција, а не владине снаге.

У Москви је наводни снимак разговора руских амбасадора у Африци више изазвао смех него гнев, поготову с обзиром на чињеницу да су те дипломате знатно нижег ранга него Нуланд или Ештон, наводи „Гардијан“.

 

Заменица портпарола руског Министарства спољних послова, Марија Захарова, написала је на свом профилу на Фејсбуку да не зна ко говори на снимку, али истиче да човек на фотографији која је окачена на видео снимку на Ју тјубу не личи на Бакарева и да је то један други дипломата који је преминуо прошле године.

Захарова је алудирала на могућност да је снимак неумесно дело Сједињених Америчких Држава.

Откако је почела криза у Украјини, све више бесни дипломатски рат речима снимцима који цуре у јавност, закључује британски лист.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Русија – Објављени „разговор“ је неспретна монтажа

* Обавезна поља