nasenkovПрви заменик генералног директора руског војног концерна „Радио-електронске технологије“ КРЕТ – Игор Насенков – говорио је у интервјуу листу „Известија“ о електронском ратовању, о томе како ће почињати и протицати ратови у XXI веку.

КРЕТ обједињује предузећа која производе средства за електронску борбу, електронску опрему за војну и цивилну авијацију, а Факти преносе најважније делове тог интервјуа.

Стручњаци данас говоре о будућим „ратовима шесте генерације“, али се њихове теорије разликују. Како ће, по Вашем мишљењу, изгледати ратови будућности?

– Могућности електронског рата потпуно мењају однос снага на бојном пољу. Чак и када једна страна има огромну предност у високопрецизном оружју, она не може да победи уколико су њени системи за везу и преношење команди, наоружање и војна техника подвргнути ефикасном деловању средстава за електронску борбу противника. Услед тога, и најмодерније оружје се претвара у гомилу старог гвожђа.

Средства за електронску борбу могу да се постављају на најразличитјој војној техници – авионима, бродовима, тенковима и аутомобилима. Системи за електронску борбу користе се за откривање електронских средстава противника и утицање на њих различитим методама, укључујући електромагнетско зрачење. Њихов главни задатак је да се противнику не дâ могућност да добије благовремене и тачне информације о стварној ситуацији у одређеној зони борбених дејстава. Такође: да противнику подметну лажну радарску слику уместо стварне и да блокирају системе и средства за везу, пренос података, навигацију и навођење оружја.

Данашњи конфликти постају све сложенији и, ако се тако може рећи, истанчанији. Како су показали догађаји на Блиском истоку и Балкану, успех ратних дејстава у значајној мери одређује се још пре почетка копнених операција. Прво иду удари авијације, крстарећих ракета и високопрецизног оружја. Уништавају се радари система ПВО, уништавају се главни и резервни командни центри, прекидају се везе, снабдевање. Страна која се брани – прво се ослепи и оглуви и дезорганизује: под одређеним околностима, копнена операција није ни потребна.

Од почетка 1990-их година, средства за електронску борбу излазе у први план војних стратегија највећих светских армија. Сједињене Државе су 1999. године у Југославији тестирале U-бомбу – приликом њене експлозије настаје снажан електромагнетски импулс који делује на електронске уређаје за управљање и везу у великом радијусу. Да ли Ваш концерн води истраживања у том правцу?

– Наравно, ми се бавимо проблемима везаним за употребу микроталасног оружја. Наши радови у тој области везани су како за прављење супермоћног високофреквентног оружја, тако и за системе заштите своје електронике од његовог утицаја. Паралелно са радом на стварању високофреквентних пројектила којима се утиче на сву електронику, претпостављамо да постоји могућност да створимо суперснажни систем за електронску борбу са селективним борбеним ефектима – по правцима и дијапазонима фреквенција. Туђе самонаводеће главе офанзивних ракета, мултифункционални радари на авионима, беспилотне летелице и крстареће ракете, системи за везу и навигацију – све ће то напросто престајати да функционише, тачније, „прегореваће“.

krasuha 2

Концерн серијски производи нови систем за електронску борбу „Красуха-4“, који конструктори у шали називају „сад га видиш, сад га не видиш“. Он је способан да у потпуности лиши противничку авијацију могућности радарског извиђања и коришћења високопрецизног оружја. Тај систем даје могућност електронске борбе против авиона, крстарећих ракета и беспилотних летелица – „квари“ све системе за лоцирање противника, и ови престају да виде циљеве већ на растојањима преко 250 км.

Такође, ускоро ће бити уведени у употребу системи за пасивно радарско лоцирање. Тај систем ништа не емитује, већ ради искључиво на пријем- па га је немогуће детектовати. Зато сам систем лако „види“ противника и његове команде, средства за електронску борбу и уништавање који би по њега могли да буду опасни.

Ниједан нови модел оружја се више не испоручује војсци без система за електронску заштиту јер они повећава способност преживљавања технике 25-30 пута.

У једном од интервјуа помињали сте рад на интегрисаном мултифункционалном систему за електронску борбу који би се налазио у ваздушно-космичком простору, а требало би да почне да се серијски производи најкасније 2017. године. Испричајте нам детаљније о могућностима тог система.

– Тај систем је предвиђен за уништавање и онеспособљавање система за електронску борбу противника. Пасивно радарско лоцирање широког дијапазона омогућаваће да се у реалном времену, тајно, без емитовања откривајућих сигнала добију информације о борбеним системима противника у пречнику од неколико стотина километара. Систем ће деловати на противничке информационе и борбене ресурсе система за извиђање, навигацију, везу, пренос података и управљање оружјем. При том ће имати и борбено и интелектуално-дезинформишуће дејство на њих. По степену утицаја, снази и разноликости режима рада та средства превазилазе тренутно постојеће станице и системе за електронску борбу. Ти системи су асиметрични одговор на нова средства за ваздушно-космички напад и систем ПРО у Европи које праве САД.


Извор: Факти

Коментари

Један коментар на Најновије руско електронско оружје

Оставите коментар

Оставите коментар на Најновије руско електронско оружје

* Обавезна поља