dinkic-niteksВласник фирме Планет систем, која је пословала у оквиру бивше нишке индустрије текстила Нитекс, отпустио је свих 130 радника и побегао из Ниша и Србије.

Овај бизнисмен из Италије по свему судећи вратио се у ову земљу, одакле је дошао у Ниш пре четири године с разним обећањима. Разлог бекства вероватно се налази у финансијској истрази пословања овог предузећа коју протеклих недеља обављају полиција и инспекцијске службе. Овај Италијан је купио део Нитекса пре четири године и радио је као кооперант за италијанског модног гиганта Бенетон.

Према речима радника Планет система, власник фирме је напустио Србију чим је почела опсежна контрола пословања, плаћање пореза и осталих дажбина. Мирко С, један од радника фирме, каже да му је власник остао дужан две плате.

– Није исплатио зараде за април и мај, али и део марта. Нисмо ни слутили да ово може да се догоди. Сви смо знали да се нешто збива јер су стално у фирми били финансијски, порески и инспектори рада. Интензивно је проверавано пословање, да би нам једног дана само било речено да више не долазимо на посао – каже овај текстилац из Ниша.

Како за „Вести“ кажу радници ове фирме, приликом запошљавања основни услов био је да се потпише уговор о раду у коме је једна од ставки било пристајање на бланко отказ. Тако је власник фирме могао у сваком тренутку да отпусти радника, па су многи остајали без накнаде за незапослене јер нису могли се пријаве на биро рада.

– Плате за нас у производњи су биле од 18.000 до 25.000 динара месечно. Прековремени рад је плаћан минимално, само 100 динара по сату. И то нам је закидао, па ако останемо по три или четири сата преко радног времена, власник је признавао само два сата. Преживаљавали смо тортуру, жалба или примедба значило је аутоматски отказ – каже радник Мирослав С.

Незванично сазнајемо да је полиција из Ниша открила власника Планете система у финансијским малверзацијама, због чега је побегао из Србије, а раднике оставио на улици.

Бенетон се ограђује

У италијанском Бенетону су потврдили да је Планет систем радио одређене послове за ову модну компанију, али, како кажу, само као један од коопераната. Они су се оградили од пословања ове фирме, напомињући да се приликом запошљавања и отпуштања радника Бенетон није мешао у пословну политику Планет система.


Извор: Vesti.online

Оставите коментар

Оставите коментар на Динкићев субвенциониста побегао из Србије

* Обавезна поља