nikola-tesla4На данашњи дан 1856. године у селу Смиљан у Лици рођен је Никола Тесла, један од најпознатијих српских и светских проналазача и научника у области физике, електротехнике и радиотехнике.

Иако је студирао електротехнику, никада је није завршио, међутим његовим изумима у много чему постављен је правац научно-техничког развоја човечанства у 20. веку.

Насупрот свим великим ауторитетима његовог времена, Тесла је инстистирао на претварању наизменичне струје у једносмерну. Овај научник је највише допринео науци и технолошком прогресу света као проналазач обртног магнетног поља, индукционог мотора, полифазне наизменичне струје, генератора и комплетног система производње и дистрибуције електричне енергије.

Чувени проналазач је конструисао и генератор струја високе фреквенције и напона, данас познат као „Теслин трансформатор“, трансформатор без језгра, Теслину завојницу, или Теслин калем.

Средином 1882. године одлази у Париз, а 1883. године из Париза прелази у Стразбур где је направио први прототип индукционог мотора.

Године 1884. одлази у Сједињене Америчке Државе, где остаје до смрти.

Почиње да ради у Едисоновој компанији, коју напушта већ 1885. године и оснива сопствену компанију – „Tesla Arc & Light Co.“ Почиње да прави прве моторе и генераторе наизменичних полифазних струја.

Од 1887. до 1890. године пријављује своје најпознатије патенте из области полифазних наизменичних струја, генераторе и моторе. Проналаске јавно приказује у Америчком институту електроинжењера. Одмах потом Компанија Вестингхаус откупљује првих седам Теслиних патената из области полифазних струја.

У Питсбургу (1888-1889) са инжењерима Компаније Вестингхаус ради на практичној реализацији својих патената. Током овог периода урађене су припреме за реализацију прве централе на Нијагариним водопадима по Теслином систему.

 

tesla-nijagara

Централа је комерцијално отворена 15. новембра 1896. године пуштањем струје до града Бафала и била је увршћена у једно од светских чуда тога доба.

Следећу велику област његових истраживања чине наизменичне струје високих фреквенција и њихово дејство.

Тесла је 1893. године својим системом четири кола у резонанци показао да су антена, уземљење и резонанца три елемента која мора да поседује сваки предајник и пријемник за бежичну телеграфију, чиме је утро пут открићу модерног радија.

Један је од првих научника на америчком континенту који је добио рендгенске снимке шаке, лобање, колена и лакта. Први је истраживач који је указао на веома штетно дејство рендгенских зрака на организам при сувише дугом излагању зрачењу.

Пионир је и радио-технике, бежичне телеграфије, радара. Без изума Тесле, једног од најпознатијих научника света, савремена цивилизација имала би потпуно другачији изглед.

Овај свет напустио је у јеку Другог светског рата на самом почетку 1943. године. Још увек постоји дилема да ли је његова смрт била природна или убиство ради крађе неких од непознатих проналазака. Сахрањен је 12. јануара на њујоршком гробљу, после опела служеног у српској катедралној (саборној) цркви светог Јована Богослова на Менхетну.

Манифестације широм Србије

Теслин 160. рођендан биће сутра обележен широм Србије у оквиру манифестације „Тесла дани 2016“, саопштио је организатор „Кластер путева културе“.

Како се наводи, током читавог јула 2016, бројним занимљивим изложбама, експериментима, предавањима, необичним турама и обиласцима, као и разним другим дешавања инспирисаним Николом Теслом и његовим животом, временом електрификације и индустријализације, прославља се Теслин рођендан.

На аеродрому Никола Тесла од 12 сати биће премијерно приказан видео рад уметника из Београда и Нујорка, посвећен Николи Тесли.

Овај видео рад, као и филмови о старим хидроелектранама, приказиваће се поводом рођендана Николе Тесле и у Крагујевцу, Њујорку, Марибору и Карловцу, чиме ће „Тесла дани 2016“ симболично спојити земље у којима је Тесла оставио трага.

Електропривреда Србије позива на Калемегдан 10. јул, од 15 до 23 сати, на едукативно забавну игру која се тематски ослања на живот и рад Николе Тесле.

„Окупите екипу од два до шест играча и у року од пет до 10 минута истражите Тесла собу како бисте дошли до коначног открића и награде! Калемегдан је незаобилазан и уколико желите да ексклузивно видите велики експеримент који је Тесла извео у својој лабораторији пре тачно 125 година“, наводи се у саопштењу.

Баш на рођендан Николе Тесле може се завирити и у неку од старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави живи музеји.

Своја врата специјално на тај дан отвориће хидроелектрана „Под градом“ у Ужицу, а преко Туристичке организације Ниша можете најавити и посету хидроелектрани „Света Петка“ у Сићевачкој клисури.

У понедељак обилазак мале хидроелектране Врело, Хидроелектране Бајина Башта и Реверзибилне хидроелектране, организује Спортско туристички центар Бајина Башта.

Посебно изненађење за 10. јул припрема Народни музеј Крагујевца, у сарадњи са Природно-математичким факултетом Универзитета у Крагујевцу.

tesla

Захваљујући њима моћи ће заинтересовани да учествују у многим експериментима, а од неких модела Теслиних патената може вам се буквално дићи коса на глави.

Цео програм „Тесла дана 2016“, који се одвијају у више од 10 градова широм Србије, може се пратити на сајту руте Путевима Тесле – www.теслаwаyс.рс.

Манифестација је сачињена од низа махом бесплатних програма, који ће се одвијати у више десетина установа, као и на отвореним просторима.

Овогодишњи велики јубилеј – 160 година од Теслиног рођења се, у оквиру културно туристичке руте Путевима Тесле, обележава једномесечном манифестацијом Тесла дани 2016.

Манифестација Тесла дани је део руте „Путевима Тесле“ кроз Србију, која обухвата сам Музеј Николе Тесле, Београд из угла Николе Тесле – све оно што је Тесла видео и обишао када је 1892. године посетио Београд, Неготин као родни град Ђорђа Станојевића и десет малих старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави мали живи музеји, а настале су махом захваљујући великом пријатељству и сарадњи Тесле и Станојевића.

На Путевима Тесле је још и Музеј Јована Јовановића Змаја у Сремској Каменици, Теслиног омиљеног песника, затим манастир Шишатовац одакле потиче Теслина љубав према голубовима, као и Завичајни комплекс Михајла Идворског Пупина, Теслиног савременика, пријатеља и донекле ривала.

Тесла дане организује Кластер путева културе, који умрежава више од 40 институција културе, туристичких организација и агенције, привредника и чак шест факултета у три земље: Србија, Словенија, Хрватска.

Покровитељи Тесла дана су Министарство трговине, туризма и телекомуникација, ЕПС и Тризма, а пријатељи пројекта Град Београд, општина Неготин, Историјски архив Неготин, Народни музеј Крагујевац и други.

Тесла у кући Краља Петра

Обртно магнетно поље, Теслин осцилатор трансформатор, генератор Теслиних скаларних таласа – неки су од експоната представљених у Кући Краља Петра у оквиру манифестације „Теслин народ 2016”, којим се обележава годишњица рођења великог проналазача.

tesla-izlozba

Један од највећих умова цивилизације, Никола Тесла, свој живот посветио је науци.

Бројни научници који су дошли после њега посветили су живот изучавању српског генија. Такви су и аутори поставке, инжењери Радомир Путник, Бранислав Јурановић, Чедомир Мраз, Горан Марјановић и Ненад Андрић.

Док су около севале варнице, посетиоцима здања на Сењаку они су говорили о великом научнику, показивали им како у пракси функционишу његови изуми и колико би свет изгледао другачије да није било Тесле.

– Никола Тесла један је од првих научника из наше цивилизације који је успео да се приближи древним цивилизацијама – истакао је Марјановић, показујући светлосни процесор који је Тесла конструисао користећи знања старих култура.

Инспирацију за своја открића Тесла је црпео свуда око себе. Тако је једна легенда о Колумбу, који је разбивши јаје с једне стране успео да надмудри племиће који су тврдили да јаје не може стајати усправно, послужила српском генију да конструише уређај који се назива Теслино Колумбово јаје.

Вече посвећено Тесли обележило је и откривање скулптуре „Помирења Тесле и Пупина”, аутора Бојана Микулића.

Испружене руке, ликови двојице научника изливени су на подлози у облику Земљине полулопте. „У слози је спас” порука је овог дела.

Раније у току дана, додељене су награде наставницима и школама који су учествовали на такмичење о познавању лика и дела Николе Тесле, и учесницима у манифестацији.

Свети владика Николај и Никола Тесла

nikolaj-teslaСвети владика Николај (Велимировић) био је пријатељ Николе Тесле. Звали су се имењацима. Позове једном Никола Тесла владику Николаја да га посети у лабораторији.

Дочекао га је лепо – чим је отворио врата, хиљаду неких точкова ставио је у покрет.

– Имењаче, шта ти то уради? Каква је то сила? – питао га је владика Николај.

– Имењаче ти си школован човек, ваљда знаш шта је то? – одговори Тесла.

– Шта је то?

– Струја, имењаче!

– Кад си тако велики стручњак за струју, реци ми да ли ће твоја наука открити начин да се та сила струје види голим оком.

– Никада – каже Тесла – док је света и века.

– Па што онда народ тражи Бога да види? Сила постоји и кад се не види – на то ће Свети владика Николај.


Извор: Агенције

Оставите коментар

Оставите коментар на Данас је рођен Тесла

* Обавезна поља