angela merkel 3ПАРИЗ — Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је у Паризу да су земље чланице еврозоне сагласне да је циљ да Грчка остане чланица тог монетарног блока.

Меркелова је на заједничкој конференцији за новинаре са француским председником Франсоа Оландом уочи поподневног састанка министара финансија еврозоне ипак казала да Грчка мора да значајно побољша своје предлоге за продужење програма спасавања.

Оланд је звучао нешто уверљивије у жељи да Грчка остане у евро зони, наводећи да „грикегзит“ сценарио не постоји. „Грчка је у евро зони и мора остати у еврозони“, навео је Оланд.

Еврозона спремна за излазак Грчке

Министар финансија Малте Едвард Шиклуна изјавио је да су земље еврозоне предвођене Немачком спремне на излазак Грчке из еврозоне, пише Блумберг.

Према његовим наводима, они су постали невероватно фрустрирани захтевима нове грчке владе.

Шиклуна је за лист Малта данас рекао како сматра да је достигнута тачка у којој ће Европа рећи Грчкој: „Ако заиста хоћете да идете – идите“.

„И ја заиста мислим да је тако јер ће немачка, Холандија и друге државе еврозоне бити истрајне и инсистираће да Грчка отплати показану солидарност тако што ће поштовати услове враћања дуга“, каже он.

„Питање је сада само како наћи начин да тај излазак Грчке буде „елегантан““, изјавио је он.

Са друге стране, грчки премијер Алексис Ципрас изразио је уверење да ће захтев његове владе за шестомесечно продужење програма финансијске помоћи бити прихваћен, упркос примедбама Берлина, и апеловао истовремено „на доношење историјске политичке одлуке“.

„Грчка је учинила све што је у њеној моћи како би се стигло до узајамно корисног решења, заснованог на принципу обостраног поштовања, односно поштовања принципа европских прописа и изборних резултата земаља чланица“, наводи се у писаном саопштењу Ципраса достављеном Ројтерсу.

„Сигуран сам да ће писмо Атине, којим се тражи шестомесечно продужење уговора о кредиту, уз услове који га прате, бити прихваћено. Ово је тренутак за историјску политичку одлуку о будућности Европе“, наводи Ципрас.

Званична Атина ће данас имати кључне преговоре у Бриселу са министрима финансија осталих чланица еврозоне, у настојању да обезбеди додатна средства како би избегла банкрот после истека актуелног програма помоћи 28. фебруара.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Еврозона и могући одлазак Грчке

* Обавезна поља