dzefri-najs-1БЕОГРАД — Бивши тужилац хашког трибунала Џефри Најс изјавио је данас да не може да процени како ће бити окончан случај Војислава Шешеља.

Он је рекао да је одлука тог суда била „јако чудна“ да лидера радикала пусти на привремену слободу без чврстих гаранција државе Србије да ће он бити враћен у Хаг.

„Не могу да дам мишљење о томе, јер нисам детаљно пратио случај, али с обзиром на то да је (Шешељ) болестан и да се налази овде, тешко је закључити како ће се све то завршити“, рекао је Најс новинарима у Београду на трибини „Домети међународне правде“.

Одлука трибунала да лидера радикала пусти на привремену слободу из хуманитарних разлога је, према његовим речима, веома чудна.

„Приметили смо то још тада. Замислите себе као обичног судију у обичном суду који суди на пример пљачку, а оптужени из неког разлога мора да иде у другу државу. Ви као судија га не бисте пустили без чврстих гаранција државе у коју иде, да ће се вратити, ако му уопште дозволите да иде“, рекао је Најс који је заступао оптужницу приотив Слободана Милошевића.

Сматра да је врло чудно да је трибунал направио такав аранжман у случају Шешеља.

Он је, иначе, констатовао да је „случај Шешељ“, контрoверзан јер траје веома дуго.

Као контроверзне пресуде поменуо је и случајеве хрватског генерала Анте Готовине, некадашње шеф тајне службе Јовица Станишића и бившег команданта Јединице за специјалне операције ДБ Франка Симатовића, указавши да је хашки трибунал суди по „адверзијалном систему“ који одлуке доноси на основу доказа, а не бави се утврђивањем истине.

Џефри Најс: Било је покушаја политичког утицаја

Бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс оценио је да би међинародно право, када је реч о ратним злочинима, требало да буде ефикасније и брже.

„Сигуран сам да постоји начин да суђења не трају оволико колико трају. То није поштено према жртвама“, казао је Најс приликом сусрета са новинарима у Београду.

Он је истакао да је основни циљ прикупити доказе, али да на томе треба радити брже. Он је оценио да је постојећи систем у својој основи добар, али ипак „скуп и спор“.

Као пример контроверзног и спорог процеса Најс је навео случај лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља. „Управо дужина трајања овог процеса даје контоверзност целом случају“, сматра Најс.

Он је рекао да су међународни суд основали политичари, па је самим тим он склон њиховим утицајима. „Било је покушаја политичких утицаја, али то, ипак, не значи да је суд политички“, казао је Најс.

Најс је био тужилац Међународног трибунала у Хагу до 2006. године, а водио је случај покојног председника Србије Слободана Милошевића.


Извор: Танјуг, Н-1

Оставите коментар

Оставите коментар на Најс о чудним одлукама Хашког трубунала

* Обавезна поља