Marija-Zaharova-SrbijaМОСКВА – Црногорски премијер Мило Ђукановић намерно покушава да уништи традиционално пријатељске односе са Русијом, поручено је из Кремља, а преноси Б92.

Портпаролка министарства спољних послова Марија Захарова је на редовној конференцији рекла да ће власт у Подгорици „сносити пуну одговорност за свој антируски став”.

„Примили смо к знању Ђукановићеве изјаве о ’руској пропаганди’ из протеклих дана”, рекла је Захарова, реагујући на изјаву да су људи из „најнижих слојева на Балкану плен за руску пропаганду”.

Како је рекла, Ђукановић „отворено и експлицитно предводи тренд намерног рушења традиционално пријатељских односа две земље”.

Црна гора је на путу ка чланству у НАТО, а односи Русије и Алијансе су такође била тема на конференцији.

„Русија је указала НАТО на њихову директну одговорност за могућу даљу ескалацију војно-политичких тензија у Европи, као резултат гомилања трупа без преседана у областима које се граниче са Русијом”, рекла је Захарова.

Како је навела, руска страна је предложила „низ посебних, практичних корака за ново успостављање поверења”.

„Очекујемо реакцију од наших колега из НАТО”, рекла је она.

Говорећи о могућој сарадњи САД и Русије у Сирији, Захарова је рекла да је то тема о којој ће се разговарати током посете државног секретара САД Џона Керија Москви.

milo nato

Црна Гора осуђује „недипломатски језик” Захарове

ПОДГОРИЦА – Недипломатски језик представнице руске дипломатије, чији је стил већ проблем Москве, најбоља је потврда онога о чему је говорио премијер Мило Ђукановић, саопштила је Служба за односе с јавношћу Владе Црне Горе реагујући на данашњу изјаву портпаролке Министарства спољних послова Русије Марије Захарове.

„Што се тиче њене оптужбе о томе ко руши пријатељске односе са Русијиом, она је апсолутно неоснована. Напротив, Црна Гора покушава да побољша односе, и то не на речима већ на делу, о чему говоре одлуке Владе Црне Горе као што је, примера ради, продужење безвизног режима за грађане Руске Федерације са 30 на 90 дана”, наводи се у саопштењу.

„С друге стране, таквим изјавама хтели би да нас уче да поштујемо њихове жеље о референдуму, а не Устав наше државе. Уосталом, да ли ћемо, и о чему, одлучивати референдумом, о томе ћемо ми одлучивати. И ако је од пријатеља, много је”, наводи се у саопштењу Службе за односе с јавношћу Владе Црне Горе, преноси Танјуг.


Извор: Политика

Оставите коментар

Оставите коментар на Москва упозорила Ђукановића

* Обавезна поља