aleksis-cipras(6)АТИНА — Грчки народ је данас исписао историју, отказује се споразум о штедњи и уништењу, ‘тројка’ (међународних поверилаца) постаје прошлост, поручио је Ципрас.

Победник превремених посланичких избора одржаних у недељу у Грчкој, вођа левичарске странке Сириза, Алексис Ципрас (40) најавио је вечерас отказивање споразума Грчке с међународним повериоцима и обећао народу тешку борбу у интересу Грчке већ од сутра.

„Данас је грчки народ исписао историју; нада је исписала историју“, рекао је Ципрас у говору хиљадама присталица на тргу у центру Атине.

„Грчки народ је дао јасан, јак и неоспоран налог: Грчка окреће лист, Грчка за собом оставља катастрофалну штедњу, страх и самовлашће, оставља за собом петогодишње понижење“, рекао је Ципрас и најавио да његова земља „с надом и достојанством иде ка Европи која се мења“.

Ципрас је рекао да је „данас славље, а од сутра почињемо тежак рад… несумњиво се завршава зачарани круг штедње“.

„Отказује се споразум о штедњи и уништењу, ‘тројка’ (међународних поверилаца) постаје прошлост.., народ нам је дао налог за национални препород и обнављање друштвене кохезије“, рекао је Ципрас.

Најавио је „формирање владе свих Гркиња и свих Грка, на чврстим и праведним основама правде и напретка“.

Ципрас је оценио да је „данас побеђена Грчка елите, отимања и прикривања“, а „победила је Грчка културе, Грчка која се нада, која тражи место и време да достојанствено гради будућност“.

Будући премијер је захвалио „хиљадама из свих крајева Европе“ за „талас солидарности грчком народу, без преседана“.

„Наша победа (Сиризе) је и победа свих народа Европе који се боре против штедње“ што ће чинити и његова влада „спремна да сарађује и први пут преговара с партнерима о праведном, обострано корисном и одрживом решењу“ за проблем јавног дуга, рекао је Ципрас уз најаву својих предлога и плана реформи.

Одлазећи премијер Андонис Самарас, вођа „велике колације“ деснице и социјалиста, вечерас је признао пораз на изборима и честитао Ципрасу.

Самарас је пораз признао већ после пребројавању 35,5 одсто гласова, када је Сириза водила пред Самарасовом Новом демократијом за више од седам одсто.

Званични резултати избора се очекују у понедељак, а потом почиње законом утврђена тродневна процедура за формирање нове владе.

Сириза је на рубу освајања самосталне власти, али, ако јој то не успе, највероватније ће с друге две мале левичарске странке формирати коалициону владу.

Историјска победа Сиризе

Атина – Лидер грчке левице Алексис Ципрас убедљиво победио досадашњег премијера Адониса Самараса на парламентарним изборима.

Талас незадовољства и засићености, вишегодишње апатије био је, очигледно, снажнији од осећања страха које је многе Грке кочио у одлуци да на овим изборима глас и шансу дају Сиризи.

Лидер опозиције Алексис Ципрас, кога повериоци упозоравају да је Грчка дужна да испуњава обавеза и враћање кредита, донекле је последњих дана ублажио позицију и поручио да Сириза признаје институционалне обавезе у оквиру ЕУ, али да, у исто време, није обавезна да строго поштује мере драстичне штедње на којима инсистирају кредитори. Ципрас, наиме, сматра да ће управо кредитори бити приморани да прихвате преговоре и отпишу део дуга. Он поручује да ће странка тражити нове преговоре о грчком пакету помоћи и да се нада да ће тај посао бити завршен до јула. По његовом мишљењу, тврдње да су строге мере штедње донеле стабилизацију је само „произвољно извртање чињеница” јер, како каже, „грчки дуг не може бити отплаћен све док је економија под притиском константних фискалних проблема”.

Оно на шта Сириза може да рачуна јесте пристанак еврозоне на продужење рокова за отплату и евентуално укидање преостале камате на мањи део дуга. Рокови за отплату грчког дуга су су већ продужени у просеку на 30 година, а Атина има грејс период од 10 година на готово три четвртине укупних дуговања.

Ако би рокови били продужени на 50 година онако како Грчка жели, просечни трошкови сервисирања дугова би драстично пали. У том случају, веће суме новца би остале за подстрек привреде али и отплату дуга.

Моменат какве-такве сигурности коју је нудио Самарас није био довољан „милиону незапослених и гладних” које је иза себе имао Ципрас. Уз њега су били и млади, њих 200.000 без посла и будућности који су први пут добили право гласа. Глас су му дали припадници генерација које су се разочарале у политику последње владе, новинари и техничар државне РТВ ЕРТ коју је Самарас угасио, али којој Ципрас обећао кам бек.

Коначно, победа Ципраса има историјски значај јер никада до сада Грчка није имала левичарску владу и премијера. Само једном, далеке 1958, странка ЕДА (Уједињена демократска левица) била је надомак власти освојивши 24,89 посто гласова. Такође, Грчка никада није имала млађег политичког лидера, јер Ципрасу је 40 година, а који при том није ни из једне од већ познатих династија које су стварале историју модерне Грчке. Никада није постојала шанса да у конзервативној Грчкој, где је утицај Цркве огроман, на челу владе буде атеиста, неко ко годинама живи у ванбрачној заједници из којој је рођено и двоје деце.

Очигледно је дошло време за нешто ново и другачије, с тим што остаје дилема да ли је, с обзиром на деликатност ситуације у којој се земља налази, ово баш прави тренутак за радикалне заокрете.

Европа је узнемирена јер не зна какав ће је сценарио чекати у месецима који долазе. Европа зазире од чињенице да долазак Сиризе може да буде почетак политичких процеса у многим европским земљама у којима популистичке партије желе да започну властиту кампању против мера штедње.

Тако, шпанска партија Подемос, која је истомишљеник са Сиризом у ставу да треба одбацити наметнуте мере штедње и започети борбу против корупције, у њиховој победи види „наду, али и опрез”. Ципрас је сигнал за нове покрете у Европи који се супротстављају строгим мерама штедње и партије левице за које је оно што се десило у Грчкој само – пусти санак. Француски комунисти и левичари у Италији, Белгији и Ирској виде у грчком сценарију поновно рађање наде за левицу у Европи.

Уосталом, не без разлога, управо Сириза је тријумфовала на локалним изборима за Европски парламент и ушла у регионалну власт у Грчкој. Истовремено, Ципрас је био кандидат левичарских партија Европе за председника Европске комисије.

За све што се догађа, лидер социјалиста ПАСОК-а Евангелос Венизелос има своје тумачење. Алексиса Ципраса због његових магичних идеја праведности, планова за излазак земље из кризе и бољитка назива „грчким Харијем Потером”. Можда Ципрас заиста има магичну моћ, али то, свакако, Венизелосу не смета да му већ сада нуди своје евентуалне услуге. Као и многим другим који су спремни да поверују у – чуда!

Грчка: Сириза слави победу

Атина — Левичарска партија Сириза победила је на превременим парламентарним изборима у Грчкој, према прелиминарним званичним резултатима саопштеним вечерас.

После пребројавања 65 одсто гласова, Сириза води са 36,08 одсто што јој доноси 149 од укупно 300 посланичких места у Скупштини Грчке. Друга је до сада владајућа конзервативна странка Нова демократија са 28,13 одсто гласова и 77 посланичких места.

На трећем месту је Златна зора са 6,34 одсто освојених гласова и 17 посланичких места, а четврта је лане формирана странка „То Потами“ (Река) која први пут улази у Скупштину са 5,90 одсто гласова и са чак 16 посланичких места.

У Скупштину Грчке по садашњем резултату улазе још и Комунистичка партија Грчке (5,45 одсто гласова и 15 посланика), некада суверено владајући социјалистички ПАСОК (4,76 одсто гласова и 13 посланика) и мала странка левог центра „Независни Грци“ (4,67 одсто гласова и такође 13 посланика).

Цензус од три одсто за улазак у Скупштину нису успеле да прекораче остале странке, међу којима и недавно основана партија некадашњег лидера ПАСОК-а и премијера Јоргоса Папандреуа „Покрет социјалиста-демократа“ (2,43 одсто гласова).

На изборима је гласало 62,49 одсто од око 9,8 милиона становника Грчке с правом гласа, саопштило је Министарство унтрашњих послова.

Самарас честитао Ципрасу

„Грчки народ се огласио и ми поштујемо њихову одлуку“, рекао је Самарас у кратком обраћању новинарима.

Он је казао да му је „савест чиста“ јер је Нова демократија упозоравала на најгоре, успела да поврати кредибилитет земље и постави темеље за повратак привредног раста.

„Данас, предајем земљу без дефицита, која се на прави начин опоравља од кризе, која је чланица Европске уније и зоне евра. Надам се да ће наредна влада сачувати та достигнућа“, поручио је Самарас.

Он је додао и да је Нова демократија спремна да игра улогу јемца европске стабилности.

Одлазећи премијер Грчке и лидер Нове демократије Антонис Самарас честитао је вечерас у телефонском разговору Ципрасу победу на изборима.

„Ценим то“, одговорио је Ципрас, на шта је Самарас узвратио: „То је политички цивилизовано“, пренела је грчка агенција АНА.

Самарас би касније вечерас требало да званично, у обраћању на телевизији, призна пораз на превременим изборима, наводи Ројтерс.

Бундес банка упозорила будућу Грчку владу

Бундесбанка поручила Сиризи да не даје лажна обећања. Шпанска партија Подемос, која се противи мерама штедње, поздравила је победу Сиризе.

Шеф централне банке Немачке, Јенс Вајдман изјавио је да нова влада Грчке не би требало да даје „лажна обећања“, пренели су грчки медији, преноси Бета.

Коментаришући исход избора, шеф Бундесбанке је рекао да је „јасно да ће Грчка и даље бити зависна од подршке програма помоћи, а њега може бити само ако се придржава споразума“.

Вајдман је за немачку ТВ АРД рекао да позива будућу владу Грчке „да не даје лажна обећања које та земља (Грчка) не може да поднесе“ и да „не доводи у сумњу оно што је до сада постигнуто“.

Грчка ТВ-станица „Антена“ преноси и да је председница немачке левичарске странке „Ди Линке“, Катја Кипинг, оценила да је дан победе Сиризе на изборима у Грчкој „диван дан“ и „почетак ‘Европског пролећа'“.

Шпански Подемос поздравио победу Сиризе

Шпанска партија Подемос, која се противи мерама штедње, поздравила је по свему судећи сасвим извесну победу савезничке грчке Сиризе на превременим парламентарним изборима.

„Нада се буди, страх ишчезава. Сириза, Подемос – побеђујемо“, изјавио је лидер Подемоса Пабло Иглесиас после објављивања резултата анкете спроведене по изласку с биралишта у Грчкој, према којима Сириза убедљиво води.

„У Грчкој вечерас то сви знају. Надамо се да ћемо и ми у Шпанији ускоро чути такву вест“, рекао је Иглесиас пред око 8.000 присталица окупљених у Валенсији, пренео је АФП.

Шпански конзервативни премијер Мариано Рахој позвао је раније данас бираче уморне од мера штедње да не подрже Подемос на изборима наредне године.

Рахој је поручио да мучни опоравак привреде не сме бити изгубљен тако што ће бирачи „закорачити у непознато“.

Сириза нема самосталну владу

Сириза је, за сада, је освојила мање од половине посланичких места у Скупштини Грчке, објавило је на свом сајту Министарство унтрашњих послова које је задужено за спровођење избора и пребројавање гласова.

Преовлађујући сценарио грчких аналитичара је да ће Сириза за формирање владе затражити сарадњу странака „То Потами“ и „Независни Грци“, или бар њихову подршку за мањинску владу у којој те две партије не би учествовале.

У случају да те три странке ипак формирају коалициону владу, на чијем би челу био вођа Сиризе Алексис Ципрас, њихова посланичка већина би била више него јака и износила би 181 међу укупно 300 посланика у Скупштини Грчке, преноси приватна атинска ТВ-станица Антена.

Сириза је, како је саопштило грчко Министарство унутрашњих послова, после 20,11 одсто пребројаних гласова, освојила 36,2 одсто гласова и имаће између 149 и 151 места у 300-чланом парламенту, пренела је агенција АНА.

На другом месту је, како преноси грчка агенција, Нова демократија одлазећег премијера Антониса Самараса са 29,14 одсто гласова.

Нешто раније вечерас, Нова демократија признала је пораз.

Према резултатима анкета спроведених по изласку грађана с биралишта, у Грчкој је победила левичарска партија Сириза. Нова демократија признала пораз.

Према анкетама, Сириза води са разликом између 8,5 до 16,5 процената у односу на другопласирану странку.

Радикално левичарска партија Сириза, противница државних мера штедње, освојила је данас убедљиву победу на превременим посланичким изборима у Грчкој, са више од осам процената предности пред до сада владајућом странком деснице, Новом демократијом, указују анкете међу бирачима после гласања.

„Ово изгледа као историјска победа“ и то је „порука која одјекује широм Европе“, рекао је приватној ТВ-станици Мега Панос Скурлетис, портпарол Сиризе.

Високи званичник до сада владајуће „Нове демократије“ и шеф њене посланичке групе и министар, Макис Воридис, признао је пораз у изјави за Мегу, рекавши: „Изгубили смо, а колико, то се још не зна“.

Воридис је рекао да је Владин програм мера штедње који је огорчио становништво, „имао смисла“, али „још није донео резултат“.

На изборима који важе за пресудне и за Грчку, и за Европску унију, Сириза је освојила између 146 и 158 места у Скупштини, док јој је за самосталнуи власт потребна већина од 151 посланика међу укупно 300.

Победа Сиризе је поздрављена експлозијом одушевљења у седишту Сиризе, у центру Атине.

Странка Алексиса Ципраса је добила између 35,5 и 39,5 одсто гласова, док је Нова Демократија одлазећег премијера Андониса Самарас добила 23 до 27 одсто.

Ако се потврде такви резултати анкета, Алексис Ципрас (40) је најмлађи премијер Грчке после 150 година.

Срж програма Сиризе је да стави тачку на „мере штедње“ и поново преговара о великом дугу Грчке од 175 одсто бруто-домаћег производа.

За треће место по изборном резултату боре се нова партија левог центра „Потами“ (Река) и неонацистичке партија „Златна зора“ чијих је седам од шеснаест досадашњих посланика у затвору због насиља.

Те две странке су раме уз раме, са шест до осам одсто освојених гласова.

Социјалистичка партија ПАСОК, четрдесет година стуб грчког политичког живота, доживела је историјски пораз с резултатом који се процењује на свега између четири и шест одсто, док је изборни цензус три одсто.


Извор: Бета, Политика, Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Историјска победа СИРИЗЕ и Алексиса Ципраса

* Обавезна поља