cengiz-ginajБЕЧ – Бечки експерт за Трску Ченгиз Гинај рекао је данас да не искључује могућност да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган инсценирао покушај пуча.

Гинај је на аустријској државној телевизији ОРФ казао да би Ердоган могао сада инструментализовати околности за даљу изградњу своје моћи ка председничком систему.

„Ово су лоша времена за Турску. Забринут сам”, казао је аустријски експерт.

Он је нагласио да је већ сада приметна мобилизација за Ердогана.

Гинај указује да је интересантно да се и од стране џамија становништво мобилисало и позивало на протесте.

„То је све нешто што даје повод за спекулације да, иако је неко други организовао пуч, у току експлотације ове ситуације од стране Ердогана”, рекао је Гинај.

Он је казао да не разуме како су већ наредног дана, после пуча, стотине судија ухапшене, и да је чак лишен слободе и судија Уставног суда, што даје повод за помисао да је већ раније постојала одређена „листа” са лицима блиских противнику Ердогана.

Гинај оцењује да је Ердоган био веома брз у оптуживању покрета Фетулаха Гилена за покушај пуча, преноси Танјуг.

И Гулен указао на могућност лажног пуча

Имам Фетулах Гулен, главни политички противник председнику Режепу Тајипу Ердогану, одбацио је сваку оптужбу да се налази иза покушаја државног удара у Турској.

– Не верујем да било ко на свету верује у те оптужбе које је изрекао председник Ердоган. Заправо, постоји могућност да је тај пуч инсцениран и могао би бити намењен даљим оптужбама против нас – рекао је Гулен у интервјуу за британски “Гардијан”, окружен верским књигама у свом малом стану у Пенсилванији.

Гулен је рекао новинарки британског дневника да се он противи свакој војној интервенцији, наводећи да је и лично патио сваки пут када би се државни удар догодио у Турској.

– А сада, када је Турска на путу ка демократији, ја не могу назад – додао је Гулен.

Британски лист пише и да је Гуленово здравље озбиљно нарушено, а да његов представник за медије Алп Асландоган каже да је обезбеђење имама подингуто на „висок ниво“ због претњи преко друштвених мрежа.

На Ердоганове захтеве властима у САД да Гулен буде изручен Турској, Асландоган је рекао да за то нема основа.

– Позиција америчке владе била је увек таква да ће се, ако постоји неки доказ да је господин Гулен прекршио закон, они тиме позабавити. За сада, турске власти нису нашле никакав доказ. Хвала богу, па је ово земља закона и сви зависимо од тога – каже Асландоган.

Кери осудио гласине о умешаности САД  у покушај пуча

dzon-keri02ВАШИНГТОН – Амерички државни секретар Џон Кери је у синоћњем телефонском разговору казао турском министру спољних послова Мевлуту Чавушоглуу да су „јавне инсинуације или тврдње о било каквој улози САД у пропалом покушају пуча (у Турској) потпуно лажне и штетне по билатералне односе две земље”, саопштио је Стејт департмент.

У саопштењу је наведено да је Чавушоглу изнео Керију најновије податке у вези са догађањима у Турској и нагласио да турска влада контролише државне институције и захвалио се САД на подршци.

Кери је поновио да Вашингтон подржава „демократски изабрану владу у Турској”, али ју је и позвао на уздржаност и „све неопходне мере опреза како би се заштитили животи цивила и имовина приликом одговора на овај покушај пуча”.

У саопштењу се наводи и да је Кери јасно ставио до знања Чавушоглуу да су САД спремне да „пруже помоћ турским властима у спровођењу истраге”, преноси Танјуг.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Гинај – Могуће да је пуч исцениран

* Обавезна поља