БЕРЛИН – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је са немачком канцеларком Ангелом Меркел разговарао о четири кључне ствари. То су, пренео је Вучић новинарима након састанка у Берлину, билатерални и економски односи, Косово и Метохија, ситуација у региону и европске интеграције.

Највише времена посветили су, каже, КиМ и апсолутно су сагласни да се мир и стабилност морају очувати по сваку цену.

Договорили су се, истиче Вучић, да у оквиру ЕУ наставе да раде на проналаску решења:  „Јер, решење је увек боље него да решења нема, боље је од сваког конфликта, макар и замрзнутог”, рекао је Вучић новинарима.

„Да ли ту постоје неке хитне ствари? Не, нема их. Не постоји ништа важније од очувања мира и стабилности”, додао је Вучић и нагласио да је веома задовољан разумевањем на које је наишао и поштовањем које Србија ужива код канцеларке.

Оно на чему је и канцеларка инсистирала, каже, то је да се мир и стабилност морају сачувати по сваку цену.

„Можеш да ме позовеш кад хоћеш”, рекла је Меркел Вучићу, и приметила да он не користи ту прилику, навео је Вучић и додао да је рекао канцеларки да не жели још и он да је узнемирава.

„Веома сам задовољан што је хтела не само да нас чује, већ и саслуша наше ставове”, рекао је председниподсећајући да је Немачка признала независност Косова.

Председник Србије је навео да је Немачка најважнији спољнотрговински парнтер Србије, да очекује да ове године та размена достигне и целих пет милијарди евра.

Немачка може за четири године бити и пратнер са којим ћемо обављати и читавих 20 одсто укуопне спољнотрговинске размене.

То говори, додао је Вучић, да Немачка постаје стуб за Србију у сваком смислу, а око тога смо изразили обострано задовољство.

Трећа тема била је ситуација у региону, навео је председник Србије и истакао да је поновио у разговору инцијативу за успостављање јединственог тржишта на Западном Балкану, да тиме можемо да привучемо још више страних диреткних инвестиција, да смањимо оперативне трошкове наших компанија.

Разговарали смо и о ЕУ интеграцијама, за које су најтешње везане тачка 2. и 3. нашег разговора.

„Немачка ће пружати подршку али веома је важно да покушамо да решавамо проблеме јер сасвим је извесно да Немачка не жели у Европи још земаља које носе са собом територијалне или друге проблеме”, рекао је он.

Вучић је додао да је задовољан „састанком и приликом која нам је пружена”. Нагласио је да Меркелова једину ствар коју поштује јесте то „што говоримо истину”. „Некоме се то свиђа некоме не, али ми свуда ставове износимо на исти начин”.

Вучић је изразио задовољство разговором са немачком канцеларком, истакавши да је конкретан, али и коректан саговрник и захавлио што је хтела не само да чује већ и саслуша наше ставове.

Важно је да Србија присуствује Самиту ЕУ  у Софији

Председник је пренео новинарима у Берлину да му је немачка канцеларка Ангела Меркел рекла да би било веома важно да Србија присуствује Самиту ЕУ и Западног Балкана, у мају у Софији. „Ја сам објаснио све, како то иде и на који начин, као и да би тај Самит без Србије значио штету и проблем за Србију и да то ми себи не можемо да допустимо”, рекао је Вучић.

Како каже, рекао јој је да се нада да ће доћи у Софију и да ће Србија тамо бити представљена, а да о формалним питањима нису разговарали.

„Замислите да дођу све земље ЕУ, јер ће и са Шпанијом да направе неки договор, и да дођу представници Приштине и свих са Западног Балкана… Каква би то штета и колико би лоше било за Србију. Свакако ћемо бити представљени на, надам се, највишем нивоу”, рекао је Вучић.

Обраћање медијима уочи званичног састанка у Берлину (Фото Танјуг)

Вучић пред разговоре: Немачка је за Србију најважнији партнер

БЕРЛИН – Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Берлину, пред почетак сусрета са канцеларком Ангелом Меркел да је Немачка за Србију најважнији партнер, а да ће наша земља дати све под себе да се избегну било какви сукоби на Балкану.

Вучић је нагласио да је Србија посвећена миру и стабилности и да би било какав сукоб на Балкану вратио наше земље и народе 100 година уназад.

„Даћемо све од себе да се тензије и било каква дестабилизација избегну по сваку цену”, поручио је Вучић.

Истакао је да је за нас важно да чујемо ставове Меркелове.

„Европски пут је од виталног значаја за нас и мораћемо да доносимо бројне тешке и болне одлуке ако желимо чланство у ЕУ. Да ли ће то бити 2025. или у неко друго време зависи највише од нас и спровођења реформи, али и од других ствари у региону.

Председник Србије је упутио велику захвалност Меркеловој на заинтересованости и личној огромној пажњи коју поклања Србији и региону, уз оцену да је Немачка за Србију најважнији партнер.

У заједничком обраћању медијима са немачком канцеларком он је рекао да бисмо, да тога није било, имали много више криза него што их је било у претходном периоду.

„У билатералним односима направили смо крупне помаке напред”, рекао је Вучић и навео да је прошле године трговинска размена две земље достигла 4 милијарде и 343 милиона евра, да је увећана у прва два месеца ове године за 12,6 одсто.

Како каже, може се очекивати да до краја 2018. године достигне и читавих пет милијарди евра.

„Немачка је за Србију најважнији партнер и најзначајнија земља у ЕУ”, констатовао је Вучић.

Вучић је приметио да лоше вести у Србији, као и у великом броју других земаља, доминирају иако су јуче, на пример, у Србији постављена два камена-темељца за две нове немачке фабрике.

„Доминирају те лошије вести о недовољној стабилности. Верујем да ћемо уз немачку и европску помоћ моћи све то да превазиђемо и грађанима гарантујемо сигурну будућност”, рекао Вучић,

Меркел и Вучић ће након обраћања медијима имати радни ручак, а како је раније саопштио кабинет немачке канцеларке посебно ће се разговарати о билатералним односима, као и регионалним питањима, али и европско-политичким темама.

Ово је 12 сусрет Вучића и Меркелове, а други за последњих месец и по дана.

Меркелова похвалила премијерку Србије

БЕРЛИН – Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је данас да ће са председником Србије Александром Вучићем у Берлину разговарати о Косову и евроинтеграцијама и честитала на „курсу реформи којим Србија храбро иде”.

„Радујем се данашњем састанку са Вучићем. Разговараћемо о курсу реформи којим Србија храбро иде. То се види и то је комплимент премијерки Србије Ани Брнабић”, рекла је Ангела Меркел на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије у Берлину.

Меркел је рекла да ће са Вучићем разговарати о предстојећем самиту у Софији и самиту Берлинског процеса у Лондону у јуну, о билатералној сарадњи и о ситуацији у региону.

„Желимо да овим сусретом допринесемо да се пронађе решење (за Косово) иако то некада може бити тешко”, рекла је немачка канцеларка

Ангела Меркел је подсетила да је Бугарска као председавајућа ЕУ високо на агенди поставила регион Западног Балкана.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Вучић завршио састанак са Меркеловом

* Обавезна поља