bacevic-antic-01rasfoto-mitar-mitrovic_fБЕОГРАД – Најновији бисер Милана Бачевића да ће Кина уложити 10.000 милијарди евра, због којег му се подсмевала цела Србија, могао би да га кошта партијске функције у СНС.

Један од високих функционера СНС који је инсистирао на анонимности потврђује за „Блиц“ да ће једна од тема на предстојећој седници Председништва бити и Бачевић.

– Последњом изјавом о улагањима Кине, Милан Бачевић навукао је на себе незадовољство врха СНС, које је већ довољно иритирано његовим гафовима с каналом Морава – Вардар – Солун, али и са ископавањем никла. Тако да је могуће чак и да ова последња изјава о 10.000 милијарди евра улагања прелије чашу – каже за „Блиц“ један од високих функционера СНС који је инсистирао на анонимности.

На наше питање какву казну може да очекује Бачевић, с обзиром на то да је реч о једном од најближих сарадника председника Србије Томислава Николића, наш саговорник додаје да о томе још нема јасног предлога.

– Али није тајна да врх странке сматра да би најбоље било да и Милан Бачевић сам напусти странку, као што је на прошлој седници то учинио Оливер Антић – наводи наш саговорник.

С друге стране, последњи Бачевићев бисер о улагањима Кине у Европу показао је да министар или његови сарадници једноставно не знају енглески језик. Како сазнајемо, Бачевић је једноставно лоше разумео вест кинеске новинске агенције Синхуа, који је објављен још 26. априла 2012, у којем се наводи да ће Кина припремити „10 билиона УС долара“ као кредит за подршку пројектима у централној и источној Европи. Али министар и његови сарадници изгледа да не знају да је „билион“ на енглеском у ствари милијарда на српском.

Да ће Кина уложити 10 милијарди долара, а не 10.000 милијарди евра и да се Бачевић мало забројао, потврдила је министарка енергетике Зорана Михајловић.

– Претпостављам да је прича о 10.000 милијарди долара проистекла из тога што можда министар Бачевић није био добро информисан јер то заиста и није његов ресор – казала је Михајловићева и додала да је тај износ договорен још пре годину и по дана.

Ова изјава Бачевићева личи на најаву Томислава Николића да ће, ако СНС победи, у Србију доћи 100 милијарди евра инвестиција. Николића је одмах демантовао Александар Вучић, као што је Михајловићева „исправила“ Бачевића.

О Бачевићевим билионима

Милан Ковачевић, саветник за страна улагања

„У источној Европи има простора за привредни раст, па Кинези могу добро да прођу и скупо наплате, а могу да дају и кредите. То нема везе с нама, него с напором Кине да одржи свој раст. Каквих десет хиљада милијарди!?”

Никола Фабрис, професор Економског факултета у Београду

Ова најава не звучи реално. Једноставно, наше тржиште нема толики потенцијал да апсорбује ту количину инвестиција, али сваки прилив је користан.

Махмут Бушатлија, саветник за страна улагања

Ово је наставак најављених 100 милијарди Томислава Николића, а сада када је Србија постала регионални лидер, регион ће добити 10.000 милијарди. То су инвестиције које регион не може да оствари у наредних 100 година.

Математичар који не зна бројеве

Милан Бачевић је завршио Природно-математички факултет. Магистрирао је и докторирао у Скопљу, а по образовању је просторни планер. Редовни је професор универзитета и доктор наука. Професор је Одсека за географију ПМФ Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Био је посланик СРС у два мандата и заменик министра за науку и технологију у Влади Републике Србије до 2000.


Извор: Блиц

Оставите коментар

Оставите коментар на Можда последња Бачевићева грешка?

* Обавезна поља