lavrov-i-vladimir-makej-foto-reuters-1402918164-516867МИНСК – Москва од Кијева очекује објашњење о намери да затвори границу са Русијом, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров после сусрета са белоруским колегом Владимиром Макејем.

„Што се тиче изјаве представника кијевских власти о намери да у потпуности затвори границу са Русијом, не разумем сасвим шта се има у виду и о чему се ради. Уколико тамо намеравају да у потпуности затворе све канале за слободно кретање наших грађана, укључујући радне мигранте, желели бисмо да знамо шта се намерава учинити”, рекао је Лавров.

Вршилац дужности украјинског министра одбране Михаил Коваљ најавио је синоћ да ће Украјина следеће недеље затворити читаву границу са Русијом, додајући да је већ затворено 250 километара границе са Русијом.

Руски министар иностраних послова такође је рекао да међународна заједница треба да посвети нарочиту пажњу задатку обуздавања радикала и неонациста у Украјини, пренео је Итар-Тасс.

„У светлу најновијих догађаја, укључујући одвратан напад на руску амбасаду, нарочита пажња међународне заједнице, оних који директно утичу на кијевске власти, потребна је ради обуздавања радикала, екстремиста и неонациста“, рекао је Лавров.

„Очекујемо да ће превладати разум и да ће сви који имају утицај на ситуацију радити не на заоштравању стања, већ на њеном преношењу на политички колосек и на хитном прекиду војне операције и успостављању стабилног прекида ватре“, казао је шеф руске дипломатије.

Лавров је додао да ће Москва предузети додатне мере обезбеђења амбасаде у Кијеву.

„Ми ћемо несумњиво предузети додатне мере безбедности. Међутим, подвлачим, како смо већ навели у нашој ноти МИП-у Украјине о Бечкој конвенцији о дипломатским односима, главну одговорност за осигурање безбедности дипломатских мисија сноси земља пријема“, рекао је Лавров.

Руски министар је истакао да су и Русија и Белорусија заинтересовани за што скорији прекид крвопролића у Украјини и почетак свенационалног дијалога.

Лавров је поновио да је потребно да се дијалог одржава уз учешће и уважавање интереса свих региона земље, како је то предвиђено Женевском изјавом од 17. априла и „мапи пута“ швајцарског председништва ОЕБС-а.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Москва очекује објашњење од Кијева

* Обавезна поља