nikolic-outin-jerevanЈерменија је данас обележила 100-годишњицу турског геноцида над њеним сународницима.

Централна манифестација, којој ду присуствовали и председници Владимир Путин, Франсоа Оланд и Томислав Николић, одржана је у Јеревану. Сасвим конкретно: испред меморијала на брежуљку Цицернакаберд (у преводу са јерменског: Ластина тврђава).

Сам меморијал чине: 12 оборених пилона од базалта конусно распоређених око вечне ватре, а целим крајем доминира 40 метара високи, надвоје подељени обелиск који симболизује препород јерменског народа, али и његову подељеност. Јер, Јермени живе на свим континентима и у свету их им преко 5 милиона.

Руски лидер окупљенима рекао да став Русије поводом геноцида остаје непромењен: да за тај злочин нема и не може бити оправдања.

„Став Русије је био и остаје доследан: увек смо сматрали да за масовно убијање људи нема и не може бити никаквих оправдања“ – нагласио је.

Шеф руске државе је подсетио да је Русија била учесник и иницијатор целог низа међународних аката, укључујући Конвенцију о спречавању и кажњавању злочина геноцида.

„Међународна заједница треба да учини све да се трагични догађаји из прошлости никад не понове, како би сви народи могли да живе у миру и слози, не спознајући ужасе до којих доводе распиривање верске мржње и агресивни национализам, ксенофобија“ – изјавио је он.

Путин је нагласио да Русија „искрено саосећа са јерменским народом, који је преживео једну од највећих трагедија у историји човечанства“.

„Догађаји из 1915. године су потресли цео свет. А у Русији су били доживљени као сопствена несрећа“ – напоменуо је руски председник.

– Стотине хиљада беспомоћних Јермена који су изгубили кров наг главом, милиони су добили уточиште на територији Русије и били спасени“.

Путин је додао да је управо руска дипломатија издејствовала међународну осуду насиља над јерменским народом.

„Односе братских народа Русије и Јерменије увек су одликовали посебна духовна блискост и узајамно помагање Тако је било и током драматичних догађаја од пре 100 година, и у годинама Великог отаџбинског рата, и у време разорног земљотреса у Спитаку (град у Јерменији). И данас ми тугујемо заједно с јерменским народом“ – нагласио је шеф руске државе.

putin-jerevan

Он је саопштио да ће у стотинама руских градова бити одржано више од две хиљаде комеморација поводом стогодишњице геноцида. У тим акцијама ће учествовати не само Јермени из Русије, већ и десетине хиљада представника других националности.

„Нажалост, данас у многим регионима света поново подиже главу и неофашизам, ка власти хрле екстремни националисти. Јача и антисемитизам, видимо и манифестације русофобије. Треба се запитати зашто се то догађа и шта је узрок томе? – казао је председник Русије.

– Приликом предузимања било какве акције у критично важним регионима света, треба, пре свега, размислити о томе шта ће бити даље, размислити о последицама“.

Говорећи о трагичним догађајима из прошлости, Путин је истакао да „ми треба с оптимизмом да гледамо напред, верујемо у идеале пријатељства, добросуседства и узајамног помагања, да се учимо доброти и слагању, да уважавамо једни друге, да поштујемо интересе друге стране“.

„Само тако се свет може учинити бољим, стабилнијим и безбеднијим“ – нагласио је он.

Историчари процењују да је у Отоманском царству током и после Првог светског рата убијено 1,5 милиона Јермена што историчари сматрају првим геноцидом 20. века.

Наследница царства, Турска Република, проглашена 1923, негира да је то био геноцид, већ да су то само жртве грађанског рата и немира током распада Отоманског царства, чији је број преувеличан, те да је погибије било на


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Путин – И данас тугујемо заједно с јерменским народом

* Обавезна поља