darko-tanaskovicПотреси и сукоби у Украјини медијски су потиснули све друге догађаје на међународној сцени, укључујући и оне у Сирији, где већ више од три године бесни сурови грађански рат са знатним страним упливом и учешћем. Ток збивања у Сирији по много чему је наговестио Украјину, али то сад мало кога занима. Ако је судити по светским медијима, у Сирији као да се ништа битно не догађа. Тамошњи рат и разарања потиснути су на маргине јавне позорности, у пределе информативне рутине, с тек понеким спорадичним одзивом, као, уосталом, и претходна ведета електронских и штампаних медија, несрећна Либија, трагично потонула у хаос сваковрсног насиља и општег безнађа. Неправични су то мучко дављење страдалника тишином и препуштање на милост и немилост злу, умногоме пробуђеном медијском халабуком и хајком управо оних који сада рефлекторе управљају ка неким новим поприштима „борбе за демократију“, и неким новим страдалницима. Неправично је све то, али и свирепо неминовно, и безочно уобичајено.

Баш зато, један сразмерно мали оглас, недавно објављен у „Политици“, привлачи пажњу. Читаоци су га вероватно приметили, с тренутним изненађењем, јер је објављен на арапском језику, али га из истог разлога нису могли прочитати, па су само окренули страницу. Реч је о „важном обавештењу“ сиријске амбасаде у Београду. Њиме се сиријски држављани који живе у Србији обавештавају „да ће се гласање на овогодишњим јунским председничким изборима организовати у просторијама амбасаде 28. маја и да они који желе да искористе своје бирачко право треба да се пријаве најкасније до 16. маја, како би били уведени у гласачки списак“. У Сирији се, дакле, ипак дешава и нешто ново, ван подразумеване убилачке и убитачне рутине! Башар ал Асад, на власти од 2000, усред грађанског рата расписује председничке изборе, најављујући да ће се „као сиријски грађанин“, на њима кандидовати за нови седмогодишњи мандат.

Он је очигледно научио лекцију коју диктира „цинични ум“ белосветских мешетара дириговане „демократије“. У дубокој сенци Украјине намерава, штавише, и да добије наметнути унутрашњи рат. Мали арапски оглас у ћириличној „Политици“ позива Сиријце на изборе, али поручује и неупоредиво више од тога. Асадов режим држи под контролом своју дипломатско-конзуларну мрежу, рачуна на грађане у дијаспори, од којих су многи, укључујући и оне настањене у Србији, пре три године већином били веома критички расположени према њему (како ли ће се сада поставити?) и не хаје због узрујаних повика са Запада да су председнички избори у јеку грађанског рата „пародија демократије“. Мора да му нису промакле нимало пародијске сцене с кијевског Мајдана и „демократски регуларно“ устоличење тамошњих нових власти, уз благослов тог истог брижног Запада. Асад ће бар организовати изборе! Он дефинитивно није и неће да буде Јанукович. Изволите, служите се!


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Много више од обичног огласа у „Политици“

* Обавезна поља