serbia-kosovo-flag-nationalПРИШТИНА – Централна изборна комисија Косова (ЦИК) затражила од две српске листе, уочи локалних избора 3. новембра да промене име, односно да из имена избаце назив Србија, пренела је вечерас Радио-телевизија Стрбије.

Јединствена српска листа „Грађанска иницијатива Србија” која има подршку Владе и председника Србије и листа Оливера Ивановића „Србија, демократија, правда” морају из свог назива да избаце реч Србија, саопштила је ЦИК.

Како преноси РТС, Јединствена листа косовских Срба је одлучила да промени назив „Грађанска иницијатива Српска”.

„Ми и даље стојимо при томе да они немају никаквог законског основа да нам мењају име, међутим, да бисмо остали у игри до краја, ми ћемо име из имена Србија променити у име српска. То име и даље указује на нашу чврсту везу са Владом, тј. Републиком Србијом”, каже Владета Костић, носилац листе.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин длуку ЦИК-а оцењује као лош политички сигнал.

„У договору са Србима на КиМ прихватићемо ту одлуку, невољно, али да је прихватимо, зато што хоћемо да изађемо на изборе, зато што… не дамо да неко други одлучује у наше име”, рекао је Вулин.

Представници листе коју предводи Оливер Ивановић кажу да им је стигао приговор на име, али још нису одлучили да ли ће и како мењати назив, па ће од ЦИК-а тражити објашњење.

„Ми очекујемо одговор који ће нам у догледно време појаснити нејасноће и на основу тог одговора ћемо ми заседати и одлучити да ли да уопште прихватимо такве сугестије, да ли да променимо свој назив или да одустанемо од избора”, казао је Ивановић.


Извор: Танјуг

Оставите коментар

Оставите коментар на Наложена промена имена две српске листе

* Обавезна поља