pasjaneГЊИЛАНЕ — Једног житеља српског села Пасјане код Гњилана данас поподне су на улазу у то село ножевима тешко ранила двојица Албанаца из суседног албанског села Влаштица.

Председник српске општине Партеш-Пасјане Драган Николић је за агенцију Бета рекао да су нападачи на улазу у Пасјане, на путу ка Гњилану, изашли из аутомобила и ножевима напали Зорана Костица (31) који је успео да се спасе, али има велики број убода ножем по рукама и ногама.

„То је био покушај убиства. Двојица Албанаца из суседног села Влаштица су Зорану Костићу, кога су срели на улици, аутомобилом блокирали пут, а затим га напали ножевима и тешко повредили. Они су се после тога аутомобилом удаљили, али мештани су их препознали“, казао је Николић.

Николић је рекао да је он у Градској болници у Гњилану, где Костић задржан због тежине повреда, али му живот није угрожен.

Николић је навео да Косовска полиција обезбеђује собу у којој је Костић, а очекује се долазак тужиоца.

„Костић своје нападаче није познавао, нити је имао било каквих пословних односа са њима. Циљ овог напада је да се Срби застраше и протерају“, оценио је Николић и позвао надлежне да нађу и казне починиоце.

Ухапшен један од нападача на Костића

ПРИШТИНА – Полиција Косова је потврдила да је ухапсила једног од нападача на Зорана Костића код села Пасјане код Гњилана, док је други у бекству.

По портпаролу Регионалне полиције Хашанију, Костић (31) је у Регионалној болници у Гњилану, а његов живот није у опасности.

Портпарол Регионалне полиције је рекао да је идентитет другог нападача познат полицији и за њим се интензивно трага.

Хашани је рекао да је до инцидента дошло када су Костић и нападачи који су возили аутомобиле из супротних смерова, одбили да пропусте једни друге, после чега су нападачи изашли из возила и ножевима тешко ранили Костића.

Заменик премијера Косова, Бранимир Стојановић, рекао је вечерас за Агенцију Бета да „позива Косовску полицију Гњиланског региона да хитно нађе и правди приведе нападаче”.

Председник општине Партеш-Пасјане, Драган Николић, изјавио је Агенцији Бета да су двојица Албанаца из села Влаштица данас поподне ножевима тешко ранила Костица, житеља суседног села Пасјане.

Николић је рекао да су на улазу у Пасјане, на путу ка Гњилану, нападачи које су мештани препознали, изашли из аутомобила и ножевима напали Костића који је успео да се спасе.

„Циљ овог напада је да се Срби застраше и протерају”, оценио је Николић.

Напад и код Клине

У повратничком селу Клинавац у општини Клина синоћ је нападнут седамдесетогодишњи Вулета Воштић. Том приликом му је украден телефон и новац. „Министар за повратак“ Далибор Јевтић осудио је овај напад.

У реаговању након синоћњег напада, „министар за повратак и заједнице“ је истакао да овај напад забрињава и да је он очигледна последица некажњавања одговорних за претходне нападе на повратнике у овом крају.

“Напади на повратнике и њихови имовину не иду у корист никоме, јер сви ми тежимо ка изградњи међусобног поверења и друштва које ће несметано ићи напред. Напади на повратнике и њихову имовину у Клини морају престати, јер само на тај начин можемо несметано радити на процесу повратку, а повратнике подстаћи да се враћају на своја имања”.

Јевтић наводи да ће напади ће престати оног тренутка када њихови виновници пронађу и казне.

“Зато још једном апелујем да се починиоци овог и предходних напада пронађу и адекватно казне. Позивам надлежне институције да заштите повратнике, грађане Косова.”

У повратничким селима у општини Клина у последњем периоду је било неколико напада.


Извор: КиМ радио

Оставите коментар

Оставите коментар на Напади на косметске Србе

* Обавезна поља