БЕОГРАД – mmf srbМисија ММФ-а завршила посету Београду. О споразуму из предострожности биће речи после формирања нове владе. ММФ очекује уштеде од пола милијарде евра годишње у државној каси у наредне три године, сазнаје РТС.

Делегација Међународног монетарног фонда завршила је боравак у Србији. Како РТС сазнаје, одмах по формирању владе требало би да се наставе разговори о новом аранжману из предострожности. Стручњаци сматрају да ће услови за коначан договор са ММФ-ом бити реформа јавног сектора и смањења задуживања.

Чини се да је десет дана разговора и увида у стање српске економије за делегацију ММФ-а било довољно да обећа да ће доћи у Београд одмах када се формира влада са којом ће наставити преговоре о новом аранжману.

„Сада је била атипична ситуација да је ММФ дошао у периоду техничке владе, што показује спремност ММФ-а да нам помогне, а с друге стране, показује и озбиљност ситуације да немамо времена за губљење“, рекао је члан Фискалног савета Никола Алтипармаков.

Према његовим речима, за Србију ће апсолутни приоритет у наредном периоду бити аранжман са ММФ-ом, као и дубински реформисати економију.

Како РТС сазнаје, ММФ очекује од Србије уштеде у државној каси од пола милијарде евра годишње и то у наредне три године како би се уштедело милијарду и по евра, а то је и рок у којем је реално да реформе већ дају и прве конкретне резултате.

Сем финансијске биће потребна и политичка гимнастика како да се постигну уштеде, али сам аранжман даће сигнал међународној јавности о стању у српској економији.

„Шаље се порука да смо спремни да се мењамо за разлику од претходних година када је јавни дуг био више него дуплиран“, рекао је Алтипармаков.\

Промене и смањење задуживања имаће и цену. Очекују се конкретни услови под којима би ММФ могао да одобри Србији аранжман.

„Услови би могли да се односе на подизање границе за одлазак у пензију, затим регулисање даљег раста пензија, постављање рокова у решавању проблема непрофитабилних јавних предузећа“, рекао је Малиша Ђукић из Београдске банкарске академије.

Тачно пре две године ММФ је прекинуо аранжман са Србијом јер се није држала договора. У случају обнове сарадње, Србија не би трошила новац од ММФ-а већ би он био намењен девизним резервама.


Извор: Р Т С

Оставите коментар

Оставите коментар на ММФ тражи уштеде од пола милијарде евра годишње

* Обавезна поља