MIP-rusijeМОСКВА – Русија је изразила „дубоку забринутост” због недавног пограничног инцидента у македонском селу Гошинце, близу границе с Косовом, у коме је група од 40 наоружаних људи на кратко заузела полицијску караулу.

Руско министарство спољних послова оценио је да тај инцидент показује да постоје велике тензије и опасности за избијање сукоба у том делу Балкана.

„С дубоком забринутошћу примили смо извештај о нападу у ноћи од 21. априла који је извела група наоружаних људи на полицијску караулу Гошинце, на косовском делу границе између Македоније и Србије”, наводи се у саопштењу руског министарства.

У саопштењу се додаје да тај инцидент на македонској граници показује да постоје „велике тензије и опасности за избијање сукоба у овом делу Балкана”.

На ситуацију, према оцени руског МИП-а, утиче пре свега озбиљан недостатак безбедности и поштовања владавине права на Косову, што је последица немогућности да се у потпуности реши косовско питање.

Руско министарство је такође позвало да се прида већа пажња све чешћим позивима за стварање „Велике Албаније” у региону.

„Надамо се да ће македонске власти успоставити ред у немирној области и да ће добити потребну међународну помоћ”, додаје се у саопштењу.

Министарство је даље у саопштењу још описало инцидент који се догодио током ноћи од понедељка на уторак када је група наоружаних људи разоружала четири стражара у тој полицијској караули и видеом снимила док су тукли једног од полицајаца и упутили етничке и политичке претње Македонији.

Инцидент у Македонији је опструкција Турског тока?

СКОПЉЕ – Четири дана од инцидента у караули Гошинце, на северу Макеодније, нема званичних информација о томе шта се заправо догодило, ни ко стоји иза тог напада, забринутост су изразили Брисел и Москва, а поједини аналитичари у овоме виде саботажу идеје о Турском току, којим би гас из Русије требало да стигне до Европе.

олумниста Спутњик њуза Андреј Корибко на слуцај Гошинце гледа као на реакцију коју су финансирале и реализовале САД с циљем да сабориају идеју гасификације преко Турског тока, чије цеви би требало да прођу кроз Македонију.

„Сада када се остварује план гасовода на Балкану, САД су схватиле да треба брзо да реагују и да га саботирају. Последица тога је и недавни албански терористички напад у Македонији”, каже Корибко.

Он предвиђа проширење кризе и најављује могуће терористичке нападе и на српско-албанској граници, пренели су македонски медији.

Забринутост и препоруку македонским и косовским властима да одрже састанак на највишем нивоу и да сарађују поводом овог инцидента упутила је Европска унија која је осудила напад.

„Забринути смо због насилног инцидента у полицијској станици Гошинце општина Липково. Од суштинског је значаја да се то решава на одговоран начин. Очекујемо да власти и политичке партије уложе максималне напоре како би се избегло било какво повећање политичких или међуетничких тензија”, рекла је Анка Подурари из прес службе комесара за добросуседске односе и преговоре о проширењу Јоханеса Хана.

И министарство спољних послова Русије је на својој званичној страници објавило саопштење у коме је прокоментарисало инцидент на македонској граници.

„На овакво стање најпре утиче озбиљан недостатак владавине права и безбедноси на Косову што је очигледно последица нерешеног косовског проблема у целини. Не могу се игнорисати ни све чешће великоалбанске пароле у региону”, саопштио је руски МИП.

Они сматрају да напори које чине македонске власти на успостављању реда у проблематичном региону треба да добију потребну подршку на међународном нивоу.

Међу европским политичарима који су осудили догађај је и словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак.

„Иако редак, напад на полицијску станицу у Македонији мора да се снажно осуди. Ситуацију ћемо изблиза пратити”, написао је Лајчак на свом профилу на једној од социјалних мрежа.

Слична су и предвиђања за наредни период са могућим погоршањем стања у западном делу Македоније прдвиђа и српски историчар Чедомир Антић.

Ова реаговања и коментари долазе у периоду када је македонско министарство за унутрашње послове доржало састанак са косовским властима.

Треба напоменути да су се и Удружење ветерана ОВК и званична Приштина оградили од инцидента и позвали на мир и добросуседске односе.

Македонски истражни органи завршавају истргу и очекује се да ће Јавно тужилаштво данас информисати јавност о резултатима истражног поступка.

Одговорност за овај инцидент преузео је извесни Фљамури који се представио као командант ОВК, а медији су пренели и имена четворице могућих учесника у терористичком нападу.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Москва забринута због Македоније

* Обавезна поља