Постала је неизбежна формализација распада Украјине. То је већ схватио најпроницљивији украјински олигарх Игор Коломојски, који поново покушава да направи своју „кнежевину“ од Дњепропетровске, Запорошке и њима суседних области.

Остали кључни украјински „играчи“ још се боре за централну власт у Кијеву. Они су од Запада искамчили само препоруку да обнове економске и политичке односе са Русијом. На нивоу из 2013. године. Брисел, Вашингтон, Париз и Берлин Кијеву већ отворено препоручују да настоји да од Москве добије знатну финансијску подршку, да са руским компанијама обнови кооперантске везе и врати украјинске произвођаче на руско тржиште.

У складу са тим препорукама, то изискује да власт у Украјини остане у рукама умереног крила постојећег режима, а да његова прозападна оријентација буде гарантована.

Москви се притом намигује: одустали смо од пријема Украјине у NATO и Европску унију. Ништа што је Кијеву улазак у те структуре ионако већ отказан.

Тешко да и сами западни политичари верују да ће Москва прихватити овакав „компромис“. Међутим, ЕУ и Сједињене Државе више напросто не желе да бацају новац на Украјину иако ће њен коначни распад направити проблеме свима – и Русији и Западу.

Зато Запад – у складу са својим најбољим традицијама – покушава да наведе Русију да о свом трошку реши заједничке проблеме настале кривицом ЕУ и САД.

На сву срећу, Москва се никуда не жури. Она може да чека и да сачека да Брисел и Вашингтон сазру за разумније предлоге.

Не може да чека једино Украјина.

Коломојски, који се спрема за функционисање у условима фрагментације државе, опет ће вероватно бити најпромућурнији украјински олигарх и захваљујући томе заузети најбољу позицију на почетку нове – последње етапе украјинске трагедије.


Извор: Факти

Оставите коментар

Оставите коментар на Распад Украјине је неизбежан

* Обавезна поља