hapsenje-srbiБЕОГРАД – Вицепремијер Александар Вучић од септембра креће у жесток обрачун с високом корупцијом, сазнаје Курир од добро обавештеног извора.

– Многе истраге из 24 спорне приватизације су скоро завршене, а поред тога радило се и на још неколико случајева високе корупције. Од септембра ће многи познати бити позивани на информативне разговоре, а након тога ће се знати ко ће завршити у притвору. Први на удару су један бивши министар, два политичара, али и два тајкуна који су учествовали у процесима спорних приватизација и другим криминалним радњама. Видећете, неће бити заштићених, као што је Вучић више пута и обећао. Врло брзо ће се открити ко је и на који начин пљачкао грађане Србије како би себи прибавио огромну имовинску корист. Од милиона евра на тајним рачуна до некретнина ван земље – наводи извор Курира.

Подсетимо, први потпредседник Владе задужен за борбу против корупције Александар Вучић неколико пута је поновио да неће бити заштићених и недодирљивих и да ће сви предмети бити детаљно истражени.

– У оквиру истрага 24 спорне приватизације процесуирано је 115 особа које се сумњиче да су оштетиле буџет за око 80 милијарди динара. До краја године биће решени сви спорни предмети на које је указала и ЕУ. Борба против корупције је највећи тест за Владу, највећи проблем. Земља у којој постоји нулта толеранција против корупције је идеал, али и циљ, то је нешто чему тежимо – нагласио је недавно Вучић и истакао да Србија спроводи системску борбу која је неселективна и да је то свима јасно.

Процеси до краја године

Аналитичар Бранко Радун за Курир каже да ће јесен сигурно бити врућа кад је реч о високој и системској борби против корупције.

– Поред поправљања економије земље, неопходна је борба против корупције, и то оне системске. То значи да ће се процесуирање крупних риба десити сигурно до краја године. Вучић је први који је почео борбу против корупције у Србији и до сада је пазио шта је обећавао и то је испуњавао. Зато и има подршку грађана. Тадић је осам година само причао, а ништа није радио – нагласио је Радун.

Од Мишковића и Ђурашковића до Драгина и Никезића

За само годину дана, откако је борбу против корупције преузео вицепремијер Александар Вучић, приведени су власник „Делте“ Мирослав Мишковић и његов син Марко, заједно с Милом Ђурашковићем под оптужбом за злоупотребе у путарским предузећима, затим бивши министар пољопривреде Саша Драгин, власник консултантске куће „Цес Мекон“ Звонимир Никезић, а процесуиран је и бивши министар Оливер Дулић.

Саслушани у већини предмета

Од 24 приватизације спроведене у Србији које су резолуцијом Европског парламента означене као спорне до сада су отворени случајеви „Азотаре Панчево“, „Југоремедије“, „Луке Београд“, „Срболека“, „Заставе електро“, а истраге су вођене у „Сартиду“, „Ц маркету“.

Осим због спорних приватизација, уследила су бројна хапшења због малверзација у Агробанци и Развојној банци Војводине, путарским предузећима.


Извор: Курир

Оставите коментар

Оставите коментар на Најаве нових хапшења

* Обавезна поља