generalna skupstina unМОСКВА –Контрапродуктивна иницијатива резолуције о Украјини коју је усвојила Генерална скупштина Уједињених нација само ће ометати напоре у проналажењу решења унутрашње политичке кризе у тој земљи, саопштило је данас руско министарство спољних послова.

„Упорност са којом власти у Кијеву и страни адвокати који представљају њихове интересе покушавају да искриве суштину алармантних процеса у Украјини, не може да изазове ништа осим жаљења”, наведено је у саопштењу руског министарства, пренела је агенција Итар тасс.

Целокупна пропагандна машинерија из времена хладног рата употребљена је с циљем да се у страну гурне чињеница да постоји дубока унутрашња политичка криза у Украјини, а да се одговорност за ескалацију тензија пребаци на Русију, наведено је у саопштењу.

Резултати грубог мешања западних земаља у Украјини су врло видљиви – од неуставне промене владе у Кијеву, уништавања државног административног система до угрожавање безбедности националних и језичких мањина.

Велика разлика у ставовима држава чланица УН, велики број уздржаних и оних који нису присуствовали гласању су, како је руско министарство истакло у саопштењу, доказ одбијања једностраног поступања према догађајима у Украјини.

„Позивамо на конструктивно и независно размишљање чланова међународне заједнице да своје напоре фокусирају на стварну помоћ у стабилизацији ситуације у овој земљи и покажу поштовање према резултатима слободно изражене воље становништва Крима”, наведено је у саопштењу руског министарства спољних послова.

Генерална скупштина УН усвојила је у четвртак необавезујућу резолуцију којом се проглашава неважећим референдум о отцепљењу Крима од Украјине и касније припајање тог црноморског полуострва Русији.

Резолуција је усвојена са 100 гласова „за“, 11 „против“ и 58 уздржаних, а више од 20 земаља није учествовало у гласању, међу њима – Србија, БиХ, Израел, Иран и УАЕ.

Против су гласали Јерменија, Белорусија, Боливија, Куба, ДР Кореја, Никарагва, Русија, Судан, Сирија, Венецуела и Зимбабве, док су међу 58 уздржаних држава су Аргентина, Бразил, Уругвај, Кина, Египат, Индија, Казахстан, Пакистан, Јужноафричка Република.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Москва – Резолуција ГС УН само омета решење кризе

* Обавезна поља