Руска војска је саопштила да је наводни напад хемијским оружјем на сиријски град Думу организовала и режирала Велика Британија.

Портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков објавио је изјаве лекара из болнице у Думи који су навели да је у болницу ушла група људи с камерама, вичући да су пацијенти болнице погођени хемијским оружјем и изазивајући панику.

Лекари су казали да нико од пацијената није био изложен хемијском оружју.

Конашенков је рекао да је Велика Британија била „директно умешана у провокацију“, али то није појаснио нити је пружио доказе за ту тврдњу.

Спасиоци и сиријски опозициони активисти навели су да је прошле суботе у хемијском нападу снага сиријске владе убијено више од 40 људи у Думи, што је довело до гневних реакција међународне заједнице, а Вашингтон и неке западне земље саопштиле су да разматрају војну интервенцију.

Москва је упозорила Запад да не изводи напад на Сирију и да ће на евентуалну војну интервенцију одговорити.

Лавров – Напад организовале специјалне службе

МОСКВА — Русија има неоспориве податке да су хемијски напад на Думу инсценирале специјалне службе стране државе, изјавио министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Имамо непобитне податке да је (хемијски напад) инсцениран“, истакао је Лавров, пренео је Тасс.

Специјална служба земље, која сада настоји да предњачи у русофобичној кампањи, била је умешана у инсценирање тог догађаја, рекао је Лавров.

Лавров је изјавио и да се нада да се неће поновити искуство из Либије и Ирака у сиријском сукобу. Он је рекао да и најмања лоша процена у Сирији може да доведе до нових таласа миграната и да ултиматуми и претње не помажу дијалогу.

Лавров је додао и да Русија и САД користе своје канале комуникације у Сирији.

Дума је последњи град у области Источна Гута који је под контролом побуњеника и на њега је прошлог петка сиријска војска покренула жесток напад, при чему је наводно погинуло на десетине људи.

Сиријска побуњеничка група „Џаиш ал ислам“ оптужила је у суботу владине снаге да су бациле буре-бомбу са отровним хемикалијама на цивиле у Думи, те да је том приликом повређено више од 500 особа.

САД оптужују сиријске снаге да стоје иза наводног напада хемијским оружјем у Думи и прете ракетним нападом.

Доказа да се напад хемијским оружјем догодио до сада нема, а Русија је упозорила САД да ће Москва напад на Сирију сматрати ратним злочином, наводећи да би он могао да изазове директан војни сукоб.

ТВ МСНБЦ пренела је да амерички званичници имају резултате узорака крви и урина људи који су били изложени наводном нападу, а који показују да су позитивни на хлорин и још један нервни агенс.

Стејт Депармент – Британија није умешана

Велика Британија није умешана у хемијски напад у сиријској Думи који се догодио 7. априла, саопштио је Стејт департмент.

Како се наводи, “постоји висок степен уверености да је сиријска влада иза тог напада“.

САД, међутим, и даље покушавају да утврде “о ком саставу који је искоришћен је реч“.

“Велика Британија нема везе са тим“, саопштио је Стејт департмент.

То саопштење уследио је након што је руско Министарство одбране у петак оптужило Велику Британију да стоји иза напада.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Москва – Британија режирала напад!

* Обавезна поља