saric sud 4БЕОГРАД –Нарко бос Дарко Шарић изјавио је данас да је „генерал Папаја” начелник УКП Родољуб Миловић.

Он је на наставку суђења у Специјалном суду изјавио да Тужилаштво за организовани криминал покушава медијски да спинује оптужбе против њега, а да је Миловић „монтирао цео процес”.

Шарић тврди и да је Миловић „створио Земунски клан, и да је од њих узимао новац добијен од отмица.

„Он је хтео да од мене направи особу као да сам ја неки нови вођа Земунског клана, на врху пирамиде”, рекао је Шарић.

„Три месеца сам овде, а он још није дошао да ме испита, да види како сам ја то хтео да убијем бившег преседника Бориса Тадића, како сам угрозио државну безбедност и све оно што се о мени писало”, рекао је Шарић.

Шарићев адвокат: Извештај о састанку важан за одбрану

БЕОГРАД– Одбрана Дарка Шарића предложила је суду да од Безбедносно информативне агенције прибави документ о састанку 18. априла 2010. на Јеловој Гори на Златибору између врха српске полиције, врха Тужилаштва за организовани криминал и Драгана Дудића Фрица, који је тог лета убијен у Црној Гори.

„Из тог документа видећете ко се с ким састајао и коме се шта нуди. Ми желимо да се престане са медијским спиновањем. Када набавите тај документ више неће бити потребе да се прича о генералима, папајама и слично…” рекао је Шарићев бранилац Радослав Бачевић.

Након завршетка данашњег суђења Бачевић је рекао Танјугу да је тај извештај веома важан за одбрану.

„Веома нам је важно да то прибавимо у току поступка и да се утврди због чега се састанак води на Јеловој гори, зашто је тајан, зашто се не води у службеним просторијама тужилаштва, суда или полиције”, рекао је Бачевић.

На питање ко се крије из псеудонима „манго” који је данас споменуо Шарић адвокат је одговорио да ће то објаснити његов клијент у наставку суђења.   мљ/јпе

Криминолози:Изјаве Шарића узети с резервом и добро проверити

БЕОГРАД – Криминолози Златко Николић и Душан Давидовић сматрају да изјаву Дарка Шарића да је цео процес против њега „монтирао” генерал полиције Родољуб Миловић треба узети са великом дозом резерве али и додатно проверити, док је полицијски експерт Марко Ницовић тумачи као освету српској полицији.

Сви се, међутим, слажу да тако велики криминал, за какав се терети Шарић, није могућ без сарадње с људима из полиције.

Николић објашњава да се то што неко каже у својој одбрани на суду или током саслушања мора узети само условно зато што одбрана подразумева његово право да користи сва могућа средства како би се извукао из проблема.

Истовремено, додаје, не значи да то што је речено није тачно већ да би морало накнадно да се проверава, а поготово у ситуацијама кад се помиње неко из врха полиције.

У таквим је ситуацијама неопходан додатни опрез, наводи Николић, констатујући да „сви знамо да организовани криминал не постоји без директне комуникације и контаката вође клана почев од оних у врху полиције до уличних позорника”.

Организовани криминал у противном не би могао да функционише, јер је то „синдикална организација а не улична банда која украде па побегне”, напомиње Николић.

„Припадници организованих криминалних група стално раде исти посао и одржавају територију на којој дилују дрогу или развијају проституцију…Е сада, да ли је то (Миловић) генерал кога је Шарић поменуо и називао „Папаја” или није, то треба да утврди полиција”, закључио је Николић.

Давидовић у изјави Танјугу такође тврди да се с великом дозом резерве треба односити према изјавама људи који су на суду поготово оних оптужених за тешка кривична дела као што је Шарић.

„С друге стране, све то што је Шарић радио и сви послови које је имао у земљи били су апсолутно неизводљиви без директне или врло присне везе с врхом власти”, каже Давидовић, који је сарадник Института за криминолошка и социолошка истраживања.

Он истиче да се под врхом власти у тим случајевима подразумева такозвани други ешалон, дакле не министар или његов заменик…

„Тај други ешалон чине одговорни људи у министарствима, у државним институцијама, који омогућавају да се реализују актривности организованог криминала. Ако је он (Шарић) навео ко је генерал полиције под псеудонимом „Папаја” ајде да видимо хоће ли се доказати супротно или не – биће интересантно пратити то”, рекао је Давидовић.

Ницовић такође истиче да се Шарићева изјава може тумачити као начин да се освети полицији за акције против његовог клана, те напомиње да би он морао, осим речи, да понуди и конкретне доказе за своје тврдње.

„Могуће је да он на тај начин хоће да унесе хаос у полицију јер су му разбили клан и запленили дрогу”, наводи Ницовић и подсећа да је пракса свих полиција у свету да се са великом резервом узимају изјаве оптужених о полицијским структурама које су их хапсиле.

С резервом, мађутим, треба узети и наводе о „поштењу полиције”, додаје Ницовић, указујући на чињеницу да је америчка ДЕА сумњала у везе Шарића са српском полицијом због чега су и радили са БИА (у акцији Балкански ратник).

„Миловић важи за поштеног полицајца… али би ваљало проверити све што се тиче и његове имовине и имовине његових сарадника… а ако је неко од њих или он узимао паре – није то баш толико проблематично да се утврди”, рекао је Ницовић.

Шарић је раније данас „открио идентитет генерала Папаје”, којег је помињао током претходних саслушања, тврдећи да је то начелник Управе криминалистичке полиције Родољуб Миловић.

Он је у наставку суђења у Специјалном суду изјавио да Тужилаштво за организовани криминал покушава медијски да спинује оптужбе против њега, а да је Миловић „монтирао цео процес”.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Шарић објавио ко је генерал Папаја

* Обавезна поља