selakovic.pngБЕОГРАД – Министар правде Никола Селаковић изразио је задовољство јер правосуђе данас почиње опет да функционише, али и указао да је сада потребно надокнадити оно што је пропуштено због штрајка адвоката, а да ће се ценити његова политичка, лична и директна одговорност у свему томе.

„Изражавам задовољство као и сваки грађанин Србије тиме што се правосуђе враћа у неку нормалу и почиње опет да функционише”, рекао је Селаковић новинарима.

Он је оценио да је добро што је дошло до решења, а на питање да ли је раније могло да се дође до решење за прекид штрајка адвоката, Селаковић је рекао да верује да би до тога дошло раније да је то било могуће.

Селаковић је навео да је показан демократски капацитет јер се до решења дошло искључиво разговором и дијалогом, уважавајући различитости и ставове, али на првом месту чувајући интерес грађана Србије.

Министар правде је оценио да је сада потребно надокнадити све што је пропуштено, односно наставити суђења, те да то неће бити ни лак ни једноставан процес и да ће само заједничким деловањем и судија и тужилаца и адвоката моћи да се надокнади све што је одложено.

Упитан да ли је извучена нека поука из штрајка адвоката, Селаковић је рекао да су се сви обавезали да дијалогом и разговором дође до квалитетнијих решења будућег законског оквира за функционисање правосуђа.

Поводом захтева адвоката да поднесе оставку, Селаковић је рекао да је као министар у влади свакако подвргнут и политичкој одговорности.

„Ценићемо колика је моја директна и лична одговорност у свему овоме. Поштовао сам закон и понашао сам се онако како сматрам да министар треба да се понаша у таквој ситуацији”, рекао је Селаковић.

Он је додао да адвокати сматрају да су се они понашали онако како треба да се понашају у таквој ситуацији и да до спора не би ни дошло да су имали идентичне погледе.

Селаковић је изразио задовољство што је спор разрешен и истакао да ће се у будућности сарађивати на дефинисању и изради решења која ће побољшати правосуђе.

Селаковић: Верујем да Хрватска неће блокирати пут Србије у ЕУ

БЕОГРАД – Министар правде Србије Никола Селаковић изразио је уверење да ће Хрватска водити добросуседску политику и да неће блокирати Србију на њеном европском путу.

Селаковић је, одговарајући на питања новинара да ли очекује од хрватских посланика у Европском парламенту да блокирају отварање поглавља 23, да ипак верује да ће Хрватска водити политку стабилности у региону.

Он је додао и да верује у оно што је годинама уназад званични врх те земље говорио, а то је да неће блокирати Србију на њеном путу ка ЕУ.

Министар је истакао да Србија има јасну спољнополитичку платформу и да је неко ко се највише залаже за мир и стабилност у региону.

Он је навео да ће Србија наставити да се још јаче залаже за то и да спроводи идентичну политику која може да наиђе само на одобравање.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Надокнадити пропуштено због штрајка

* Обавезна поља