monsanto-gmo-seed-of-evil-03-21-2013БЕОГРАД — Један од донатора семена за пољопривреднике из поплављених подручја јесте и Компанија „Монсанто“, лидер у производњи семена ГМО, преносе медији у региону.

Према писању Вечерњих новости, Монсанто је донирао семе хибрида кукуруза земљорадницима из Обреновца, Крагујевца, Крушевца, Чачка и Јагодине, у вредности од 21.500.000 динара.

Донација ове гигантске компаније биће довољна да се засеје око 2.180 хектара, наводе медији. Надлежни тврде, међутим, да донирано семе није ГМО.

„Све семе које је донирано поплављеним подручјима, а које се дели прољопривредним произвођачима прошло је инспекцијске контроле надлежних институција и није ГМО“, кажу у Министарству пољопривреде.

Питање ГМО у Србији, поново је покренуто после информације да се популарни пилећи специјалитети у Мекдоналдсу праве од меса пилића који су храњени ГМ сојом. У „Меку“ тврде како су више пута нагласили да за припрему њихових специјалитета у Србији не користе генетски модификоване сировине. Ипак, додају да њихови добављачи не могу да гарантују да се у храни за пилиће које увозе, неће наћи мање количине ГМ соје.

Према нашем закону, ниједан модификован живи организам, као ни производ са ГМО не може да се стави у промет. Такође, производ биљног порекла који садржи до 0,9 одсто примеса ГМО не сматра се ГМО. А семенски и репродуктивни материјал не сматра се ГМ уколико садржи до 0,1 одсто примеса ГМО.

Како се онда хиљаде хектара нађе под ГМ сојом, како такви, најблаже речено, недовољно сигурни производи улазе на српско тржиште? Професор Пољопривредног факултета Миладин Шеварлић каже да ништа није чудно у држави која заузима сам врх табеле по корупцији.

Агробизнисмени су изгубли компас у производњи хране, па сматрају да морамо да поједемо све што они сервирају. Не размишљају о будућим генерацијама, које ће се можда рађати као наказе. Истраживање које је урадио угледни професор Сералини 2012. године, испитујући утицај ГМ кукуруза на здравље пацова, без икаквог поновљеног експеримента је повучено из научне публикације. То само говори колико су лобисти компанија које користе ГМО моћни. Србија је постала отпад за све што други не желе“, каже он.

Шеварлић каже да се генетски модификована соја и даље узгаја на њивама у Мачви и Војводини. Семе највише стиже из Румуније и Босне, јер је у Румунији дозвољен њен узгој. А највеће засејане површине ГМ сојом налазе се у околини Вршца, у Банату и Мачви, Срему и Бачкој.


Извор: Вечерње Новости

Оставите коментар

Оставите коментар на Монсанто донирао ГМО семе?

* Обавезна поља