Воља народа из Прешевске долине је да се припојимо Косову. За сада се то не односи на Ниш. Нећемо одустати од тога, то је наше право, каже председник Скупштине Бујановца за Спутњик.

Председник Албанског националног већа и председник Скупштине Бујановац Јонуз Муслију подржао је изјаве Едија Раме и Хашима Тачија о уједињењу Албаније и Косова у једну државу, додајући да оно без Прешевске долине – нема смисла.

Муслију је објаснио да су Прешево, Медвеђа и Бујановац интегративни део Косова, као и да су насилно одвојени од те земље, и позвао се на референдум из марта 1992. године, којим се даје право општинама са југа да се припoје Косову. Муслију је подсетио и Београд „да нема ’Велике Албаније‘ без Ниша“.

У разговору за Спутњик са грађанином Србије Јонузом Муслијуом разговарали смо о овим његовим ставовима.

Да ли можете да нам кажете ко је Ваш председник – Еди Рама, Хашим Тачи или Александра Вучић?

— Ми наравно имамо председника и Раму и Хашима Тачија…

Зар Александар Вучић није Ваш председник, иако сте грађанин Србије?

— Он је Србин, он не може да буде…

Да ли можете да кажете у којој држави Ви живите?

— По референдуму, воља народа је да се припојимо Косову.

Значи ви живите у „држави“ Косово?

— Да.

Дакле, ваш главни град је…

— Приштина.

Зар не мислите да оваквим изјавама рушите уставни поредак Србије?

— То је воља народа. Ја сам био у војној униформи и нисам се плашио нити се плашим. То није моје мишљење, то је одлука народа Прешевске долине…

Ви сматрате, дакле, да не кршите правни и уставни поредак Србије?

— Апсолутно не! Зна се где су били Албанци, где су сада.

Знате да се на Западу овакве изјаве сматрају издајом земље у којој живите?

— То није никаква издаја. Од раније се зна да су општине на југу Србије силом одузете од Косова анексијом после Другог светског рата.

Да овако нешто кажете у Америци, на пример, завршили бисте у затвору….

— Свако има право да живи где хоће и да има своје мишљење.

Поменули сте и Ниш у контексту „Велике Албаније“. Како ви то мислите да „припојите“ Ниш?

— Па зна се где су Албанци живели… Тамо је била прва битка Скендербега, али за сада причамо о Прешеву, Медвеђи и Бујановцу.

Да, али кажете да нема „Велике Албаније“ без Ниша…

— Ја кажем за ове три општине у Долини.

Ипак, ви сте рекли да подсећате Београд да нема „Велике Албаније“ без Ниша…

— Причам само о томе где живе Албанци…

Значи, Ниш је „безбедан“, нећете га дирати?

— Да… За сада не.

А ако „Велике Албаније“ нема без Ниша, да ли ћете кренути да га освојите ратом?

— Не верујем, време рата је прошло. Све ћемо те проблеме мирним путем решити са Србијом.

Да прецизирамо. Ви сте за уједињење са Косовом и Албанијом и од тога нећете одустати…

— Не. Сматрамо да је то наше право.

ЛАНЧАНА РЕАКЦИЈА АМЕРИЧКИХ АМБАСАДОРА

Амбасадори САД у Београду, Приштини и Тирани упозорили су Хашима Тачија, Едија Раму и Јонуза Муслијуа да су њихове изјаве о могућем уједињењу Косова и Албаније „неопрезне“, као и да „подривају стабилност региона“.

У одвојеним изјавама, амерички амбасадори Кајл Скот, Грег Делави и Доналд Лу критиковали су изјаве Хашима Тачија, Едија Раме и Јонуза Муслијуа, који су навели да би застој у европским интеграцијама могао да доведе до уједињења Албаније и Косова.

„САД као проблем виде неке не до краја пажљиве изјаве дате протеклих дана о уједињењу и мењању граница на Западном Балкану“, рекао је агенцији Фонет амерички амбасадор у Србији Кајл Скот и нагласио да Америка подржава суверенитет свих држава Западног Балкана.

Ланчана реакција америчких дипломата уследила је после серије изјава албанског премијера Едија Раме, косовског председника Хашима Тачија, и председника Националног савета Албанаца на југу Србије Јонуза Муслијуа да би „Албанија и Косово могли да се уједине“ уколико њихов европски пут западне у ћорсокак.

Сличну изјаву дао је и његов колега у Приштини Крег Делави, наводећи да се Вашингтон „противи неопрезним изјавама о уједињењу, као и претераним реакцијама које подривају стабилност“ у региону.

И амерички амбасадор у Тирани Доналд Лу упозорио је да неопрезне изјаве „подривају евроинтеграције“.

„Ми смо против неопрезних изјава о уједињењу“, рекао је БИРН-у амерички амбасадор у Тирани.

Серију изјава покренуо је почетком седмице Еди Рама, који је европском Политику рекао да „не може да искључи уједињење Косова и Албаније“, уколико перспектива за чланство Западног Балкана у ЕУ настави да бледи.

„Уколико Европска унија затвори врата Косову, сви Албанци региона живеће у једној, јединственој држави како би се наставило са интеграцијом у европску породицу“, рекао је дан касније косовски председник Хашим Тачи.

И на концу, уједињење Косова и Албаније подржао и један од политичких лидера Албанаца са југа Србије, Јонуз Муслију, додајући да би такав потез био „бесмислен без Бујановца, Прешева и Медвеђе“.

„Зато смо водили наш ослободилачки рат. Овај циљ постоји записан у срцима и духу албанског народа. То је потврђено 1. и 2. марта 1992. године и ми немамо право да одустанемо од нечег за шта су се жртвовали припадници ОВПБМ“, рекао је Муслију.

Амбасадор Скот је, истовремено, рекао и да Вашингтон веома цени реакцију премијера Србије Александра Вучића на такве изјаве.

Премијер је указао да изјаве у вези са уједињењем Косова и Албаније не доприносе стварању атмосфере сарадње и рада на заједничким пројектима и истакао да су мир и стабилност приоритет.

Вучић је додао и да је свима јасно да се то неће догодити, без обзира на нечије жеље.

МОСКВА: ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈА ПОД ОКРИЉЕМ НАТО

Изјаве премијера Албаније Едија Раме и косовског лидера Хашима Тачија о великоалбанској држави повећавају степен напетости на Балкану, изјавили су у МИП-у Русије.

„Под велом неоснованих оптужби на рачун Русије о покушајима дестабилизације стања у Југоисточној Европи предузимају се мере за оживљавање великоалбанског пројекта – сада са ослањањем на Устав Албаније који даје Тирани право на заштиту интереса Албанаца у иностранству. Под маском лицемерних прича о стабилности у региону под окриљем НАТО-а у току је подривање темеља стабилности, узимање курса за прекрајање балканских граница, оштро повећање степена конфликтног потенцијала“, саопштили су у руском спољнополитичком ресору.

„Управо у том контексту разматра се изјава премијера Албаније Едија Раме и ’шефа‘ једнострано проглашеног независног Косова Хашима Тачија о спремности на обједињавање у јединствену великоалбанску државу“, додали су дипломатском ресору.

За њима следи и председник Прешева Муслију који је објавио да жели да да територија уђе у састав великоалбанске државе. У том контексту, као и скандалозно позната „тиранска платформа“ албанских етничких партија у Македонији, која води подривања њене државности.

По мишљењу руског МИП-а, карактеристично је да су главни покровитељи Тиране и Приштине САД и ЕУ, или прећуткују или се одјељују општим фразама. Не можемо, а да се не солидаришемо са оценама о овом догађају са представником Владе Србије, изабраним председником А. Вучићем и министром иностраних послова ове земље Ивице Дачићем који су одлучно осудили реторику албанских политичара и затражили адекватну реаквцију Брисела, Вашингтона и кључних европских престоница на догађаје. Горка иронија је да, ако би, како је навео А. Вучић он дозволио себи да јавно саопштио о обједињавању Србије и Републике Српске „висио би на стубу у Бриселу уместо заставе“.

Сматрамо, кажу у руско спољнополитичком ресору, да да међународна заједница треба консолидовано да укаже Тирани и албанским политичарима у другим балканским државама на недопустивом наставка територијалних претензија, разговора о прекрајању граница у региону.


Извор: Спутњик, Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Муслију о припајању Косову и реакције

* Обавезна поља