vucic-mogerini 2БРИСЕЛ – Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини истакла је, рано јутрос по завршетку нове рунде дијалога Београда и Приштине, да је након 16 сата рада финализиран текст два споразума.

Она је, у саопштењу, објављеном након састанка са делегацијама Београда и Приштине, које су предводили премијери Александар Вучић и Иса Мустафа, прецизирала да је завршен текст споразума о принципима за успостављање Заједнице српских општина на Косову, као и о имплементацији договора из области телекомуникација.

„Финални политички договор, међутим, није постигнут”, констатовала је Могерини у саопштењу додајући да ће се одмах размишљати о будућим корацима.

Могерини је подсетила да је, као што је било договорено прошле недеље, одржана нова рунда дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине на високом нивоу са премијерима Вучићем и Мустафом у Бриселу.

Вучић је претходно изјавио новинарима, после завршетка разговора, да две делегације нису постигле договор ни о једном питању.

„Нажалост нисмо постигли договор ни по једној тачки”, рекао је Вучић новинарима излазећи из зграде Европске службе за спољне послове.

Вучић је рекао да су две делегације биле веома близу постизању договора о Заједници српских општина (ЗСО), која је била једна од четири теме о којима се претходни дан разговарало.

Он је додао да је напредак постигнут и у вези са телекомуникацијама, али да споразум није финализован.

„Успели смо да сачувамо имовину ‘Телекома’ и договорили смо се да позивни бројеви према централној Србији не буду наплаћивани као међународни”, рекао је Вучић.

О преостале две тачке дијалога није постигнут практично никакав напредак, указао је премијер Србије.

Мустафа је новинарима рекао да је постигнут напредак у вези са ЗСО и телекомуникацијама, али да његова делегација није могла да прихвати захтеве београдске стране.

„Они су тражили извршна овлашћења за ЗСО, а то је против нашег закона и устава”, објаснио је Мустафа.

Он је потврдио да је дошло до напретка у вези са телекомуникацијама и да је постигнут договор о међународном позивном броју за Косово, али да споразум није потписан, јер међународна заједница жели да све четири теме буду потписане у пакету.

Дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, почео је у понедељак ујутро око 9,00 сати, а настављен је претходно вече нешто после 20.30 часова.

Пауза је дата због поподневних обавеза високе представнице Федерике Могерини.

На дневном реду су четири крупна питања – Заједница српских општина (ЗСО), телекомуникације, енергетика и „Парк мира” у Митровици.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Могерини и Вучић различито о дометима бриселске сесије

* Обавезна поља